Obavijesti

Lifestyle

Komentari 122

'Moj pas je predosjetio potres'

'Moj pas je predosjetio potres'

Slušajte životinje, one znaju. Nitko ne zna kako neke životinje osjećaju potrese koji dolaze. Možda u zemlji osjete suptilne zvukove ili vibracije..., kaže poznati biolog Rupert Sheldrake

VIDEO

'Moj pas je dvije minute prije potresa htio van iz kuće, inače ga ujutro ni šleper ne bi izvukao iz njegove korpe', napisao je čitatelj 24sata u komentar ispod vijesti o potresu koji je jutros mnoge izvukao iz kreveta prije nego su se planirali ustati.

'Naš pas se sakrio u kupaonicu, a u nju je odjurio i prije nego je drugi put zatreslo', prokomentirao je drugi.

'Pas nas je lavežom probudio, pa smo osjetili u dva navrata kako trese', stoji u komentaru na internetskoj stranici EMSC.

'Probudila nas je mačka sa histeričnim mjaukanjem', piše u drugom.

Da životinje mogu predosjetiti potres nije novost, no kad ljudi to osjete na vlastitoj koži i svjedoče čudnom ponašanju vlastitih ljubimaca, tada se toj temi pridaje dodatna pažnja. Vlasnici pasa i mačaka prepričavali su iskustva i nakon strašnog potresa u Zagrebu ožujku ove godine.

Mogu li psi i mačke nanjušiti rak kod svojih vlasnika? Mogu!
Mogu li psi i mačke nanjušiti rak kod svojih vlasnika? Mogu!

Neki su vlasnike budili nekoliko minuta prije potresa, lajanjem, cviljenje, uskakanjem u krevet, grebanjem... A mnoge životinje osjetile su da će potres biti i dan ranije, no vlasnici su to tek kasnije shvatili.

Jedna starija kujica je danima prije potresa bila neobično nemirna, nije dobro jela, a večer prije potresa svako malo je tražila vlasnike da je puste van. Tada bi stajala na dvorištu i samo promatrala. 

- Slušajte životinje, one znaju. Nitko ne zna kako neke životinje osjećaju potrese koji dolaze. Možda u zemlji osjete suptilne zvukove ili vibracije, možda reagiraju na podzemne plinove ispuštene prije potresa ili reagiraju na promjene u Zemljinom električnom polju. One mogu naslutiti što će se dogoditi na način koji nadilazi trenutno znanstveno razumijevanje, kroz neku vrstu predosjećaja - objasnio je poznati britanski biolog Rupert Sheldrake koji dugi niz godina proučava ponašanje životinja prije prirodnih katastrofa, uključujući i potrese.

'Moj je još dan prije bio čudan, išao po vrtu i lajao u zrak, a nigdje nikoga'

Iskustva Zagrepčana sa ponašanjem ljubimaca prije potresa koji je pogodio Zagreb 22. ožujka jačinom od 5,5 po Richteru:

