Lifestyle

Komentari 122

'Moj pas je predosjetio potres'

'Moj pas je predosjetio potres'

Slušajte životinje, one znaju. Nitko ne zna kako neke životinje osjećaju potrese koji dolaze. Možda u zemlji osjete suptilne zvukove ili vibracije..., kaže poznati biolog Rupert Sheldrake

'Moj pas je dvije minute prije potresa htio van iz kuće, inače ga ujutro ni šleper ne bi izvukao iz njegove korpe', napisao je čitatelj 24sata u komentar ispod vijesti o potresu koji je jutros mnoge izvukao iz kreveta prije nego su se planirali ustati.

'Naš pas se sakrio u kupaonicu, a u nju je odjurio i prije nego je drugi put zatreslo', prokomentirao je drugi.

'Pas nas je lavežom probudio, pa smo osjetili u dva navrata kako trese', stoji u komentaru na internetskoj stranici EMSC.

'Probudila nas je mačka sa histeričnim mjaukanjem', piše u drugom.

Da životinje mogu predosjetiti potres nije novost, no kad ljudi to osjete na vlastitoj koži i svjedoče čudnom ponašanju vlastitih ljubimaca, tada se toj temi pridaje dodatna pažnja. Vlasnici pasa i mačaka prepričavali su iskustva i nakon strašnog potresa u Zagrebu ožujku ove godine.

Neki su vlasnike budili nekoliko minuta prije potresa, lajanjem, cviljenje, uskakanjem u krevet, grebanjem... A mnoge životinje osjetile su da će potres biti i dan ranije, no vlasnici su to tek kasnije shvatili.

Jedna starija kujica je danima prije potresa bila neobično nemirna, nije dobro jela, a večer prije potresa svako malo je tražila vlasnike da je puste van. Tada bi stajala na dvorištu i samo promatrala. 

- Slušajte životinje, one znaju. Nitko ne zna kako neke životinje osjećaju potrese koji dolaze. Možda u zemlji osjete suptilne zvukove ili vibracije, možda reagiraju na podzemne plinove ispuštene prije potresa ili reagiraju na promjene u Zemljinom električnom polju. One mogu naslutiti što će se dogoditi na način koji nadilazi trenutno znanstveno razumijevanje, kroz neku vrstu predosjećaja - objasnio je poznati britanski biolog Rupert Sheldrake koji dugi niz godina proučava ponašanje životinja prije prirodnih katastrofa, uključujući i potrese.

'Moj je još dan prije bio čudan, išao po vrtu i lajao u zrak, a nigdje nikoga'

Iskustva Zagrepčana sa ponašanjem ljubimaca prije potresa koji je pogodio Zagreb 22. ožujka jačinom od 5,5 po Richteru:

'Psi su satima zavijali prije potresa...'

Biolog Rupert Sheldrake u svojoj knjizi 'The Sense of Being Stared At' govori o mnogim dokazima čudnog ponašanja životinja prije potresa.

- Bilo je mnogo izvještaja o divljim i pripitomljenim životinjama koje su bile jako prestrašene, tjeskobne ili su se čudno ponašale nekoliko sati sati ili čak nekoliko dana prije potresa. Isto vrijedi i za potres u Turskoj 1999. godine s epicentrom u blizini Izmita. Psi su satima zavijali prije potresa, a mnoge mačke i ptice ponašale su se neobično - ispričao je.

Osvrnuo se i na potres magnitude 6,8 koji je 28. veljače 2001. godine zatresao područje Seattlea u SAD-u.

- Životinje su se prije tog potresa ponašale neobično. Neke mačke su se skrivale bez vidljivog razloga i do 12 sati prije potresa, druge su se ponašale uznemireno ili su 'poludjele' sat ili dva prije potresa. Također, neki su psi 'mahnito' lajali, a koze i druge životinje pokazivale su očite znakove straha - pojasnio je na sheldrake.org.

Napišite u komentar kako su se vaši ljubimci ponašali prije današnjih potresa?

POGLEDAJTE VIDEO:

Najčitaniji članci