Obavijesti

Lifestyle

Komentari 56

Muškarci, pripazite! Biološki sat vam otkucava kao i ženama

Muškarci, pripazite! Biološki sat vam otkucava kao i ženama
1

Žele li postati roditelji, ni muškarci ne bi trebali čekati dugo. Istraživači su otkrili da se embriji nastali iz spermija starijih muškarca sporije razvijaju i šanse za zdrav zametak su manje

VIDEO

Iako se dugo vjerovalo kako je otkucavanje biološkog sata isključivo ženski problem, istraživanja pokazuju da razloga za brigu imaju i muškarci te da ne bi trebali predugo čekati da postanu očevi. Istraživači su otkrili da zametak koji je nastao nakon oplodnje spermom starijih muškaraca sporije raste. 

Druga studija predstavljena u Američkom društvu za reproduktivnu medicinu (American Society for Reproductive Medicine) je potvrdila činjenicu da sperma starijih muškaraca akumulira više mutacija.

Također, stručnjaci iz Bostona, koji se bave in vitro oplodnjom, otkrili su da se embriji stvoreni spermijima muškaraca starijih od 50 godina dijele sporije i treba im dulje da dođu u rani stadij kada su spremni za implantaciju u maternicu.

Za potrebe istraživanja pregledali su video snimke 3532 embrija koji su nastali od 527 parova. Oni u čijem nastajanju je sudjelovala sperma starijih muškaraca, razvijali su se 35 posto sporije od zametaka stvorenih spermom muškaraca mlađih od 35 godina. Kada su uzeli u obzir samo embrije koji su dospjeli do stadija spremnog za implantaciju, tada su oni nastali iz sperme starijih muškaraca bili 4,3 posto sporiji. 

Manje su šanse za zdrav zametak

U daljnjoj studiji Odjela za biomedicinska istraživanja pri Medicinskom sveučilištu Cornell u New Yorku, istraživači su otkrili je sperma starijih muškaraca sklonija razvijanju mutacija koje rezultiraju pogreškama u DNA. Kažu da sperma starijih ima abnormalan broj kromosoma u svakoj stanici - ili previše ili premalo. To je stanje koje se zove aneuploidija i umanjuje šanse za razvoj zdravog zametka.

Proučili su i DNK spermija starijih muškaraca čije partnerice su nekoliko puta doživjele spontani pobačaj. Muškarce su svrstali u sedam grupa, u najmlađoj su bili oni od 25 do 30 godina, a u najstarijoj muškarci stariji od 55 godina. Spermije su im testirali na aneuploidiju i DNA sekvenciranje na vrstu mutacije zvane CNV (varijacija broja kopija). Stopa oplodnje je kod najmlađih bila 88,7 posto dok je kod najstarijih pala do 46 posto.

- Ovim istraživanjem jasno je dokazano da je i za muškarce, kao i za žene, teže imati potomstvo u starijoj dobi. Starije muškarce i njihove partnerice treba savjetovati o rizicima loših ishoda trudnoće i potencijalnim neurorazvojnim problemima kod potomstva - objašnjava Peter Schlegel, predsjednik Američkog društva za reproduktivnu medicinu, otkriva Daily Mail.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 56
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...