Obavijesti

Lifestyle

Komentari 25

Na dva kotača po pitoresknim krajevima Muidena i Weespa

Na dva kotača po pitoresknim krajevima Muidena i Weespa
21

Oko dvorca Muiderslota u gradiću Muidenu zadržavaju se krave, prema kojima se može predvidjeti vrijeme. Što su bliže potoku to je i veća vjerojatnost od kiše

VIDEO

Ako se ikada nađete u glavnoj prijestolnici Nizozemske, nemojte propustiti priliku posjetiti gradove Muiden i Weesp koji se nalaze otprilike 20 kilometara od Amsterdama. 

Kako doći do Muidena i Weespa?

S centralne stanice ili u našem slučaju s RAI stanice krenuli smo vlakom do gradića Weespa do kojeg treba oko 15 minuta i cijena karte u jednom smjeru iznosi tri eura. Na željezničkom kolodvoru iznajmljujemo bicikle za 7,50 eura po danu plus depozit od 50 eura po biciklu ako slučajno "kidnemo" s njima. 

Kao pravi Nizozemci krećemo prema gradiću Muidenu koji je od Weespa udaljen oko 3 kilometra. Nizozemska je prepuna biciklističkih staza, a od mjesta do mjesta društvo će vam praviti krave na mnogobrojnim pašnjacima. Mi smo se jednostavno prepustili vožnji i uživali.

Muiden je maleni gradić s oko 6000 stanovnika, nalazi se na ušću rijeke Vecht, a poznat je po jednom od najpoznatijih i najljepših dvoraca u Nizozemskoj, Muiderslotu. Dvorac je izgrađen 1280. godine i koristio se za naplaćivanje cestarine za trgovce, bio je dom pjesnika i slikara, a kasnije je postao zatvor. Danas je nacionalni muzej i uvršten je na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Ulaznica iznosi 13,50 eura, a po zimi je zatvoren.

Oko dvorca se nalaze ogromni pašnjaci s farmama krava koji mu daju poseban štih. Ima jedna priča koja kaže ako se krave zadržavaju u blizini potoka padat će kiša, a sunčano vrijeme se očekuje ako su krave u središtu pašnjaka. Sva sreća za nas jer su se krave zadržavale u središtu, što je bilo odlično zbog vremena, ali ujedno i prilika da ih savršeno ukomponiramo na fotku s dvorcem.

Nedaleko od Muiderslota na obali jezera IJmeer nalazi se i utvrda Muizenfort poznata još pod imenom utvrda miševa koja je bila dio obrambene linije za obranu grada Amsterdama.

Po povratku odlučili smo se provozati i kroz Weesp, kad smo već tu, a i za oko su nam zapele vjetrenjače. Weesp ima oko 18.000 stanovnika i poznat je po Van Houten čokoladi, porculanu i pivu. Grad je prekrasan, prepun starih, očuvanih kuća, starih mostova preko rijeke Vecht i naravno vjetrenjača. S time da je jedna još uvijek u funkciji. Cijeli grad okružen je ogromnim pašnjacima i livadama i sve zajedno daje vam pravu sliku Nizozemske.

Ako se nađete u prilici, sjednite na bicikle i pravac Muiden i Weesp, savršena mjesta za bijeg iz ogromnih gradova.

Članak je preuzet s portala Putoholičari.com.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...
OTKRIO POZNATI CHEF

Recept za najbolji pire krumpir - cijeli život ga krivo radimo...

Ljudi najčešće pire krumpir pripremaju u vodi i naknadno dodaju začine. Poznati chef s Food Networka je rekao da je to krivi način pripreme i otkrio kako pripremiti savršeno kremasti pire krumpir

Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere
DRŽITE IH NA OKU!

Varalice: 4 horoskopska znaka vole imati tajne ljubavne afere

Ovisno o karakteru i karakteristikama svakog znaka, astrologija otkriva razne sklonosti koje ponekad i nisu javne te ih je teže uočiti, naročito u ljubavnom odnosu
Zatvara se popularni Le Kolač: 'Dolazili su mi s tuđom hranom'
KONKURENCIJA JE PREVELIKA

Zatvara se popularni Le Kolač: 'Dolazili su mi s tuđom hranom'

Naime, u blizini Le Kolača je otvoren i Boogie Lab koji ima veliku pekarnicu i jela za brunch, što je i on osmislio u ponudi Le Kolača. Događalo se čak da gosti Boogie Laba s njihovim jelima dođu u Le Kolač