Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Mali genijalci: Nisu zahtjevni i naporni nego su natprosječni

Mali genijalci: Nisu zahtjevni i naporni nego su natprosječni
1

Darovitost nije lako prepoznati, a roditelji često to doznaju kad "zločestu" djecu zabrinuti odvedu psiholozima. Ta su djeca gladna znanja i ne uklapaju se u okolinu

VIDEO

Svaki predškolac je jedinstven i zanimljiv, no kao potencijalno darovita djeca izdvajaju se oni koji većinu stvari rade brže, bolje, drukčije i uspješnije od vršnjaka. 

- To su djeca koju često nazivamo ‘napornom’ i ‘prezahtjevnom’ jer na svaki odgovor odmah imaju sljedeće pitanje, i to može trajati unedogled. Oni slušaju odgovore, pamte ih i primijete ako na isto pitanje dobivaju različite odgovore. To su djeca koja su gladna znanja, a motivacija dolazi iz njih samih. Oni rade kako bi zadovoljili sebe, tako da im vanjski znakovi uspješnosti i priznanja često nisu važni kao drugoj djeci - objašnjava Zvjezdana Jaić, voditeljica rada s potencijalno darovitom djecom kabineta Korneo. Darovita djeca iznimno su radoznala i često imaju neobične ideje koje se ne moraju uklapati u njihovu okolinu. Raspravljaju o temama koje ih interesiraju do detalja, razrađuju ih i usavršavaju. Samosvojni su, objašnjava Jaić, što dovodi do toga da često rade sami i posebno ih naljuti ako ih se prekida ili se toliko udube u aktivnost da potpuno isključe okolinu.

Zadatke koji im se daju uglavnom primaju kritički, ali ako im se svide i probude kod njih znatiželju, njima se bave strastveno i intenzivno. 

- Darovitu djecu nije lako odmah prepoznati. Ona mogu biti glasna, protestirati često ili htjeti nešto što nije uobičajeno. Mnogi roditelji tek kad zatraže pomoć dječjeg psihologa, misleći da njihovo dijete ima neki problem, doznaju da je dijete zapravo darovito, a ne problematično - kaže Željka Babić, utemeljiteljica Fora radionica koje nude učenje prirodnih znanosti kroz rad, znanstvene eksperimente i igru.

Babić dodaje kako pokušavaju popularizirati pamet, inteligentnu zabavu i učenje kao nešto što je fora, kako bismo jednog dana dobili kreativne, maštovite i educirane ljude. Nadarena djeca vole pronalaziti nova rješenja, a na problemska pitanja daju dobre pretpostavke.

- Kod mlađe djece darovitost se može pretpostaviti po širokom vokabularu i bogatim rečenicama, interesu za čitanje i pisanje, a u grupi su često vođe i organizatori složenih igara - kaže Jaić.

Raznolikost 

Postoji više vrsta darovitosti: motorička, socijalna, emocionalna, konkretna, apstraktna, jezična, umjetnička i prostorna inteligencija. Često se prvo pomisli da darovito dijete ima neki problem.

Promatrajte ih 

Nadarena djeca mogu dugo zadržati pažnju, treba im manje sna, vrlo su aktivna i znatiželjna, odlično pamte i brzo uče, osjećajna su i često su perfekcionisti.

Nesrazmjer 

Kod potencijalno darovite djece dolazi do nesrazmjera između njihova intelektualnog i emocionalnog nivoa. Intelektualno su često iznad prosjeka, a emocionalno ispod,  što neizbježno dovodi do burnih reakcija i problema s okolinom, u vrtiću ili u školi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku