Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL, Zaklada Ana Rukavina
PUTUJUĆA KNJIŽARA

Mlada pjesnikinja: 'Putovat ću Hrvatskom u svom Bookmobilu'

Šibenska putopjesnikinja Maja Klarić kupila je kombi i preuredila ga u ‘knjižaru na kotačima’ kako bi mogla njime putovati i pridonijeti održavanju kulturnih sadržaja

Putopis i poezija iz Japana na hrvatskom jeziku “Približavanje zore: Put 88 hramova” najnovija je knjiga Šibenčanke Maje Klarić. Knjiga je objavljena je krajem prošle godine, a Maja već ima planove za novu knjigu i putovanja.

POGLEDAJTE VIDEO: Maja Klarić uredila je Bookmobil kojim putuje Hrvatskom

Pokretanje videa...

Pjesnikinja Maja Klarić putuje Bookmobilom 01:07

 

Knjiga “Približavanje zore: Put 88 hramova” nadahnuta je putovanjem po Japanu gdje je Maja uživala sa svojim partnerom Goranom Blaževićem.

Maja kaže kako je obišla mnoga mjesta, ali ni približno onoliko koliko bi htjela.

- Voljela bih jednom obići i Australiju, kročiti dublje u Afriku, a ni mnoge europske metropole još nisam posjetila. Japan ostaje jedna od najdojmljivijih zemalja u kojima sam boravila, a svoje iskustvo višetjednog pješačenja po otoku Shikoku opisala sam u knjizi 'Približavanje zore: Put 88 hramova.' Imajući na umu okolnosti koje trenutačno ograničavaju međunarodna putovanja, odlučila sam neko vrijeme provesti putujući po Hrvatskoj, naročito stoga što sam upravo stavila u pogon Bookmobil, knjižaru na kotačima s
kojom ću obilaziti razne predjele naše zemlje - objašnjava Maja.

Oduvijek je maštala o tome kako će jednog dana imati svoj kombi u kojem će živjeti i putovati.

- Trebalo mi je skoro pola godine da pronađem pravi kombi, renoviram ga, osposobim za kretanje i napunim knjigama. To i nije tako puno vremena ako uzmemo u obzir da je na njemu trebalo napraviti praktički sve, odlučiti gdje će stajati knjige, a gdje ću ja spavati dok putujem, gdje ću posložiti sve što moram nositi za čitanje, kampiranje, kreativne radionice po putu i slično. - kaže Maja.

Njene davne želje i snovi o putovanju i promoviranju književnosti, razlozi su zbog kojih danas postoji Bookmobil. 

- Sve se to slagalo tijekom godina i dozrelo krajem prošle kad sam konačno odlučila upustiti se u to, vidjeti kako će ići. Puno se škola i knjižnica javilo za suradnju i sada polako sastavljam popis mjesta u kojima bih mogla gostovati. Moj se program sastoji od toga da dođem u neko mjesto i otvorim tu svoju knjižaru na kotačima u kojoj posjetitelji mogu razmjenjivati knjige po principu – nešto donesi, nešto ponesi, ali se isto tako mogu i kupiti sve moje knjige, mahom putopisi. Uz razmjenu i prodaju knjiga, neizostavno organiziram i neki sadržaj – čitanje poezije, radionice pisanja i sl. – jer želim da Bookmobil ne bude 'samo' knjižara na kotačima već i mogućnost da se realizira neki program u mjestima gdje ga inače nema, ili da ponudi dodatak već postojećim kulturnim sadržajima - objašnjava Maja.

Njena želja je dovesti književnost među ljude i razvijati svijest o knjizi.

- Čitanje treba popularizirati među raznolikim čitateljstvom, razvijati svijest o knjizi, da ona postoji kao razbibriga, utjeha, izvor znanja, izvor humora, inspiracije. Znati da postoji i knjiga, pored mobitela, tableta, video igrica, šopinga, TV-a, društvenih mreža… - govori Maja.

Na pitanje koje joj je do sada bilo najdraže putovanje, kaže, teško je odgovoriti kao i na pitanje koja joj je najdraža knjiga.

- Često neko novo putovanje nadmaši ono prethodno, tako da se odgovor na njega neprestano mijenja. Svakako bih istaknula već spomenuti Japan, ali i Iran koji će zauzimati velik dio u mojoj nadolazećoj zbirci poezije. Tu je i Brazil kojem sam se prošle godine ponovno vratila, povodom umjetničke rezidencije Sacatar na otoku Itaparica nasuprot čudesnog Salvadora - rekla je Maja.

Maja u pripremi ima i novu zbirku pjesma koja će biti podijeljena u nekoliko ciklusa od kojih će se svaki naslanjati na jedan prirodni element odnosno jednu zemlju u kojoj taj element prevladava. 

- Tako će, primjerice, ciklus pjesama o elementu zemlja donositi pjesme koje sam napisala u Iranu, a ciklus vezan uz element vode sadržavat će pjesme nastale u Grčkoj, tijekom književne rezidencije Odisejevo utočište koju, uz partnere, organizira izdavačka kuća Sandorf, ujedno i izdavač moje nove knjige - govori Maja.

Majina najveća inspiracija su kako kaže, oni najmanji čitatelji

- Kad god vidim djecu da se okupe na mojim čitanjima poezije ili oko novopokrenutog Bookmobila, kad ih vidim kako sjede u njemu, prebiru po knjigama, čitaju ih i razmjenjuju, onda znam da je sve vrijedilo truda. Znam da će otići kući s jednom lijepom uspomenom na knjigu, da će je promatrati drugim očima, kao nešto što može biti itekako zabavno, s čime se može putovati, upoznavati druge ljude, drugu djecu - tvrdi Maja. 

Mnoga od djece koja su dosad posjetila Bookmobil nisu htjeli od njega otići kad su im roditelji govorili da je vrijeme da pođu kući, htjeli su još u njemu sjediti i čitati s drugom djecom i postavljati joj svakojaka pitanja. 

- Na kraju takvoga dana ne mogu a da ne osjetim inspiraciju da putujem dalje i uključim što više djece i mladih u ovaj projekt. Budućnost ne planiram, nastojim živjeti u sadašnjem, lijepom trenutku, pa idem gdje me pozovu, gdje mi je zgodno otići, gdje za to postoji potreba. Jedino što znam jest da ću se do kraja ove i tijekom iduće godine intenzivno baviti Bookmobilom i kretati njime po Hrvatskoj jer želim dati svoj doprinos kreiranju i održavanju kulturnih sadržaja u ovim vremenima kada se oni jedan za drugim ukidaju - govori Maja.

Njeno kotrljanje s knjigama može se pratiti na Instagram profilu @bookmobil_croatia ili na FB stranici Maja Klaric putopjesnikinja.

Komentari 2
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru