Lifestyle

Komentari 0

Na planini pokraj Salzburga se nalazi srčana čakra Europe

Na planini pokraj Salzburga se nalazi srčana čakra Europe

Salzburg, odnosno u prijevodu ‘dvorac od soli’, posjetitelje zadivljuje kulturom, glazbom, gastronomijom te sjajnom energijom. Mudri Dalaj Lama tvrdi da se kraj Salzburga nalazi magična planina Europe

Srčana ili četvrta čakra se nalazi u samog središtu čovjeka, a drevni su mistici isticali da kad je otvorena i kad drugima dopustite da je dotaknu, sigurno ćete početi otkrivati neograničenu dubinu svoje duše. I stanovnici Salzburga su upravo takvi, pristojno će dopustiti da zavirite u njihovo srce, kulturu, običaje, gastronomiju i prekrasnu prirodu koja okružuje njihove duše i austrijske krajolike.

I kad je 1992. mudri Dalaj Lama posjetio Salzburg i okolicu, na magičnoj je planini Untersberg (na 2000 metara nadmorske visine) odmah primijetio i izjavio kako se upravo ovdje nalazi srčana čakra Europe, zmajeva brazda koja vibrira pozitivnom energijom koju prenosi na svu prirodu i sve ljude.

Untersberg (u prijevodu “ispod planine”) poznato je izletište, a ova je planina poznata po mramoru, od kojeg je i izgrađen veći dio Salzburga, nalazištima soli, izvorima iznimno kvalitetne pitke vode, a prate je i brojne legende. Put do vrha gondolom je ugodan, ona se iz krajolika najednom izdiže prema nebu svojom posebnom energijom, s nje se pruža pogled na salzburška jezera i okolne vrhove, a za lijepog dana moguće je vidjeti čak i tornjeve olimpijskog stadiona u Münchenu. To je raj za sve koji žele napuniti svoje baterije i približiti se uzvišenom osjećaju koji spaja čovjeka, prirodu i duhovnost.

No prije toga u samom se Salzburgu moguće uživjeti u kulturu ovog sjajnog baroknog grada, poslušati najbolje koncerte klasične i moderne glazbe, vidjeti vrhunske predstave te uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi. No pripazite, jer njihove su porcije hrane iznimno obilne pa je često i jedna dovoljna za dvoje ljudi.

Jer Salzburg je prepun superlativa: tamo se nalazi najstariji restoran u srednjoj Europi (St. Peter Stiftskeller), najstariji benediktinski samostan izvan Italije, najveća srednjovjekovna utvrda u Europi, najljepši matični ured na svijetu (Mramorna dvorana dvorca Mirabell), a tamo je rođen i najpoznatiji genij klasične glazbe – Mozart.

Mozartova rodna kuća u ulici Getreidegasse otvorena je za javnost, a u njoj je živjela Mozartova obitelj u razdoblju od 1747. do 1773. Danas je cijela zgrada pretvorena u muzej u kojem, među ostalim, možete vidjeti sobu u kojoj je Mozart rođen, kao i obiteljske portrete, Mozartovu violinu i čembalo... No Salzburg nije samo grad kulture, baroka i glazbe, već i austrijska pivska prijestolnica. Ispijanje različitih vrsta piva ovdje je stil života. Na području grada Salzburga su tri rudnika soli, među kojima je i Hallein, jedan od najstarijih rudnika soli na svijetu. Osim što je donijela ime gradu, sol je stanovništvu služila za preživljavanje, nadbiskupima-prinčevima je priskrbila bogatstvo, a gradu podarila raskoš. Jer ime Salzburg u doslovnom prijevodu i znači “dvorac od soli”.

Zbog više od 40 crkava Salzburg je bio nazivan i “njemačkim Rimom”, a svakako posjetite Salzburger Dom, velebnu baroknu katedralu posvećenu sv. Rupertu. Iza katedrale pažnju će vam odvući velika skulptura Sunca, ali i prekrasni i pristojni ljudi koji će poput sunca obasjati vaš boravak u ovoj magičnoj prijestolnici.

Salzburgcard otvara sva vrata i atrakcije 

Planirate li u Salzburgu posjetiti više znamenitosti, nabavite SalzburgCard, jer će vam ta kartica po simboličnoj cijeni osigurati ulaze za sve gradske atrakcije i muzeje, besplatni javni gradski prijevoz, popuste na izlete i kulturna događanja.

Pod zaštitom UNESCO-a 

Salzburg je pod zaštitom je UNESCO-a. Područje današnjeg Salzburga naseljavali su Kelti, a prvi puta se njegovo ime bilježi 755. Salzburg je anektiran Austriji tek 1805 godine.

Utjecaj talijanske arhitekture

Salzburg su zbog arhitekture u prošlosti često nazivali i 'njemačkim Rimom'. Nadbiskupi koji su njime vladali često su živjeli i obrazovali se u Rimu.

NEUSPJEŠNE VEZE: Ovi horoskopski znakovi su najgori parovi

Najčitaniji članci