Lifestyle

Komentari 20

Malo istraživanje pokazalo da je čokoladu u redu jesti nakon buđenja, ali i prije spavanja

Malo istraživanje pokazalo da je čokoladu u redu jesti nakon buđenja, ali i prije spavanja

Rezultati pokazuju da su žene koje su jele čokoladu bile manje gladne i imale su manje želje za slatkim nego one koje nisu jele čokoladu. Osim toga, čokolada može pomoći u sagorijevanju masti i u gubitku kilograma

Mliječna čokolada poznata je po visokom udjelu šećeru i visokoj razini masnoća. No, istraživači iz Brighama i Ženske bolnice u Bostonu u SAD-u promatrali su prednosti uključivanja čokolade u prehranu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Zabilježili su podatke 19 žena u postmenopauzi.

Kako bi testirali može li čokolada pomoći u gubitku kilograma, svaka je žena pojela 100 g mliječne čokolade u roku od jednog sata nakon buđenja ili u roku od jednog sata nakon odlaska u krevet. Stručnjaci su zatim usporedili debljanje žena koje su jele čokoladu i žena koje nisu.

Studija objavljena u časopisu FASEB mogla bi biti olakšanje mnogim ženama koje žele smršavjeti, a ne žele se odreći čokolade.

Jedenje čokolade ujutro ili navečer nije prikazalo razlike u težini, otkrili su istraživači. Također su objasnili da jedenje čokolade može utjecati na glad i apetit, kao i na spavanje.

Jedenje čokolade ujutro moglo bi pomoći kod sagorijevanja masti i moglo bi također smanjiti razinu glukoze u krvi, rekli su znanstvenici. Što se tiče uzimanja čokolade noću, rekli su da bi to moglo promijeniti metabolizam i dovesti do boljeg i pravilnijeg spavanja.

- Naša otkrića ukazuju da ne samo što, već i kada jedemo može utjecati na fiziološke mehanizme koji su uključeni u regulaciju tjelesne težine - otkrio je neuroznanstvenik Frank A.J. L. Scheer.

Istraživanje je trajalo 14 dana, a istraživači su rekli da su žene osim čokolade smjele jesti i bilo koju drugu hranu. Tijekom dva tjedna mogli su imati samo mliječnu čokoladu - ali smjeli su imati i druge slatkiše i poslastice.

- Rezultati pokazuju da su žene, jedući čokoladu, bile manje gladne i imale su manje želje za slatkim nego one koje nisu jele čokoladu, posebno kada su jele čokoladu tijekom večeri. Štoviše, dnevna razina kortizola bila je niža kada se jela čokolada ujutro nego navečer - potvrđuju istraživači, piše The Sun.