Lifestyle

Komentari 20

Mnogi obiteljski liječnici već su ostali bez cjepiva protiv gripe!

Mnogi obiteljski liječnici već su ostali bez cjepiva protiv gripe!

Od ukupno naručenih 600.000 doza cjepiva protiv gripe, do sada je liječmnicima distribuirano 260.000 njih. Preostale količine stižu idući tjedan, kaže epidemiolog Bernard Kaić iz HZJZ

Niti desetak radnih dana od kad je krenulo cijepljenje protiv gripe, neki obiteljski liječnici ostali su bez cjepiva, pa u četvrtak već nisu cijepili.

- Istina, ostala sam bez tog cjepiva, no nema potrebe za panikom, jer imam najavu da nove doze stižu 15. studenog - kaže nam dr. Tanja Pekez, obiteljska liječnica iz Doma zdravlja Kutina. Dodaje kako u međuvremenu cijepi pacijente protiv korona virusa.

POGLEDAJTE VIDEO: Pazite na djecu u sezoni gripe 

Bez cjepiva protiv gripe ostao je i dr. Dragan Soldo, obiteljski liječnik u Novom Zagrebu.

- Potrošili smo prve doze koje su stigle i također imam najavu da nove doze cjepiva stižu idući tjedan, tako da pacijenti ne trebaju strahovati da neće doći na red - kaže. Dodaje kako nema potrebe da pacijenti sami zovu, niti da dolaze u ordinaciju, čim cjepivo stigne, počet će ih pozivati na cijepljenje, što je praksa i u drugim ordinacijama.

Fever And Cold. Portrait Of Beautiful Woman Caught Flu, Having H

- Ove godine je naručeno 600.000 doza cjepiva protiv gripe, a do sada je stiglo i distribuirano je 260.000 doza. Ostatak očekujemo sljedeći tjedan - kaže prim. dr. Bernard Kaić, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Dodaje kako je cijepljenje protiv gripe počelo od 28. listopada i dosad je sve teklo dobro, no moguće je da će prije nego što bude distribuirano preostalo cjepivo u nekim ambulantama nestati cjepiva.

- Sve će biti nadoknađeno kad stignu preostale doze cjepiva koje još očekujemo - dodaje.

Budući da je u tijeku i cijepljenje protiv korona virusa, a preporuka je da cijepljeni tim cjepivom pričekaju barem 14 dana da bi se cijepili protiv gripe, utješno zvuči Kaićeva procjena da nitko ne treba strahovati od toga da će ostati bez cjepiva.

- Ako se pokaže potreba i ako će biti moguće nabaviti dodatne količine, nabavit ćemo ih kao i ranijih godina - pojašnjava.

Najčitaniji članci