Lifestyle

Komentari 0

Mnogi vjeruju da je Defoe lik Robinsona Crusoea utemeljio na čovjeku iz stvarnog života

Mnogi vjeruju da je Defoe lik Robinsona Crusoea utemeljio na čovjeku iz stvarnog života

Postoji urbani mit koji kaže da je Daniel Defoe upoznao Alexandera Selkirka u pubu Llandoger Trow u Bristolu u Engleskoj te da ga je on inspirirao u pisanju ove knjige

Robinson Crusoe, fiktivno djelo Daniela Defoea, svjetlo dana je ugledao 25. travnja 1719. godine. Tad je iz tiskare izašlo prvo izdanje ove knjige koja zauzela važno mjesto u povijesti svjetske književnosti. U središtu zbivanja je muškarac rođen u Engleskoj koji je preživio brodolom i sljedećih 28 godina svojeg života proveo je usamljenom karipskom otoku.

POGLEDAJTE VIDEO Melania je ljuta na prijateljicu jer je napisala knjigu o njoj:

Mnogi vjeruju da je Defoe lik Robinsona Crusoea zapravo utemeljio na muškarcu iz stvarnog života -  Aleksanderu Selkirku, mornaru i časniku Kraljevske mornarice rođenom u Škotskoj 1676. godine. Bio je to čovjek nemirnog duha koji je 1703., nakon velike svađe sa svojom obitelji, napustio Škotsku i otišao raditi na brod.

Uvjeti života na brodu bili su loši, vladala je dizenterija, a kad su jednog dana izgubili kapetana, na njegovo mjesto je zasjeo poručnik Thomas Stradling. S njim se Selkirk nije najbolje slagao slagao, a napetost među njima dosegla je vrhunac dok je brod bio usidren kod napuštenog otoka na južnom Pacifiku. Bilo je to 1704. godine.

Novi kapetan je inzistirao da posada nastavi putovanje, a Selkirk se tome pobunio rekavši da ostaje na otoku dok njihov brod ne bude popravljen kako treba. Njegov je glavni argument bio da je brod preslab i da neće podnijeti opasnosti kojima bi mogli biti izloženi na oceanu.

Nadao se da će i drugi članovi posade stati uz njega, no prevario se. Otišao je na obalu no nitko drugi se nije usudio slijediti njegov primjer. U konačnici mu je novi kapetan zabranio povratak na brod. Isplovili su bez njega.

Na otoku je ostao četiri godine prije nego je spašen, a snalazio se slično kao i Robinson Crusoe da bi preživio. Brod čiji ga je kapetan ostavio na otoku doista je potonuo, kako je Selkirk upozoravao. Cijela posada je pritom poginula. Na kraju se ispostavilo da mu je ostanak na otoku spasio život. 

Postoji urbani mit koji kaže da je Daniel Defoe upoznao Alexandera Selkirka u pubu Llandoger Trow u Bristolu u Engleskoj koji je bio otvoren sve do travnja 2019. Tad su ga zatvorili zbog potrebne obnove čiji trošak bi prešao dva milijuna funti, prenosi thevintagenews.com

Najčitaniji članci