Lifestyle

Komentari 22

Misteriozni virus iz Kine sličan SARS-u prešao u druge zemlje

Novi soj korona virusa pripada istoj skupini kao i smrtonosni teški akutni respiratorni sindrom (SARS) te bliskoistočni respiratorni sindrom (MERS). Zbog zaraze virusom u Kini je umrla jedna osoba

U Japanu je danas službeno potvrđen prvi slučaj zaraze novim tipom korona virusa, a prvi pacijenti zabilježeni su u Kini gdje je zbog zaraze tim virusom umrla jedna osoba. Deset ljudi je bilo u kritičnom stanju.

Novi soj korona virusa pripada istoj skupini kao i smrtonosni teški akutni respiratorni sindrom (SARS) te bliskoistočni respiratorni sindrom (MERS), piše CNN.

Virus se prvo pojavio u Wuhanu, jednom od najvećih kineskih gradova, proširio se na Tajland, a sada se pojavio u Japanu.

Prvi slučaj u Japanu - muškarac u 30-ima

Muškarac u tridesetima je doputovao u Wuhan i zarazio se tim virusom. Visoku temperaturu dobio je 3. siječnja, a tri dana kasnije se vratio u Japan gdje se podvrgnuo testiranju. Tada je utvrđeno da je pozitivan na novi soj korona virusa.

Jučer je otpušten iz bolnice i rekao je da nije posjetio tržnicu morske hrane koja je povezana s mnogim slučajevima zaraze, dok je bio u Wuhanu.

Tržnica morske hrane - leglo virusa

REUTERS/PXL

Prvi slučaj zaraze i većina njih povezani su s kupovinom namirnica na tržnici morske hrane u Nanhui, a ista je na prvi dan nove godine zatvorena radi dezinfekcije. Gradske vlasti Wuhana su priopćile da su neki uzorci koji su uzeti s te tržnice bili pozitivni na novi soj korona virusa.

Na toj su se tržnici, osim ribe, prodavale i druge žive životinje, kao što su ptice, zečevi i zmije. Ta informacija upućuje na to da se virus mogao prenijeti na ljude sa životinja, isto kao što je slučaj sa SARS-om i MERS-om.

Upozorenje za putnike!

Nije isključena mogućnost da se virus počeo prenositi s osobe na osobu, a jučer su američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti objavili upozorenje razine 1, najniže od zdravstvenih upozorenja tijekom putovanja. Posjetiteljima Wuhana poručili su da moraju biti svjesni moguće opasnosti i da budu na oprezu.

Radnik s tržnice zarazio suprugu?

Prošlog  petka zdravstvene vlasti u Wuhanu priopćile su da se ne može isključiti mogućnost prijenosa virusa s čovjeka na čovjeka, a za primjer su naveli par koji se zarazio novim korona virusom. Suprug je radio na kobnoj tržnici s hranom u Nanhui, zarazio se, a zatim se zarazila i njegova supruga.

Simptomi virusa

REUTERS/PXL

Ipak, čini se da novi korona virus nije tako smrtonosan kao SARS ili MERS, a simptomi su uglavnom visoka temperatura, kašalj i problemi s disanjem.

Prvo je bilo desetero zaraženih pacijenata, a od njih ih je još šestero u kritičnom stanju. Nekima od njih su zatajili bubrezi i jetra, a dvoje je na aparatima.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

 

Najčitaniji članci