Obavijesti

Lifestyle

Komentari 54

Hrvatica je bankarska zvijezda u Austriji: 'Želim biti bogata'

Dobri investicijski bankari uvijek pred očima imaju svoj cilj. Uvijek moraš znati što želiš i kako to postići, kaže Matea koja je uspješno zaključila svoje prve velike poslove kao bankarska analitičarka

VIDEO

Oduvijek je bila predana svojim ciljevima i samouvjerena. Novac je odavno u njenom životu igrao središnju ulogu. Možda i zato što je Matea Tadić kao dijete bosanskih Hrvata u Koruškoj odrasla skromno i htjela je više, tako je Kurier opisao najnoviju zvijezdu na nebu investicijskog bankarstva u Austriji.

Samo tjedan dana nakon što je maturirala, podnijela je zahtjev za zaposlenjem u uredu gradonačelnika u Villachu (slovenski Beljak). 

- To sam ispregovarala već tijekom školske godine - objasnila je. Tamo je radila dvije godine, a onda je u njenom životu došlo do preokreta koji objašnjava riječima:

- To radno mjesto bilo mi je zabavno, ali nije bilo baš točno ono što sam htjela. Osim toga, htjela sam ići u Beč.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Pametne klupe ruše rekorde: U šest dana skupili 1,2 mil. eura
Pametne klupe ruše rekorde: U šest dana skupili 1,2 mil. eura

A u Villachu je u to vrijeme upoznala Floriana Koschata, bečkog investicijskog bankara koji ju je uveo u posao.

- Stali smo razgovarati i u jednom trenutku je spomenuo da bih se dobro snašla u njegovim poslovima - priča Matea i kaže da ju je iznenada nazvao nekoliko mjeseci kasnije i rekao joj da za nju ima posao u Beču.

- Bila sam van sebe, uzbuđena, ali sam znala da neću dopustiti da mi ta prilika propadne - prisjeća se.

#pallascapital #changes #böse 😉🔥

Objavljuje Matea TadicSubota, 30. ožujka 2019.

Već sljedećeg dana dala je otkaz na svom sasvim solidnom uredskom radnom mjestu, otputovala u Betriebsnachfolge, usto je stigla i u Pallas Capital na svoj službeni razgovor za posao i u dobi od 20 postala je najmlađa djelatnica tvrtke. 

- Naravno da sam bila zabrinuta zato što prethodno nisam imala obrazovanje iz financija. Ali, tada mi je šef dao do znanja:

- Obrazovanje je važno, ali ne mora biti prepreka ako ga nemaš. Najvažnije je da imaš volje.

A volje je Matea sa sobom donijela napretek. Radila je od najranijeg jutra, po 70 ili 80 radnih sati tjedno, što je uobičajeno u investicijskom bankarstvu.

Ne tražite isprike - sve se može kad se hoće!
Ne tražite isprike - sve se može kad se hoće!

- Gutala sam stručne knjige, učila od starijih kolega, nadređeni su me od samih početaka poticali i potom poticali još i više. Često kao početnik ideš preko svih granica, treba ti neko vrijeme dok se naučiš nositi s neuspjesima i padovima, dok stekneš otpornost i izdržljivost. Jer od 80 posto poslova na kojima radiš, ne ispadne ništa - objašnjava i dodaje:

- Dobri investicijski bankari uvijek pred očima imaju svoj cilj. Svakog dana moraš točno znati što želiš postići i kako ćeš to uspjeti. Cilj mora biti osobne prirode i što konkretniji. Primjerice: 'Želim svojoj majci za Božić kupiti zlatni sat' ili 'Do 25. godine života želim zaraditi svoj prvi milijun'.

A za Mateu sve su to bili realni ciljevi. To što nema skoro ništa vremena za svoj privatni život njoj još uvijek ne smeta.

- Radim posao iz snova. Što bih više mogla željeti? Kao i većina ljudi, i ja bih htjela imati puno novca. Jer time postaje moguće toliko toga o čemu inače sanjaš. Mene ne zanima odlaženje s prijateljicama u šoping ili druženje uokolo. To je gubljenje vremena. - zaključuje. 

Njen je radni dan, kaže ona, vrlo raznolik:

- U naša zaduženja spadaju financiranje projekata s nekretninama i razvoja građevinskih projekata mješovitim domaćim i stranim kapitalom, osiguravanje kapitala za tvrtke ili za podršku voditeljima projekata i investitorima pri kupnji ili prodaji tvrtki. Često je riječ o razvojima poslovanja, o širenjima ili preuzimanjima tvrtki - priča Matea, koja kaže da su 'to najčešće najdelikatniji dijelovi posla, jer u žarištu nije samo financijski dio, nego i osjećaji koji stoje iza toga, ljudske emocije.

Kao investicijski bankar ti nisi samo financijski stručnjak, nego prije svega voditelj umrežavanja ljudi. Upoznaju se mnoge zanimljive osobe, stječe se fascinantan uvid u poduzetničke i ekonomske procese, svakog se dana nauči nešto novo, priča Matea.

A  Mateini poslodavci za nju kažu:

- Osim njene gladi za znanjima, njene volje i ambicioznosti, tu je i njena snažna samomotivacija, talent za trgovanje i baratanje rizicima.

Umorili ste se na poslu? Sada možete odspavati i ispod stola
Umorili ste se na poslu? Sada možete odspavati i ispod stola

A o vlastitim odricanjima Matea ne govori puno, ali o tome ponekad pjeva. Uspješna Bečanka je, naime, darovita reperica.

- Glazba mi pomaže da prebrodim stvari i dobra je kompenzacija u mom poslu - objasnila je Matea, koja ne otkriva koliko zarađuje, ali se pretpostavlja da zarađuje više od većine vršnjaka. 

- Mjesečno imam fiksni dio plaće i bonus na kraju godine. Koliko će to na kraju biti, ovisi o poslovima u kojima sam u znatnoj mjeri sudjelovala - priča. Jedan takav uobičajeni udio u zaradi inače iznosi između 10 i 30 posto vrijednosti ostvarene zarade određenog projekta. To znači da je u slučaju milijunskih iznosa udio koji pripada onome tko je zaslužan za uspjeh projekta, 'ozbiljna' svota.

Matea Tadić je rođena u Villachu 1996., kao najmlađa od tri sestre iz obitelji bosanskih Hrvata. Maturirala je na CHS Villach. S 18 zaposlila se na svom prvom radnom mjestu u uredu gradonačelnika, a 2017. preselila je u Pallas Capital Investment banking u Beču.

ŠOK U KRALJEVSKOJ OBITELJI: Meghan Markle ostaje sama čekati dijete?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam