Obavijesti

Lifestyle

Komentari 44

Menstruacija: Kako se mijenja od puberteta do menopauze

Menstruacija: Kako se mijenja od puberteta do menopauze
4

Za produljeni ciklus kriv je izostanak ovulacije, dok je kraći posljedica sve manjeg broja jajašaca. Dojenje također utječe na menstruaciju i odgađa njezinu pojavu

VIDEO

Prvu mjesečnicu djevojčice u prosjeku dobiju s 12,3 godine. To može varirati, pa u krajnjim slučajevima neke djevojke je dobiju već s osam godina, a druge tek s 15., upozorava ginekologinja dr. Amanda Black s kanadskog Sveučilišta Ottawa. 

U posljednje vrijeme je sve više djevojčica koje sve ranije dobivaju prvu mjesečnicu. Istraživanja su potvrdila kako je za to uglavnom kriva pretilost. Masne stanice potiču proizvodnju estrogena što ubrzava i pojavu prve menstruacije, piše Canadian Living.

Plodne godine

Menstrualni ciklus se najčešće stabilizira do 19. godine, a razmak između svake menstruacije u prosjeku iznosi 28 dana. Uobičajeno trajanje ciklusa je od 21. do 35. dana. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Međutim, s vremenom se ciklus može skratiti što je posljedica promjena nivoa progesterona. Kako žene stare proizvode sve manje jajašca, no tijelo i dalje potiče proizvodnju folikulostimulirajućih hormona koji stimuliraju ovulaciju folikula. Posljedica toga je ranija ovulacija, a samim time i skraćivanje ciklusa. Kraći ciklus tako može trajati i manje od 21 dana.  

Neki liječnici smatraju da je skraćivanje ciklusa poruka prirode ženama da se požure s trudnoćom i tako im daje priliku za začeće uz češće ovulacije.

Moguće je i produžavanje ciklusa, a to se javlja zbog izostanka ovulacije. Krvarenje uzrokuje pad progesterona, međutim ako folikul ne sazrije, razina progesterona ne pada već se nakuplja i s vremenom popusti. To znači da se i sam ciklus produljuje. Produljeni ciklus traje dulje od 35 dana, piše Shady Grove Fertility

Tijekom svog života žena u prosjeku otpusti 400 do 500 jajašca, ima 3500 dana menstruacije ili 450 mjesečnica. Vrhunac plodnosti traje do 34. godine života, a nakon toga počinje opadati.

Menstruacija nakon rođenja djeteta

Dojenje privremeno zaustavlja ovulaciju pa menstruacija može izostajati. Razina hormona prolaktina koji osigurava proizvodnju mlijeka u tom je razdoblju visoka i sprječava ovulaciju. Time se smanjuje rizik od ponovnog začeća, ali rizik i dalje postoji.

Menstruacija se nakon poroda u prosjeku vrati za 10 tjedana kod žena koje ne doje, dok kod onih koje doje može izostajati 20 tjedana. 

Menopauza

Žene u prosjeku u menopauzu ulaze u 51. godini života, ali simptome mogu osjetiti i šest do sedam godina prije toga. Najčešće su to valunzi vrućine, vaginalna suhoća i smanjen libido. 

U to vrijeme završava reproduktivni život. Ciklus se postupno prorjeđuje, a potom menstruacija u potpunosti izostaje. Uzrok menopauze je smanjenje, odnosno prestanak lučenja ženskih spolnih hormona, naročito estrogena, piše Belly Belly

Ako menopauza počne prije 40-te godine života riječ je o prijevremenoj menopauzi, a prestanak menstruacije poslije 55. godine naziva se kasnom menopauzom.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'