Lifestyle

Komentari 5

Montessori pristup: Tri savjeta kako dijete odviknuti od pelena

Montessori pristup: Tri savjeta kako dijete odviknuti od pelena

Umjesto vanjskih nagrada, Montessori pristup usredotočuje se na djetetovu unutarnju motivaciju i ponos koji proizlazi iz samostalnog korištenja toaleta. Ključ ovog pristupa je paziti na znakove

Naučiti dijete kako uspješno koristiti tutu je prekretnica i za mališane i za roditelje. Stacy Keane, Montessori učiteljica i mama s troje djece, vodila je mnoge obitelji kroz ovaj proces s minimalnom dramom fokusirajući se na Montessori pristup učenja. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Umjesto vanjskih nagrada, Montessori pristup učenja usredotočuje se na djetetovu unutarnju motivaciju i ponos koji proizlazi iz samostalnog korištenja toaleta. Ovo su savjeti ovakvog pristupa:

Ključ je paziti na znakove

Svako dijete je jedinstveno pa ne postoji čarobna dob kad će se odviknuti od pelena. Ključna komponenta Montessorija je praćenje djeteta odnosno promatranje fizičkih i psihičkih znakove spremnosti, kaže Stacy.

Tjelesni znakovi uključuju samopouzdanje u hodanju. Možda ćete također primijetiti da duže vrijeme imaju suhu pelenu. Ako je psihološki spremno, moglo bi se zainteresirati kada vi ili drugi članovi obitelji koristite toalet ili vam reći kada im trebate promijeniti pelenu.

Uredite kupaonicu i za njih

U kupaonici postavite nekoliko predmeta veličine djeteta. Unaprijed pripremite njihov prostor, dok su još u pelenama, savjetuje Stacy. U ovaj prostor možete uključiti dodatno rublje, maramice, košaru s nekoliko knjiga te produžetak za stolicu ili slavinu za neovisno pranje ruku. Davanje autonomije djetetu u tom procesu pomoći će da bude voljan sudionik.

Thinkstock

Pripremite se za veliki dan

Kad budete spremni skinuti svom mališanu pelene, nema povratka. Morat ćete ostati dosljedni u svom pristupu kako ne biste zbunili dijete. Ako je moguće, neka to bude za vikend kada ne budete morali nigdje ići. Prije toga, razgovarajte s djetetom o prelasku na donje rublje. Zatim, obavještavajte dijete da je vrijeme za korištenje tute svakih sat vremena.  Svaki neuspjeh iskoristite za savjete i podršku, dodaje Stacy, a piše Insider.