  • I sad recite da pas nije najbolji prijatelj na svijetu. Probudio nas je u 6.20 urlajući i lupajući šapicama po nama. Ljubav naša velika.
  • Točno u 6 i 20 moja me Luna tjerala van, grickala po ruci i bila uporna. Pustila sam je u dvorište, nervozno je trčala, a onda je u 6 i 24 počelo tresti. Nije se smirila sve do sada, stalno je nervozno trčala po stanu. Sad spava, mirno.
  • Moja ga je najavila, u 6.15 je počela cviljeti i grebati po vratima, a i onaj drugi je najavila, panično je stala pred balkonska vrata i htjela u dvorište. Taman sam primila za kvaku da ju pustim kad je počelo trest... sad spava... nadam se da to znači da i mi možemo biti mirni.
  • Naši su nas probudili 10 minuta prije i tražili van i jedva sam ih vratila u kuću i onda su stajali kraj kreveta i gledali u nas... Nakon prvog potresa nisu se do prije pola sata dali u kuću...
  • Moj je još dan prije bio čudan, išao po vrtu i lajao u zrak, a nigdje nikoga.
Uživo iz Petrinje: 'Nema objekta koji barem malo nije nastradao'
Uživo iz Petrinje: 'Nema objekta koji barem malo nije nastradao'
  • Moja je trčala po sobi i lajala kao luda par minuta prije potresa. Probudila me pa sam lakše izletjela iz kreveta.
  • Moja pesica nikad ne traži piškiti u pol 5 ujutro, naravno pustila sam ju na dvorište misleći da ima probavne smetnje. Kad smo se vratile stalno mi lizala ruke i bila je čudno nemirna. Ni na kraj pameti mi nije bio potres.
  • Isto i moj, lajao i zavijao do pola dva u jutro... Niko nije mogao spavati. Predosjećaj je imao, u 6 sati isto, podivljao od lajanja i zavijanja...
  • Željela bih ukazati na ponašanje svoga psa prije potresa... Moj pas je lizao pod, parkete, pločice. Drugačije se ponašala od normalnog - tiha, snuždena. 
  • Naš pas je bio u totalnoj drami dan ranije. Skakao je preko nas, po nama, penjao se, spuštao, skrivao... Nismo pojma imali što mu je. Kasnije mi je postalo jasno.
  • Moj ima zabranu ulaska u moju sobu, a probudilo me kako pored kreveta mi tiho cvili... Hvala mu što mi je dao do znanja da se nešto događa.
  • Moja je šest puta dolazila k nama u sobu i nazad u svoj krevetić u predsoblju. Inače, kad mi idemo spavati, ide i ona u svoj krevet.
  • Da, moj pas je bio najprije sav tužan i nemiran, a minutu prije potresa je lajao na mene i budio me..Uvijek treba obratiti pažnju na životinje, one osjete...
  • Moja je cijeli dan bila čudna i navečer se iz kuće nije dala van u šetnju nikako tako da svakako treba i na njih obratiti pozornost, oni predosjete sigurno.
  • Znači moj je divljao od 9 na večer do pola dva u jutro, i onda od 6 u jutro do potresa u 6:25.
  • Smirit ga nisam mogla, to je lajanje, cviljenje, ljutnja teška bila... I hoće van i izvedem ga i on laje i laje u nebo gleda.
  • Moja lopuža 5 minuta prije potresa skočila između nas na krevet da nas probudi.
  • Moja beba od 8 mjeseci jako je odreagirala, počela je skakati po krevetu i meni... Od danas ga volim još više. Kada sam išla spavati, legao je ispod kreveta i spavao dok se god nisam ja probudila. Cijeli dan se ne odvaja od mene.
  • Itekako reagiraju, naš nas je probudio par minuta prije jutarnjeg potresa, i na sve ove poslije je skakao ko' špricer i urlao.
'Na tom području sigurno će biti još potresa, naknadna aktivnost trajat će još bar godinu dana'
'Na tom području sigurno će biti još potresa, naknadna aktivnost trajat će još bar godinu dana'
  • Moja je zadnja tri dana išla stalno u kupaonu i bila nekako preplašena. Inače je stalno s nama i po krevetima, a nije se dogodilo ništa van naše rutine. Vjerujem da je predosjetila.
  • Moj pas je povraćao par sekundi prije potresa i tresao se. Sad se smirio, spava. Dan prije potresa je cijeli dan bio čudan, uznemiren.
  • Moja pesica je u 5:30 jako zavijala i cviljela, tražila je van. Kad smo izašle, pomahnitalo je trčala i njuškala.
  • Naši vukići su nas digli iz kreveta 20 minuta prije, ludo su divljali sve troje da hoće van. I izašli svi. Kod nas sve ok.
  • Moja se probudila u 5 i počela lajati, nikad to ne radi.
  • Prije nego se počne tresti moja Zita počne lajati.
  • Moja je zavijala na vratima, čudno lajala, a ja snob nisam prepoznala što hoće reći. Pustim ju van kad ono bumm...
  • Moja je u 6 lajala k'o luda, a ja nisam kužila kaj se događa.
  • Moja Medy se nekoliko sekunda prije prvog počela vratiti u krug.
  • Počeo je zavijati pet minuta prije...
  • Cviljela, vrtjela se u krug... lajala... i pobjegla u krilo, i tad je krenulo trest...
  • Moj se pas legao pored ulaznih vrata prije prvoga potresa. Inače to ne radi! Bio je vidno uplašen. Sada je o.k. Leži na svome mjestu.
  • Naš je dan prije cijeli dan nervozan, nikako se smirit i samo se skrivao u kupaonu.
  • I moj je lud bio! I sinoć već nervozan bio, a ja nisam znala kaj mu je!
  • Bali je dva dana za redom samo hodao oko mene, a kada sam sjela, sjeo i on kraj mene, i gledao me mirno kao da mi želi nekaj reći. Ali, doslovno je piljio u mene. 
  • Da, mene je moj probudio par trenutaka prije nego je počelo tresti. Skočio je na krevet, to me probudilo.
  • Moja je dan prije potresa bila posebna, nikada mi nije toliko lajala i trčala, još sam se čudila što se sa njom dešava i evo...
  • Skočila mi sekundu prije na krevet i k meni na jastuk - cviljela i tresla se.
  • Sad je tek došao k sebi... lajao je valjda 5 minuta nakon i za vrijeme, a počeo je 2 minute prije potresa.
  • Max nešto osjećao, veče prije potresa je svom silom htio u kuću. Tako se ponašao još samo za Novu godinu radi pucnjave.
  • Moja Astra 14 godina stara već je par dana nemirna, nije dobro jela, a večer prije sve do ponoći svako malo je tražila van i stajala je na dvorištu i promatrala.

'Psi su satima zavijali prije potresa...'

Biolog Rupert Sheldrake u svojoj knjizi 'The Sense of Being Stared At' govori o mnogim dokazima čudnog ponašanja životinja prije potresa.

- Bilo je mnogo izvještaja o divljim i pripitomljenim životinjama koje su bile jako prestrašene, tjeskobne ili su se čudno ponašale nekoliko sati sati ili čak nekoliko dana prije potresa. Isto vrijedi i za potres u Turskoj 1999. godine s epicentrom u blizini Izmita. Psi su satima zavijali prije potresa, a mnoge mačke i ptice ponašale su se neobično - ispričao je.

Osvrnuo se i na potres magnitude 6,8 koji je 28. veljače 2001. godine zatresao područje Seattlea u SAD-u.

- Životinje su se prije tog potresa ponašale neobično. Neke mačke su se skrivale bez vidljivog razloga i do 12 sati prije potresa, druge su se ponašale uznemireno ili su 'poludjele' sat ili dva prije potresa. Također, neki su psi 'mahnito' lajali, a koze i druge životinje pokazivale su očite znakove straha - pojasnio je na sheldrake.org.

Napišite u komentar kako su se vaši ljubimci ponašali prije današnjih potresa?

POGLEDAJTE VIDEO:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 122
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku