Lifestyle

Komentari 3

Medvednica: Sutra se otvaraju rudnik Zrinski i špilja Veternica

Javna ustanova 'Park prirode Medvednica' u subotu otvara vrata posjetiteljima dviju turističkih atrakcija - špilje Veternice i Rudnika Zrinski. Može se obići prvih 380 metara špilje i cijeli rudnik

Radno vrijeme špilje bit će subotom, nedjeljom i praznikom od 10 do 16 sati, a Rudnika Zrinski subotom, nedjeljom i praznikom od 11 do 17 sati. 

Za grupne posjete uz prethodnu najavu i dogovor s Javnom ustanovom 'Park prirode Medvednica' te turističke atrakcije moguće je posjetiti i ostale dane u tjednu, priopćila je ravnateljica Parka prirode Medvednica Marina Popijač.

S više od sedam kilometara razgranatih kanala, Veternica je po veličini šesta špilja u Hrvatskoj, a njezina dužina stalno 'raste' nakon istraživačkih pohoda zagrebačkih speleologa.

Međutim, kako kažu u Javnoj ustanovi 'Park prirode Medvednica' i 'obični' turisti uz vodstvo stručnog vodiča mogu posjetiti prvih 380 metara špilje i otkriti neke od njezinih tajni. Vodič parka posjetiteljima će tako skrenuti pozornost na vrtložne lonce, čeljust špiljskog medvjeda, fosilno blato, Kameni slap, Zdenac želja u Koncertnoj dvorani, fosile pradavnih školjaka i ježinaca. 

Špilja je nastala u krškom 'džepu' jugozapadnog dijela Medvednice, poniranjem voda s područja Ponikvi duž pukotina u stijenama. Najstariji je to arheološki lokalitet Zagreba, a danas mračnim kanalima Veternice gospodare tajanstveni noćni letači - šišmiši.

Zabilježeno je čak 18 vrsta, a njih 12 stalno zimuje u Veternici. Upravo stoga  u zimskom razdoblju špilja nije otvorena za posjete kako nitko ne bi ometao šišmiše u osjetljivom razdoblju hibernacije - zimskog sna. 

Zbog svojih je ukupnih vrijednosti Veternica još 1979. zaštićena kao geomorfološki spomenik prirode.

Rudnik Zrinski je zbog svoje vrijednosti 2006. proglašen zaštićenim kulturnim dobrom Republike Hrvatske. U blizini planinarskog doma Grafičar nalazi se područje zvano Rudarski vrt na kojem se od davnina rudarilo u potrazi za plemenitim kovinama.

Rudnik Zrinski otvoren je u 16. stoljeću, kada je na području Rudarskog vrta pronađen galenit, olovni sjajnik, u kojem kao primjesa dolazi srebro, pa su rudari počeli dubiti hodnike u medvedničkom podzemlju u potrazi za tom vrijednom kovinom.

Djelatnici Parka prirode Medvednica 2004. uredili su rudnik za posjetitelje.

ŠOKIRALA JAVNOST: Nekad je glumila 'rugobu', a danas privlači zavodljivim izgledom i fotografijama

Najčitaniji članci