Lifestyle

Komentari 0

Male ruke s čarobnim receptom čiste otok od plastike i donose život u napuštenu otočku školu

Male ruke s čarobnim receptom čiste otok od plastike i donose život u napuštenu otočku školu

Udruga Žaruljica, utemeljena radi promicanja odgojne i obrazovne djelatnosti, ovog je proljeća pokrenula čitav niz inovativnih projekata koji bi mogli poslužiti kao ogledni primjer za vraćanje života na male otoke

Vrlo jednostavne i efikasne akcije kreću od maloga Zapuntela na otoku Molatu, pa će ondje preko ljeta zahvaljujući Žaruljici i pokroviteljima njezinih programa, među kojima su i HEP, Zadarska županija i Grad Zadar, oživjeti napuštena škola s programima za djecu koja na Molatu ljetuju ili dolaze kod djedova i baka.

POGLEDAJTE VIDEO: Izviđači u akciji

Moći će djeca na Molatu gledati predstave Zapuntelskog kazalištaa, sudjelovati u likovnim i dramskim radionicama, posuđivati knjige iz male knjižnice koja će također oživjeti uz pomoć Knjižnica grada Zagreba i kroz projekt Zelene knjižnice.

Da bi sve to moglo zasjati u Zapuntelu, valjalo je za početak očistiti i zapuntelske plaže od plastike, koja otocima u zadarskom arhipelagu pričinja sve više problema.

To je udruga Žaruljica organizirala uz pomoć Odreda izviđača Sljeme i uz financijsku pomoć Zadarske županije i Hrvatske elektroprivrede.

Dva dana su bila dovoljna da vrijedne ruke malih izviđača očiste plažu Zarljan i da ta tirkizna uvala koja gleda na vrhove Velebita opet zasja. Sljemenski istraživači, sveukupno njih sedmero, i dva starija voditelja, jedan su lipanjski vikend proveli na otoku Molatu u mjestu Zapuntel gdje su u potpunosti očistili jednu od plaža od nakupljenog smeća.  

Projektu je prethodila priprema zapuntelske škole za boravak izviđača i svih ostalih planiranih radionica tijekom ljeta. Dvije su volonterske akcije održane u svibnju, jedna koja je obuhvatila cjelokupno opremanje škole (donacije vojnih kreveta, madraca i polica za knjige), a druga, više kreativnog karaktera, unijela je potreban duh optimizma u prostore stare, zaboravljene škole. 

Obje akcije financijski je podržala Hrvatska elektroprivreda, koja je prepoznala važnost projekta Eko Eko Molat. U sklopu tog projekta održat će se tijekom ljeta još akcija čišćenja i postavljanje edukativne staze zajedno s kreativnim radionicama za djecu.

Pogledajte sve fotke ove hvale vrijedne akcije u galeriji:

Najčitaniji članci