Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
23 komentara

Na temperaturi ispod nule bebe smiju biti najduže 20 minuta

Zima i niske temperature zabrinjavaju roditelje i dovode u dvojbu - trebaju li izvesti bebe u šetnju ili je ipak bolje ostati u toplom domu. Važno je bebi staviti kapu jer se čak 25 posto topline gubi preko glave...

little girl and her mother in winter forest with snow
Foto: romrodinka
23 komentara

Zima i niske temperature zabrinjavaju roditelje i dovode u dvojbu - trebaju li izvesti bebe u šetnju ili je ipak bolje ostati u toplom domu. Često nismo sigurni, pogotovo kod beba koje nepomično leže u kolicima, jesu li dovoljno utopljene.

Djeca do dvije godine sklonija su hipotermiji jer lakše gube toplinu, pa ih zato, dok se voze u kolicima, treba toplije odjenuti.  

Ipak, niske temperature ne znače da djecu ne treba voditi van. Duljina boravka na otvorenom zavisi o temperaturi zraka, ali i o dobi. 

Prilagodba na hladno

Zbog tankog sloja masti ispod kože i nezrelog sustava za održavanje tjelesne temperature, bebe se na vanjske uvjete trebaju prilagođavati. Marija Vuković, medicinska sestra s Telefončića, savjetovališta za rani razvoj djece, kaže kako zdravo novorođenče već s tri tjedna može ići u šetnju zimi, no potrebno je postupno prilagođavanje.  

Cute Innocent Little Girl in Backpack Hiking | Autor: Scott Cramer Foto: Scott Cramer

- Prvi put beba može biti vani deset minuta, a svaki sljedeći put deset minuta dulje, no nikako da bude više od sat vremena na hladnoći - kaže Vuković. 

Kako pojašnjava pedijatrica dr. Mirjana Kolarek Karakaš, ne postoji jednoznačan odgovor na pitanje kolika je najniža temperatura na kojoj djeca mogu boraviti. 

Nismo Skandinavci

- To ovisi o starosti djeteta, vremenskom razdoblju, utopljenosti i aktivnostima. Nije svejedno nosite li dijete na rukama, leži li ono, trči ili se valja u snijegu. Za dojenčad je ipak preporučljivo da ne izlaze kad su temperature ispod nule. Za malu djecu granica je  -5 stupnjeva, a za dijete od 10 godina -15 stupnjeva.

Preporuka je za malu djecu da ne budu vani dulje od 20 minuta kad su velike hladnoće, a veće dijete maksimalno sat vremena - objašnjava dr. Karakaš dodajući kako se ne mogu slijediti preporuke Skandinavaca, čija su djeca vani bez obzira na niske temperature, jer smo genetski drukčiji i živimo u drugim klimatskim uvjetima.

Foto: Dreamstime

Tijekom niskih temperatura za izlazak treba birati topliji dio dana, oko podneva, i promatrati kada djetetu postane hladno. Ako je u kolicima premirno, ima hladne ruke i plave usnice, sigurno mu je hladno.

Malo veću djecu, ističe dr. Karakaš, treba učiti da dišu na nos jer se tako udahnuti zrak ugrije i takav ulazi u dišne putove. Također nije preporučljivo djecu voditi van po vjetru i magli. Najvažnije je da su odjevena slojevito i toplo te da imaju nepromočivu obuću. Djeci, a bebama svakako, treba staviti i kapu, koja im pomaže da zadrže tjelesnu temperaturu. 

Foto: Pixabay/Merseyside Police

- Čak se 25 posto topline gubi preko glave. Veća djeca u pravilu trebaju biti odjevena kao i roditelji, a poželjno je da odjeća bude od prirodnih vlakana. U svakom slučaju, boravak na svježem zraku više je nego preporučljiv jer jača imunitet i čini organizam otpornijim na viruse i infekcije.

Zaštitite glavu

- Čak se 25 posto topline gubi preko glave. Veća djeca u pravilu trebaju biti odjevena kao i roditelji, a poželjno je da odjeća bude od prirodnih vlakana. U svakom slučaju, boravak na svježem zraku više je nego preporučljiv jer jača imunitet i čini organizam otpornijim na viruse i infekcije.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message