Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Mogu li psi 'nanjušiti' trudnoću?

Mogu li psi 'nanjušiti' trudnoću?
1

Psi su vrlo osjećajna stvorenja i često snažno reagiraju na promjene u svojoj blizini kao i na promjene u životima njihovih ljudi, Također, osjećaju bol nakon gubitka voljenih

VIDEO

Mnogi vlasnici ističu kako su primijetili promjene u ponašanju psa kad je netko u kućanstvu ostao u drugom stanju, piše HuffPost.

POGLEDAJTE VIDEO: Pas ljubomoran na plišanca

Pokretanje videa...

Ljubomorni pas nasmijao je sve: Pokušao spriječiti svog vlasnika da se grli i mazi s plišanim psom 01:11

Neki su kazali da su psi jednostavni znali da su im vlasnice trudne čak i prije nego što su to same otkrile.  No može li doista pas detektirati vašu trudnoću i kako? Stručnjaci za pse pokušali su to objasniti.

Istina o psećem osjetu

Iako nema mnogo istraživanja koja bi to potvrdila, ipak postoji nekoliko studija koje potvrđuju da postoji mogućnost kako psi mogu osjetiti trudnoću vlasnice.

- Naši psi su odlični promatrači. Imaju savršen njuh i vid i nije čudno ako primijete neke promjene kad je žena trudna - pojašnjava bihevioristica Mary R. Burch iz American Kennel Club.

Kazala je kako psi mogu primijetiti da se kod vlasnice nešto promijenilo povezano uz izgled ili miris, a mogu primijetiti i emocionalne promjene te promjene u ponašanju.

Nekad su bili ljubimci, a danas su heroji koji pomažu ljudima
Nekad su bili ljubimci, a danas su heroji koji pomažu ljudima

- Trudnicama se mijenja kemija u tijelu koja može rezultirati promjenom mirisa bilo zbog razlike u pH ravnoteži, promjenama u prehrani ili hormonalnim promjenama. Dodatno, mijenja se miris tijela i žene koje se bore s jutarnjom mučninom možda preskaču obroke, a rezultat može biti ketoza koja uzrokuje loš zadah - pojašnjava ona.

Psi zaista imaju snažan njuh i treniraju ih kako bi nanjušili eksploziv ili drogu. Istraživanja su dokazala da psi mogu nanjušiti i zdravstvene promjene poput karcinoma, migrene, pa i epileptičnog napadaja. Stručnjaci trenutačno rade na tome kako bi otkrili mogu li psi nanjušiti i korona virus.

Sposobnost psa da otkrije trudnoću vlasnice ovisi o njegovoj bliskosti s njom.

- Kod poznatih žena promjene u hormonima i mirisu će zamijetiti prije nego kod žena koje nikad nije susreo - kaže australska bihevioristica i konzultantica Kate Mornement.

- Promjene kod žena u istom kućanstvu su najočitije, iako će pas bez problema otkriti i promjene na drugim, nepoznatim ženama - dodaje Burch.

Život na visokoj šapi: Ljubimci im idu na akupunkturu i dadilji
Život na visokoj šapi: Ljubimci im idu na akupunkturu i dadilji

- Uz to što mogu otkriti promjene u hormonima, psi mogu čuti otkucaje bebinog srca - tvrdi Mornement.

Iako nema istraživanja koja podupiru ovu teoriju, mnoge su trudnice podijelile svoja iskustva s ljubimcima koja sugeriraju da je to ipak moguće.

Ipak, čak i ako su primijetili promjene na svojoj vlasnici, nije jasno mogu li psi pretpostaviti uzrok tih promjena i povezati ih sa novorođenčetom koje ćete u jednom trenutku donijeti kući.

Kako vaša trudnoća utječe na pse?

Vaša trudnoća može utjecati na ponašanje i raspoloženje vašeg psa, iako to nije uvijek slučaj.

- Kad sam bila trudna, naš labrador nije se ponašao drugačije. No imali smo i njemačkog boksera koji je postao vrlo tjeskoban. Čula sam i od klijenata da im se ponašanje ljubimaca promijenilo kad su ostali u drugom stanju, a uglavnom opisuju da su psi bili više živčani - kaže Mornement.

Burch je ustvrdila da promjene u ponašanju ljudi mogu utjecati i na promjene u ponašanju pasa.

- Kad su žene trudne, često su vrlo zaštitnički nastrojene prema nerođenom djetetu, često drže ruke na trbuhu i psa koji je do tad smio skakati na njih sad odgurnu. Stoga će pas postati senzibilniji ili će tražiti više pažnje - kaže Burch dodajući kako je prijateljica zamijetila promjene u ponašanju psa kad je već bila u visokoj trudnoći.

Smatrala je da je uzrok u činjenici da su kod kuće premještali namještaj i pripremali se za dolazak bebe, a promijenio se i dnevni raspored obitelji jer su smanjili vrijeme koje su provodili vježbajući sa psom.

- U idealnoj situaciji majka i budući otac neće zaboraviti na potrebe svog ljubimca i on će dalje dobivati jednaku skrb, brigu i aktivnosti koje mu trebaju - kaže Burch.

Nježni i umiljati: Zamorci bez dlake mogu biti idealni ljubimci
Nježni i umiljati: Zamorci bez dlake mogu biti idealni ljubimci

Sarah Wilson, trenerica za pse i autorica devet knjiga o ljubimcima, kaže da je čula mnoge priče o tome kako su psi postali zaštitnički nastrojeni prema vlasnicama trudnicama, no smatra kako je riječ samo o osobnoj procjeni.

- Pitam se zašto je promijenio mjesto na kojem spava kako bi me stalno imao na oku, primijetila sam da tijekom šetnje stane između mene i drugih ljudi, sad me stalno mora dodirivati i osjetiti u svojoj blizini. To su najčešće rečenice s kojima se susrećem - kazala je on.

Trudnice koje nisu iz istog kućanstva imaju manje utjecaja na promjene u psećem ponašanju.  

- Primjećuju li oni da je nepoznata žena trudna? Svakako, samo nemojte očekivati da im je do toga stalo - kaže Wilson.

Kako pripremiti psa za dolazak bebe?

- Vrlo je važno da roditelji koji očekuju novorođenče pripreme psa za dolazak bebe jer je to velika promjena u rutini za sve članove kućanstva. Dobra priprema će omogućiti izbjegavanje straha i stresa jedanput kad beba stigne - kaže Mornement.

Psa ćete pripremiti tako da ga postupno upoznajete s predmetima vezanima uz bebu i stvorite pozitivne asocijacije spajajući te predmete s pohvalom ili poslasticom. To možete započeti raditi nekoliko tjedana ili nekoliko mjeseci prije djetetova rođenja.

Ostale sugestije predlažu uvođenje postupnih promjena u rutinu vašeg psa, možete mu puštati snimke dječjeg plača, smijeha i drugih zvukova kao i omogućiti im da ponjuše dječje pudere i kreme prije dolaska bebe.

Vi najbolje poznajete svog psa i sami možete odlučiti koje će metode vašem ljubimcu imati najviše smisla i najbolje mu pomoći.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti