Obavijesti

Lifestyle

Komentari 23

Na temperaturi ispod nule bebe smiju biti najduže 20 minuta

Na temperaturi ispod nule bebe smiju biti najduže 20 minuta

Zima i niske temperature zabrinjavaju roditelje i dovode u dvojbu - trebaju li izvesti bebe u šetnju ili je ipak bolje ostati u toplom domu. Važno je bebi staviti kapu jer se čak 25 posto topline gubi preko glave...

VIDEO

Zima i niske temperature zabrinjavaju roditelje i dovode u dvojbu - trebaju li izvesti bebe u šetnju ili je ipak bolje ostati u toplom domu. Često nismo sigurni, pogotovo kod beba koje nepomično leže u kolicima, jesu li dovoljno utopljene.

Djeca do dvije godine sklonija su hipotermiji jer lakše gube toplinu, pa ih zato, dok se voze u kolicima, treba toplije odjenuti.  

Ipak, niske temperature ne znače da djecu ne treba voditi van. Duljina boravka na otvorenom zavisi o temperaturi zraka, ali i o dobi. 

Prilagodba na hladno

Zbog tankog sloja masti ispod kože i nezrelog sustava za održavanje tjelesne temperature, bebe se na vanjske uvjete trebaju prilagođavati. Marija Vuković, medicinska sestra s Telefončića, savjetovališta za rani razvoj djece, kaže kako zdravo novorođenče već s tri tjedna može ići u šetnju zimi, no potrebno je postupno prilagođavanje.  

Cute Innocent Little Girl in Backpack Hiking

- Prvi put beba može biti vani deset minuta, a svaki sljedeći put deset minuta dulje, no nikako da bude više od sat vremena na hladnoći - kaže Vuković. 

Kako pojašnjava pedijatrica dr. Mirjana Kolarek Karakaš, ne postoji jednoznačan odgovor na pitanje kolika je najniža temperatura na kojoj djeca mogu boraviti. 

Nismo Skandinavci

- To ovisi o starosti djeteta, vremenskom razdoblju, utopljenosti i aktivnostima. Nije svejedno nosite li dijete na rukama, leži li ono, trči ili se valja u snijegu. Za dojenčad je ipak preporučljivo da ne izlaze kad su temperature ispod nule. Za malu djecu granica je  -5 stupnjeva, a za dijete od 10 godina -15 stupnjeva.

Preporuka je za malu djecu da ne budu vani dulje od 20 minuta kad su velike hladnoće, a veće dijete maksimalno sat vremena - objašnjava dr. Karakaš dodajući kako se ne mogu slijediti preporuke Skandinavaca, čija su djeca vani bez obzira na niske temperature, jer smo genetski drukčiji i živimo u drugim klimatskim uvjetima.

Tijekom niskih temperatura za izlazak treba birati topliji dio dana, oko podneva, i promatrati kada djetetu postane hladno. Ako je u kolicima premirno, ima hladne ruke i plave usnice, sigurno mu je hladno.

Malo veću djecu, ističe dr. Karakaš, treba učiti da dišu na nos jer se tako udahnuti zrak ugrije i takav ulazi u dišne putove. Također nije preporučljivo djecu voditi van po vjetru i magli. Najvažnije je da su odjevena slojevito i toplo te da imaju nepromočivu obuću. Djeci, a bebama svakako, treba staviti i kapu, koja im pomaže da zadrže tjelesnu temperaturu. 

- Čak se 25 posto topline gubi preko glave. Veća djeca u pravilu trebaju biti odjevena kao i roditelji, a poželjno je da odjeća bude od prirodnih vlakana. U svakom slučaju, boravak na svježem zraku više je nego preporučljiv jer jača imunitet i čini organizam otpornijim na viruse i infekcije.

Zaštitite glavu

- Čak se 25 posto topline gubi preko glave. Veća djeca u pravilu trebaju biti odjevena kao i roditelji, a poželjno je da odjeća bude od prirodnih vlakana. U svakom slučaju, boravak na svježem zraku više je nego preporučljiv jer jača imunitet i čini organizam otpornijim na viruse i infekcije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje