Lifestyle

Komentari 3

Mokre plahte nikako ne sušite na radijatoru - mnogi su razlozi

Mokre plahte nikako ne sušite na radijatoru - mnogi su razlozi

Prekrivanjem radijatora vlažnom tkaninom, također može uzrokovati nakupljanje neželjene kondenzacije, što dovodi do vlage ili plijesni. Osim toga, povećat ćete i režije

Sušenje odjeće u sušilici za neke može biti skupo, a osim toga, i ako se sušilica prečesto koristi ona nanosi štetu okolišu. Donosimo vam nekoliko savjeta kako da na najbolji mogući način i što brže osušite posteljinu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Operite i osušite posteljinu ujutro

- Operite vašu posteljinu ujutro. Neka se suši tijekom dana tako da je spremna za navečer. Imajte na umu da što je veći broj niti, to će duže trebati da se osuši, tako da to može utjecati na odabir mjesta gdje ćete ju sušiti. Posteljinu sušite u sobama s puno protoka zraka i na područjima koja se ne koriste toliko kako ne bi bilo vlage - preporučuje Lucky Ackroyd, stručnjakinja za odjeću.

Kada plahte izvadite iz perilice, dobro ih protresite kako bi bile manje zgužvane. Najbolji način da osušite svoju posteljinu u zatvorenom prostoru je da ju rastegnete na velikoj površini kako biste omogućili tkanini da potpuno diše. Ako ste u mogućnosti, prebacite vlažne plahte preko ograde od stubišta kako bi se osušile u ispravnom položaju i što prije. Ako nemate stubište prebacite ih preko postolja za sušenje odjeće.

Iskoristite vrata

Potražite druge visoke predmete u svom domu kao što su primjerice vrata.

- Postolja za sušenje odjeće su savršena za sušenje manjih predmeta kao što su jastučnice ili dekice. Međutim, ako nemate dovoljno veliko postolje za plahte, vrata su prikladniji način za sušenje većih predmeta poput popluna, plahti ili pokrivača zbog svoje visine. Držite vrata otvorena dok se predmet suši kako biste omogućili maksimalan protok zraka i spriječili da se vaše plahte oštete. Ako stavljate predmet ravno preko vrata, provjerite je li gornji dio čist kako ne biste zaprljali svoje čiste plahte. Ova tehnika najbolje funkcionira u velikoj prostoriji koja se rijetko koristi, poput spavaće sobe za goste i slično - objašnjava Lucy.

Nikada ne stavljajte mokru posteljinu na radijatore

- Možda vam se čini kao super ideja jer će se plahte brzo osušiti, ali to nije preporučljivo sa sigurnosne točke gledišta jer postoji potencijalni rizik od požara. Prekrivanjem radijatora vlažnom tkaninom, također može uzrokovati nakupljanje neželjene kondenzacije, što dovodi do vlage ili plijesni. Korištenje radijatora za sušenje plahti ili odjeće može imati negativan učinak na vaše račune za grijanje jer ne dopušta pravilnu cirkulaciju zraka pa će vašoj kući trebati više vremena da postigne željenu temperaturu, a time ćete i povećati potrošnju - objašnjava Antonio Dengra, izvršni direktor tvrtke za električno grijanje.

Redovito zračite svoj dom

Kako biste izbjegli vlagu u zatvorenom prostoru koja može dovesti do plijesni, najbolje što možete učiniti je pokušati poboljšati ventilaciju iznutra.

Pokušajte redovito otvarati prozore kako biste omogućili nesmetano kretanje zraka i pustili vlažan zrak da izađe iz prostora. Ventilatori također mogu mogu značajno pomoći u smanjenju kondenzacije u vašem domu.

Neka vam posteljina uvijek bude čista

- Ne zaboravite redovito prati i mijenjati posteljinu. Preporučujem barem jednom tjedno kako biste bili sigurni da su vaše posteljine čiste. Također je jako važno glačati posteljinu odmah nakon što je osušite - savjetuje Lucy, piše The Sun.
 

Najčitaniji članci