Lifestyle

Komentari 31

Molimo vas, nemojte se seksati na našoj plaži. Uništavate dine!

Molimo vas, nemojte se seksati na našoj plaži. Uništavate dine!

Turisti, koji imaju spolne odnose na španjolskom otoku Gran Canaria, uništavaju vegetaciju, biljke i pijesak, prave svoja vlastita 'gnijezda' - čak ih i ograđuju, bacaju otpad kao cigarete, kondome, papir, maramice...

Rezervat prirode 'Dunas de Maspalomas', na španjolskom otoku Gran Canaria, poznat je po svojim divljim pješčanim dinama i redovito je na vrhu popisa stvari koje treba vidjeti na otoku.

POGLEDAJTE VIDEO:

Njegove dine, koje su zakonski zaštićene od 1982., pružaju mjesto za odmor pticama koje migriraju između Afrike i Europe. Ali, čini se da u posljednje vrijeme, pružaju i neke druge usluge. Riječ je o turistima koji odlaze na dine kako bi bili 'aktivni'.

Istraživači su popisali 298 'mjesta za seks' na plaži, na ukupnoj površini od više od dvije četvorne milje, uglavnom među grmljem i gustom vegetacijom i dinama koje se protežu oko vegetacije. Proučavali su ih tijekom svibnja 2018., u razdoblju kada se održavao lokalni 'Gay Pride festival'. Seks turista izravno utječe ne samo na dine, već i na osam autohtonih biljnih vrsta, od kojih su tri endemske, otkrili su istraživači.

Turisti uništavaju vegetaciju, biljke i pijesak, prave svoja vlastita 'gnijezda' - čak ih i ograđuju, bacaju otpad kao cigarete, kondome, toaletni papir, maramice i limenke. Također, dine koriste kao WC.

Što je mjesto udaljenije, to je više korišteno i više smeća je ostavljano, primijetili su istraživači. Čak i dine, koje su potpuno zabranjene za javnost, imaju 56 seksualnih mjesta.

Kao posljedica, došlo je potpunog napuštanja primarnog zadatka odnosno ekološke edukacije u rezervatu, navodi se u studiji. Štoviše, neki divovski gušteri Gran Canarie, popularan prizor na Kanarskim otocima, umrli su nakon što su pojeli kondome, dodao je Patrick Hesp, jedan od autora izvješća.

Ugošćujući do 14 milijuna posjetitelja godišnje, Gran Canaria je 'gej-friendly' turističko odredište, ali istraživači naglašavaju da se u dinama ne seksaju samo LGBTQ posjetitelji.

- Ne pozivamo ljude na prekid javnog seksa, ali želimo da ljudi budu svjesni posljedica. Jedan par koji se seksa na plaži, jedno je, ali to što se stotine okupljaju na istom području svaki dan šteti dinama - zaključio je Hesp, a prenosi CNN.

Najčitaniji članci