Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Manipulator stvara osjećaj krivnje umjesto ljubavi

Manipulator stvara osjećaj krivnje umjesto ljubavi
1

Čovjeka koji manipulira najčešće lako prepoznaju svi osim njegova partnera. Žrtva se često opravdava, a manipulator kritizira i komandira

VIDEO

Čini li vam se da u vezi uvijek vi obavljate manje ugodne zadatke, dobivate neprimjerene komentare na vlastiti račun te za partnera činite stvari koje za sebe nikada ne biste, vrlo je vjerojatno da ste žrtva manipulacije. Dok se zdrave veze temelje na davanju i primanju, postoje i one koje počivaju na uzimanju i još uzimanja. To samo pokazuje da jedna strana manipulira, a druga dopušta da se njome poigrava.
- Ljudi često žele zadovoljiti partnere i žele biti voljeni. To je razumljivo. No tu stalnu želju da se ugodi može zlorabiti partner koji se nađe u poziciji da pruži ili uskrati odobravanje, ovisno o tome je li mu partner pokoran - kaže psihologinja Ilse Terblanche. Ova vrsta manipulacije ne pogađa samo dugotrajne veze nego i prijateljstva te odnose na radnome mjestu. Uskraćivanje odobravanja, osobito ako je netko postao ovisan o njemu, vrlo je moćan alat. Mnoge odnose karakterizira upravo snažna borba za premoć, a u tom ratnom arsenalu najjače je oružje - manipulacija. Zbog mira u kući, netko od partnera prije ili poslije krene linijom manjeg otpora, no ako je uvijek riječ o istom partneru, riječ je o manipulaciji. Od manipuliranog se partnera očekuje da svoje osjećaje i želje potisne u korist manipulatora. Tako se odjednom nađe u poziciji da se neprestano ispričava i opravdava, a da nije kriv. Manipulatora je lako prepoznati, no vrlo ga često prepoznaju svi osim onoga koji je uhvaćen u njegovu mrežu.

KRIVNJA UMJESTO LJUBAVI
Snažno oružje manipulatora je osjećaj krivnje koji nameće izjavama poput: 'Da me voliš, ti bi...’ i 'Nakon svega što sam učinio za tebe...’ Plemenita namjera partnera da bezuvjetno voli vraća mu se osjećajem nesigurnosti, neprivlačnosti.

ZAČARANI KRUG KRITIZIRANJA
Ako se zbog sitnih, ali konstantnih, prigovora i kritika počnete osjećati manje vrijednima, učinit ćete apsolutno sve da ponovno zadobijete povjerenje čovjeka koji vas kritizira. Nakon što uđete u taj krug, potpuno ste zarobljeni u čvrstom zagrljaju manipulatora.

DISKUSIJA JE GOTOVO NEMOGUĆA
Odu li stvari predaleko, čak i ako manipulirani partner pokaže određeni otpor, manipulator će mu u trenu stvoriti osjećaj manje vrijednosti. S takvim je ljudima normalna diskusija gotovo nemoguća, nerijetko agresivna i uvredljiva, a često od nje i bježi.

TRAŽI KONTROLU NAD SVIME
Najstariji je oblik manipulacije kontrola nad kućnom blagajnom. Onaj tko vas nauči da pitate za svaku kunu, ima vas u šaci. Manipulator vrlo često traži od partnera da ostavi svoj posao, oduzimajući mu slobodu, a još češće traži da se upravo njemu preda cijela plaća.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa
VOLE OSVETU

Ovo je najopasniji horoskopski znak, nemojte im okretati leđa

Znaju djelovati miroljubivo, no kad djeluju ljutito bolje je ne imati posla s njima. Čak im se zna desiti da planiraju neku osvetu, no pritom toliko uživaju da zaborave razlog zašto su se uopće naljutili

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude
VELIKI INTERVJU

Dr. Miličić: Ova bolest ubija brže i češće od raka, sada tražimo pretragu koja može spasiti ljude

Od početka simptoma pa do dijagnoze prolazi previše vremena, tražimo uvođenje novih pretraga koje mogu spasiti živote, kaže akademik Miličić
'Muž me nagovorio da imamo bebu, ali ja sam onda odlučila biti samohrana majka'
ŽIVOTNA PRIČA

'Muž me nagovorio da imamo bebu, ali ja sam onda odlučila biti samohrana majka'

Prvo su se odlučili na brak bez djece, no on je postao depresivan te zaključio da će ga uveseliti samo dijete. Ipak, to na koncu nije ispalo dobro