Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
15 komentara

Matematička formula: Bor od dva metra kiti se 41 kuglicom

Matematika je zabavna i može se primijeniti u svakodnevnim situacijama, kažu britanski znanstvenici prema čijem bi izračunu bor na glavnom zagrebačkom trgu trebao imati 410 kuglica

15 komentara

Trebala su nam dva sata da postavimo matematičku formulu kako bismo ljudima olakšali da ukrase bor poput profesionalnih dekoratera, kažu Nicole Wrightman i Alex Craig, matematičari britanskog Sveučilišta Sheffield. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Tako će, prema njihovoj formuli, božićno drvce visoko između 180 i 200 centimetara biti savršeno ako ga okitite s 37 do najviše 41 kuglicom. Volite li jelu kititi girlandama, u tom ćete slučaju trebati osigurati otprilike 10 metara girlande, dok će ljubiteljima blještavila trebati oko 6,2 metra duga žica s lampicama. Također, za bor visok dva metra idealna je zvijezda ili anđeo visoki točno desetinu njegove visine, dakle u ovom slučaju od 18 do 20 centimetara, tvrde matematičari.  

Baked turkey or chiken or Christmas or New Year Thanksgiving Day PECITE KAO CHEF Palfi: Sočna purica 48 sati prije pečenja treba ležati u salamuri

Slijedom toga, za 20-metarski bor, koji je krajem studenog ove godine posječen u zagrebačkom dvorištu u Ulici Graberje i već idući dan postavljen na Trgu bana Josipa Jelačića, trebalo bi osigurati desetak puta više ukrasa - oko 410 kuglica, stotinu metara girlandi i oko 62 metra dugu žicu s lampicama. Ukras na samom vrhu tog bora trebao bi biti visok oko dva metra. Britanski su studenti tako željeli pokazati zabavnu stranu matematike i dokazati da ona može biti primjenjiva u svim svakodnevnim situacijama.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Važno je naglasiti da se kod izračuna količine potrebnih ukrasa mjeri samo drvce, bez postolja, te da ista formula vrijedi za prirodna božićna drvca, bilo rezana ili u tegli, koja ćete nakon blagdana ponovno posaditi u prirodi, kao i za umjetna božićna drvca, s tim da su mala odstupanja dopuštena tek ovisno o promjeru krošnje. Ako imate uže drvce, ukupan broj kuglica i dužina ukrasa mogu biti nešto manji, no imajte na umu da ih treba biti dovoljno kako biste ukrase mogli ravnomjerno rasporediti po cijelom boru. 

Allmoviephoto BLAGDANSKI HOROSKOP Tko nosi titulu Grincha? Ovih šest znakova ne uživa u Božiću

Najjednostavnije ćete to postići tako da bor prije ukrašavanja vizualno podijelite na četiri ili šest dijelova te da na svaki postavite otprilike jednaki broj kuglica, vodeći računa o tome da ga okitite sa svih strana. Tako, na primjer, bor visine 200 centimetara podijeljen na šest dijelova na svakome treba imati otprilike 6,8 kuglica. 

OPUSTITE SE I ZABAVITE Božićne lampice na 12 načina: Evo kako možete urediti dom

Nasreću, matematika se još nije umiješala u izbor veličine i oblika kuglica te boje, to svatko može izabrati prema vlastitim željama. A ako svake godine mijenjate kuglice, dobro je znati da su ove godine trendi prozirne kuglice od stakla, bijele i one nježnih pastelnih boja.

 

Primjer izračuna: 

152 cm - Prosječna je visina božićne jele koju nabavlja većina kućanstava  

15 cm - Idealna dužina ukrasa, zvijezde ili anđela na vrhu božićne jele     

31 kuglica - Bor visok oko 150 centimetara trebala bi krasiti 31 kuglica. Vizualno ga podijelite na 6 dijelova i na svaki stavite 5 kuglica, tako da ga okitite sa svih strana

478 cm  - Girlandu rasporedite oko jele, tako da u jednoj liniji blago pada prema dolje

776 cm - Optimalna je dužina lampica koje treba postaviti paralelno s girlandom

A ako i dalje imate problema s izračunom, poslužite se online kalkulatorom kojeg su mladi matematičari objavili na web stranici svog Sveučilišta i uživajte u čarima blagdana. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message