Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Mučnine u trudnoći ublažit će đumbir, kamilica i metvica

Mučnine u trudnoći ublažit će đumbir, kamilica i metvica
1

Tekućina je najvažnija: Vitamin B6, manji obroci i hladni napici pomoći će da prebrodite mučnine. Liječniku se treba javiti ako se povraćanje ne može zaustaviti

VIDEO

Više od polovice žena tijekom trudnoće pati od trudničke mučnine, koja je definitivno jedno od neugodnijih nuspojava. Najčešće se radi o jutarnjoj mučnini u prvom tromjesečju trudnoće, no kod 10-20 posto žena ove tegobe mogu trajati tijekom cijele trudnoće.

Konstantne mučnine i povraćanje koje se ne može kontrolirati mogu dovesti do dehidracije, gubitka vitamina i previše tjelesne težine, pa se to mora riješiti hospitalizacijom i primanjem infuzije.

Nasreću, često je moguće ublažiti mučnine. Trudnice bi trebale izbjegavati jako začinjenu i premasnu hranu te namirnice intenzivna mirisa. Isto tako, bolje je pojesti pet-šest manjih obroka na dan nego tri velika.

- Niska razina šećera u krvi te glad mogu uzrokovati podražaj na povraćanje - objašnjava nutricionistica Tena Niseteo i dodaje kako je, pogotovo u zadnjim mjesecima, beba velika te podiže ošit i želudac, zbog čega može doći do mučnine, ali i žgaravice.

Niseteo ističe kako napici koji sprečavaju pojavu mučnine moraju biti hladni i osvježavajući poput limunade, mineralne vode ili soka cijeđene naranče.

- Odličan borac protiv mučnine je i sok od đumbira u kombinaciji s listićima mente, a napitke treba pijuckati gutljaj po gutljaj.

Tri osnovne biljke koje smanjuju mučninu su đumbir, menta i kamilica. Kod trudnica mučninu često izazovu i topli napici, poput kave ili toploga kakaa tako da bi njihovu konzumaciju svakako trebalo smanjiti, a pojačati primjerice pijenje mlakog čaja od kamilice ili mente, koji smiruje želudac i crijeva - kaže Niseteo te dodaje kako i konzumacija suhih grickalica, poput slanih štapića ili krekera, može pomoći pri smanjenju i otklanjanju osjećaja mučnine. Uzimanje vitamina B6 također pomaže.

Osim s mučninom trudnice često imaju problema sa žgaravicom, kod koje pomaže grickanje badema. Najbolja prevencija dizanja želučane kiseline, tj. njena vraćanja u jednjak, je smanjenje količine hrane u obroku. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje