Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Modeli novog doba plešu, skaču i hodaju na specifičan način...

Modeli novog doba plešu, skaču i hodaju na specifičan način...
1

Prošla su vremena kad su manekenke samo koračale hladna lica i mirnog koraka, jer danas one otkrivaju svoje dinamične talente i osobnost, što pojačava dojam modnog spektakla

VIDEO

Sve više dizajnera modelima daje aktivne upute te one sve više skaču, plešu i općenito hodaju dinamičnije. Nekad su cure imale zamrznute poglede i djelovale poput borga, no noviji trendovi koji nalažu isticanje osobnosti doveli su do toga da djevojke stvarno pokažu vlastiti karakter i kad odijevaju nove kreacije za sljedeću sezonu.

Nije slučajnost da dobar dio manekenki žele biti glumice, jer ako je suditi prema njihovom posljednjem angažmanu i trendu na modnoj pisti, njihovo ponašanje uistinu može biti raznoliko.

U vrijeme kad se postavlja pitanje koliko uopće sama revija ima smisla te sve više dizajnera odustaje od tog načina prezentacije, modna revija postaje show i uvodi neke aktivne aktere, niz raznolikih lica i trudi se napraviti nešto posebno i jedinstveno.
I na modnoj sceni sve je više različitih modela što slici same revije daje moderan okvir. Nekad su i same kolekcije unutar sebe bile sličnije, sada često vidimo da upravo model daje poseban štih kompletnom stylingu. Više nije fora uklopiti se, već upravo suprotno, neka se svaka istakne na svoj način.

U toj novoj režiji do izražaja dolaze razni talenti koje modeli imaju, jer dok jedna pleše, druga se smije, a treća ima neki specifičan hod.

Očita je posljednjih sezona i prisutnost mega zvijezda, jer kad je J.Lo prošetala Versace pistom u lepršavoj haljini inspiriranoj vintage krojem same kuće, publika je bila oduševljena.

Gostovanje raznih pjevača, u smislu zabavljača, također je jedan od načina na koji će dizajner svojoj prezentaciji dati poseban bonus.

Viralan je postao i 20-godišnji muški model Leon Dame, odjeven u kožni kaput, koji je izražajnim hodom prošetao na reviji za proljeće 2020. modne kuće Maison Margiela.

Njegov je hod privukao pažnju radi tog nestabilnog načina kretanja. Možda bi netko i pao da hoda na taj način, no radi brzine, on ostaje na nogama – komentirao je Dr. Andy Kerr, stručnjak za ljudsko kretanje s Strathclyde University.

Podsjetio je pritom Leon Dame na slavnog Dereka Zoolandera, modela iz istoimenog filma kojeg je utjelovio komičar Ben Stiller.
Bivša manekenka Veronica Webb jednom je komentirala kako šetnja pistom nije nimalo lak posao.

- To je sličnoj situaciji kad vidite elegantnog labuda na površini vode, a ispod pedalira kao lud. Hod po pisti je ponekad kao prometna gužva u kombinaciji s natjecanjem za ljepotu. Kretanje među drugim modelima, zaustavljanje pred kamerama i biranje savršene poze uči se i kroz pogreške – komentirala je manekenka.

Neki inzistiraju na performansu, a jedan od primjera je Issey Miyake, brend poznat po teatralnim revijama, gdje se modeli vrte, plešu, pa čak i voze skateboard.

- Upute modelima daju dizajneri, kako bi cure što bolje utjelovile njihovu modnu viziju koja na pisti dolazi u punom okviru.
Obično su to neki praktični savjeti, ali nekad nam vele da moramo imati neki određeni osjećaj dok hodamo pistom. Hedi Slimane, dizajner za Celine, voli snažan, brz i muževan hod, dok Donatela Versace želi također snažan, ali više ženstven i seksi hod. S druge strane, Victoria Beckham inzistira da izgledamo poput moćnih žena na pisti. Veli nam, zamislite da ste najljepša žena u prostoriji i s time u mislima izađite na pistu – izjavila je manekenka Evelyn Nagy.

- Maison Margiela nas je jednom zatražio da izgledamo čudno i neustrašivo – ističe model Steinberg.

- Sestre Olsen za brend Row nalažu da hodamo sporo i romantično, a Alessandro Michelle veli da se moramo kretati kao da smo na ulici – dodala je manekenka Lia Pavlova. 

U stvarnom životu, način kretanja svojevrstan je osobni potpis. Često prepoznamo nekoga preko puta ceste samo po hodu. Očito dizajneri žele da modeli podcrtaju njihovu viziju ljepote i stila, a neki čak angažiraju koreografe.

Tom Ford je ove sezone na reviji zaposlio koreografa Stephena Gallowaya, bivšeg ravnatelja baleta, koji je stajao na pisti iza fotografa koji su fotografirali cure. Modeli su ga vidjeli i na koncu oponašali njegovu pozu, kad bi stale za fotografiranje.

- Kad modeli izađu na pistu i dođu do kraja, pred fotografe, moraju napraviti najbolju moguću pozu, to mora biti taj wow moment. Tako da sam i ja pozama sugerirao kako da se namjeste. Jedna izbaci kuk, druga rame, treća koljeno i slično, kako bi poze bile raznolike – otkrio je Galloway.

Cure imaju zadatak predstaviti kreaciju u najboljem svjetlu. Ako je haljina visoko rezana, red je izbaciti jednu nogu.

Neki jedu na pisti, na primjer model na reviji za ljeto 2020. ekološki orijentirane modne kuće Collina Strada u New Yorku.

Na reviji brenda Deveraux modeli su plesali izvedbu Janet Jackson, pjesme Love Will Never Do (Without You).

Različiti načini kretanja i osobnost modela daje revijama bolju vidljivost na raznim digitalnim platformama. Danas se modeli mogu izraziti na prirodan način i istaknuti svoj originalan pokret – komentirao je stilist revija, Charlie Engman.

Neki dan su na reviji Tommya Hilfigera cure šetale u grupama, podsjećajući na kretanje prijateljica na nekoj ulici ili u nekom disko klubu.

Danas modna pista izgleda realnije, podsjeća na stvarne ljude, njihovo kretanje i reakcije. Na pisti vidimo spontanost – zaključila je manekenka Veronika Webb.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

13:47
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto
DOBRO JE ZNATI

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto

Vozači možda nisu svjesni da privjesci za daljinske automobilske ključeve imaju niz skrivenih značajki. S kombinacijom dva gumba iskoristite značajku koja je idealna pomoć vozačima ljeti

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah
JESTE LI ZNALI?

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah

U spomen na krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke prosvjede dok god radnici ne izbore pravo na dostojan život i rad
Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati
MNOGI IH ZANEMARE

Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati

Promjene u strukturi mozga mogu se otkriti čak 10 do 25 godina prije pojave simptoma pacijenata s genetskom predispozicijom za pojavu demencije