Obavijesti

Lifestyle

Komentari 44

Menstruacija: Kako se mijenja od puberteta do menopauze

Menstruacija: Kako se mijenja od puberteta do menopauze
4

Za produljeni ciklus kriv je izostanak ovulacije, dok je kraći posljedica sve manjeg broja jajašaca. Dojenje također utječe na menstruaciju i odgađa njezinu pojavu

VIDEO

Prvu mjesečnicu djevojčice u prosjeku dobiju s 12,3 godine. To može varirati, pa u krajnjim slučajevima neke djevojke je dobiju već s osam godina, a druge tek s 15., upozorava ginekologinja dr. Amanda Black s kanadskog Sveučilišta Ottawa. 

U posljednje vrijeme je sve više djevojčica koje sve ranije dobivaju prvu mjesečnicu. Istraživanja su potvrdila kako je za to uglavnom kriva pretilost. Masne stanice potiču proizvodnju estrogena što ubrzava i pojavu prve menstruacije, piše Canadian Living.

Plodne godine

Menstrualni ciklus se najčešće stabilizira do 19. godine, a razmak između svake menstruacije u prosjeku iznosi 28 dana. Uobičajeno trajanje ciklusa je od 21. do 35. dana. 

Međutim, s vremenom se ciklus može skratiti što je posljedica promjena nivoa progesterona. Kako žene stare proizvode sve manje jajašca, no tijelo i dalje potiče proizvodnju folikulostimulirajućih hormona koji stimuliraju ovulaciju folikula. Posljedica toga je ranija ovulacija, a samim time i skraćivanje ciklusa. Kraći ciklus tako može trajati i manje od 21 dana.  

Neki liječnici smatraju da je skraćivanje ciklusa poruka prirode ženama da se požure s trudnoćom i tako im daje priliku za začeće uz češće ovulacije.

Moguće je i produžavanje ciklusa, a to se javlja zbog izostanka ovulacije. Krvarenje uzrokuje pad progesterona, međutim ako folikul ne sazrije, razina progesterona ne pada već se nakuplja i s vremenom popusti. To znači da se i sam ciklus produljuje. Produljeni ciklus traje dulje od 35 dana, piše Shady Grove Fertility

Tijekom svog života žena u prosjeku otpusti 400 do 500 jajašca, ima 3500 dana menstruacije ili 450 mjesečnica. Vrhunac plodnosti traje do 34. godine života, a nakon toga počinje opadati.

Menstruacija nakon rođenja djeteta

Dojenje privremeno zaustavlja ovulaciju pa menstruacija može izostajati. Razina hormona prolaktina koji osigurava proizvodnju mlijeka u tom je razdoblju visoka i sprječava ovulaciju. Time se smanjuje rizik od ponovnog začeća, ali rizik i dalje postoji.

Menstruacija se nakon poroda u prosjeku vrati za 10 tjedana kod žena koje ne doje, dok kod onih koje doje može izostajati 20 tjedana. 

Menopauza

Žene u prosjeku u menopauzu ulaze u 51. godini života, ali simptome mogu osjetiti i šest do sedam godina prije toga. Najčešće su to valunzi vrućine, vaginalna suhoća i smanjen libido. 

U to vrijeme završava reproduktivni život. Ciklus se postupno prorjeđuje, a potom menstruacija u potpunosti izostaje. Uzrok menopauze je smanjenje, odnosno prestanak lučenja ženskih spolnih hormona, naročito estrogena, piše Belly Belly

Ako menopauza počne prije 40-te godine života riječ je o prijevremenoj menopauzi, a prestanak menstruacije poslije 55. godine naziva se kasnom menopauzom.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Odlični savjeti kako potaknuti rajčice da daju više plodova
SAVJETI STRUČNJAKA

Odlični savjeti kako potaknuti rajčice da daju više plodova

Sadnice smjestite u sunčani dio vrta i pazite da ih ne stavite preblizu jednu drugoj jer vole prozračnost. Imajte na umu da postoje prirodna sredstva za zaštitu

Srodna duša za svaki znak: Lav i Vaga su moćan par, a Djevica i Jarac nebeska kombinacija
ZAPISANO U ZVIJEZDAMA

Srodna duša za svaki znak: Lav i Vaga su moćan par, a Djevica i Jarac nebeska kombinacija

Ovan ima čak tri potencijalno savršena partnera za dugu i sretnu vezu, a slično je i kod Bika. No, ima onih kojima je samo jedan znak najbolji izbor za pravu ljubav punu razumijevanja i strasti
ANKETA Koliko novca bi bilo pristojno darovati mladencima?
ZANIMA NAS VAŠE MIŠLJENJE

ANKETA Koliko novca bi bilo pristojno darovati mladencima?

Sudjelujte u anketi o navikama kada su svadbe i darivanje mladenaca u pitanju, a pozivamo vas i da u komentarima napišete što najčešće vi darujete - od vrsta poklona do iznosa u kuvertama