Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

Motorom se vratili iz Kanade, a sad u Zabrđu uzgajaju lješnjake

Motorom se vratili iz Kanade, a sad u Zabrđu uzgajaju lješnjake

Ana i Luka Domjanić ostavili su dobar život 'preko bare'. Ana je radila u veleprodaji knjiga, a Luka izrađivao aluminijske ograde na građevini. Zarađeni novac uložili su u agrobiznis pokraj Vrbovca

VIDEO

Dok je većini radno sposobnih Hrvata ciljna ravnina negdje izvan naših granica, mladi bračni par Domjanić odbio je priliku za životom u Kanadi i vratio se u svoje Zabrđe, malo selo pokraj Vrbovca. I to kako bi uzgajali lješnjake. 

I ne samo da su se Ana (34) i Luka (38) vratili iz Kanade nego su to učinili na motociklu. Od Calgaryja do Zabrđa prešli su 36.000 km kroz 29 zemalja, a put je trajao 109 dana. 

- Upoznali smo se 2007. godine, kad sam i kupio motocikl. Ideja je bila zarađivati kako bismo putovali i odlično nam je išlo. U deset godina prošli smo 59 zemalja i zapravo se ne sjećam kad smo zadnji put otišli na more ležati i sunčati se. Prvi put smo u Kanadu otišli 2013. da zaradimo 100.000 kuna, koliko nam je trebalo za put motociklom do Australije. U 13 mjeseci zaradili smo i dvostruko više, no tad mi je umro otac i vratili smo se - priča Luka, inženjer informatike, a u Kanadi je radio aluminijske ograde na građevini. 

Nije mu bilo teško raditi na -38 kako bi ostvarili svoj cilj. Ana, diplomirana učiteljica, radila je u veleprodaji knjiga i, kad pomisle na ta vremena, kažu da im je žao što nisu ostali. No u devet mjeseci, između dva odlaska u Kanadu, zasadili su na polovici od 10 hektara zemlje sadnice lješnjaka, a preko oceana su otišli ponovno samo kako bi opet zaradili dovoljno da ulože u svoj agrobiznis. 

- Učili smo putem i mislili smo da će lješnjaci rasti sami i dok nas nema. No oko njih ima puno posla: rezanje, košenje, prihrana, okapanje... A tek nakon sedam godina daju puni urod. Dok nas nije bilo, obitelj je pomagala, a mi smo se željeli vratiti i nastaviti posao iako smo mogli dobiti trajno boravište u Kanadi - kaže Ana. 

U svoje Zabrđe vratili su se konačno prije dvije godine te na preostalih pet hektara zasadili suncokret, buču i industrijsku konoplju. Kupili su malu prešu za ulje i tako su krenuli u ozbiljan posao. Danas proizvode ulja, namaze, brašno, čajeve, proteine...

- Za litru ulja najčešće je potrebno oko tri kilograma jezgre lješnjaka. Izuzetno je zdravo, no i prilično je skupo, pa nam puno bolje ide suncokretovo ulje. Iako je ljude ponekad teško uvjeriti da postoji razlog zbog kojeg je i ono skuplje od ulja na policama trgovina, kad ga probaju, obavezno se vraćaju po još - pojašnjava Luka.

 
Cijena litre lješnjakova ulja kreće se od 400 čak i do 700 kuna, no vrijednost je neprocjenjiva. Bogato je vitaminima, proteinima i nezasićenim masnim kiselinama.

Osim navedenih kultura poduzetni bračni par uskoro planira posijati i crni kim, a nadaju se i izvozu kad otvore obrt. 

- Ne planiramo više tražiti poslove u struci. Oko zemlje ima dovoljno posla i to je ono što nas raduje i u čemu vidimo svoju budućnost. Ionako ne bi bilo moguće raditi od 8 do 16 i onda se posvetiti proizvodnji kod kuće - kaže Ana. 

Lukina obitelj uzgajala je krizanteme punih 25 godina no sad su se potpuno posvetili proizvodnji hladno prešanih ulja - lješnjakovo, suncokretovo, bučino i konopljino. Osim ulja proizvode brašno te namaz od lješnjaka, kao i čaj, brašno i protein konoplje.

S konopljom su, kažu, imali najviše problema. Nitko im nije htio pokupiti usjeve jer se može zapetljati i potrgati kombajn, pa su problem riješili tako da su kupili vlastiti. Mali obiteljski pogon sad sve radi sam. Sirovine proizvodi, prerađuje, pakira, oglašava i prodaje samostalno.  
A njihova druga strast, motocikli, također je donekle povezana s ovom lijepom pričom. Naime, supružnici su prošle godine motociklom obišli nasade lješnjaka u Iranu, Turskoj i Gruziji. 

- Prošli smo svijet, vidjeli kako drugi to rade, jednostavno radimo što volimo, putujemo i uživamo u životu - slažu se oboje. 

A sve je počelo kad je Luka otišao na službeni put u Kinu i planirao motociklom natrag jer ne voli letjeti. Iako to tad nije ostvario, zaživjela je želja za obilaskom svijeta na motociklu. 

- Od Kanade smo tri puta morali mijenjati gume, imali smo i nekih sitnih kvarova, ali nasreću, nikad nekih većih problema. Možda je najopasnije kad Ana zaspi na motoru pa je moram trknuti kacigom - smije se Luka. 

Cilj je bio spustiti se do Buenos Airesa, a do tamo im je trebalo 89 dana. Odande su letjeli za Madrid pa opet dalje motociklom prema Zabrđu. Iako štede na putu spavajući u kampovima i jeftinijim hotelima, potrebno je puno novca da bi se prešao ovakav put. Primjerice, samo da stavite Yamahu na avion treba oko 11.000 kuna. 

- Uvijek proučimo mjesta kroz koja se krećemo da vidimo gdje jesti, spavati, što pogledati. Ali zauvijek ćemo pamtiti Honduras. S obzirom na to da je to zemlja s 14 ubojstava na dan, htjeli smo doslovno proletjeti kroz nju, ali naravno da nam se baš tamo pokvario motocikl. Spavali smo u mjestu San Pedro Sula, o kojem nismo baš ništa znali. Prošetali smo, večerali, bilo je baš lijepo. A onda smo kasnije shvatili da je to najopasniji grad na svijetu - prisjeća se Luka avanture koja je, nasreću, dobro završila. 

Ana dodaje i kako u planu imaju jednom složiti i objaviti putopise, naravno - kad pronađu vremena između uzgoja i prodaje, okapanja zemlje, pakiranja, oglašavanja, širenja biznisa...

TUŽNA SUDBINA: Ovaj horoskopski znak ne može naći sreću u ljubavi

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku