Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Na udaru krize srednjih godina sve je više mladih u tridesetima

Na udaru krize srednjih godina sve je više mladih u tridesetima
1

Kad se suoče s egzistencijalnim problemima i stresovima koji dolaze s prvim radnim mjestom te istodobno susretnu s obvezama u ljubavi, mnogi su nesigurni

VIDEO

Iako se pri spomenu krize srednjih godina pomisli na ljude koji su prešli četrdesetu, najnovija istraživanja britanskih psihologa upozoravaju kako su na udaru te krize sve češće i mladi ljudi u tridesetim godinama. 

Kraj bezbrižna studentskog života i ulazak u svijet odraslih mnogima je vrlo bolno iskustvo. Kad se suoče s egzistencijalnim problemima i stresovima koji dolaze s prvim radnim mjestom te istodobno susretnu s obvezama u ljubavnoj vezi, mnogi se osjećaju izgubljeno i nesigurno pa teško mogu zrelo odlučivati. Zbog emocionalnih turbulencija gube samopouzdanje i motivaciju, postaju usamljeni i depresivni. 

Krizu dodatno rasplamsava i što većina mladih robuje ideji kako se njihova vrijednost mjeri onime što posjeduju, dakle onim što su stekli. Nerijetko i opsjednutost glamuroznim stilom života slavnih rezultira nerealnim ambicijama i očekivanjima. Nastojeći živjeti poput poznatih, mladi žele previše toga postići već do tridesetog rođendana. Kad uvide da to ne mogu, osjećaju se neuspješnima, smatrajući kako su svi osim njih napravili nešto od svoga života. 

Ipak, uza sve negativne nuspojave krize srednjih godina, koja u prosjeku traje oko dvije godine, voditelj istraživanja dr. Oliver Robinson tvrdi kako ona može biti i pozitivno iskustvo. Nakon prvotnog osjećaja da ste zaglavili u stupici aktivira se takozvani katalizator za promjene. On potiče na postavljanje novih temelja te gradnju kvalitetnijeg života.

Čak 86 posto mladih pod pritiskom je zbog uspjeha u poslu i ljubavi

Iako je poznata kao kriza srednjih godina, ona ne pogađa samo one koji su se našli na polovini životnog puta nego i 25-godišnjake i 30-godišnjake, objašnjava voditelj istraživanja dr. Oliver Robinson s londonskog Sveučilišta Greenwich. Robinsonovo je istraživanje prvo koje je krizu srednjih godina sagledalo iz empirijskog kuta te su istraživači zaključivali na temelju konkretnih podataka a ne nagađanja. 

Istraživanje se temelji na anketi provedenoj na 1100 ispitanika. Čak 86 posto priznalo je kako prije navršene 30. osjećaju pritisak zbog uspjeha na poslu i u ljubavnoj vezi. Dvoje od pet ispitanika smatra kako ne zarađuje dovoljno, a 32 posto osjeća pritisak jer smatra da se prije navršene 30. mora vjenčati i stvoriti obitelj.

Okidači krize 

Britanski su psiholozi zaključili kako borba s egzistencijalnim problemima, nezaposlenost, nesigurnost na radnome mjestu, prezaduženost i krize u ljubavnoj vezi mogu biti okidači koji kod mladih pokreću prijevremenu krizu srednjih godina.

Mladi i depresivni 

Čak se trećina mladih u dvadesetima nakon završetka studija osjeća depresivno, iako je pred njima mnogo mogućnosti, pokazala su istraživanja.

Kriza donosi promjene 

Studija je pokazala kako je kriza koja pogađa mlade u ranoj fazi zrelosti uzrok pozitivnih promjena koje nastaju nakon te prijelazne faze.

Prijelomne faze su velike prilike

Ne prihvaćam postojanje krize srednjih godina niti krize bilo koje druge životne dobi. Cijeli je život, od rođenja pa do smrti, sastavljen od izazova koji mogu biti prilika ili mogu završiti potonućem. Krizu dakle ne uzrokuje dob nego životni trenutci s kojima se susreće, počevši od školovanja, zaposlenja, vjenčanja, rođenja djece itd. Svi su ti prijelomni trenutci prilika za bolji i kvalitetniji život ako im čovjek pristupi na pravi način - rekao je za 24sata ugledni psihijatar Milan Košuta. 

Svaka prijelazna faza u životu iziskuje mnoge prilagodbe stavova, emocija i modela ponašanja. Prelazak na posao odnosno iz faze u kojoj ovisite o nekome u fazu kad netko ovisi o vama početak je sasvim nove životne epizode. To je trenutak kad možete učiniti korak naprijed ili se spotaknuti. Ako se vaše idealističke maštarije o savršenu životu sruše, nemojte kloniti duhom. Mnogo je načina da se pobijedi kriza. Budite svjesni mogućnosti koje su pred vama i onoga što doista želite od života. 

Pogreške ostavite iza sebe i usredotočite se na sadašnjost. Budite optimistični, uporni i ne gubite nadu, to je recept koji doista djeluje. Potrudite se da ideje konkretnom akcijom pretvorite u djela.

Najbolje krizne godine 

Unatoč tome što dobro izgledaju i financijski su neovisni, čak dvije trećine mladih od 26 do 30 godina nezadovoljno je životom.

Rješenje postoji 

Kako biste lakše prebrodili krizu, potražite savjet financijskog stručnjaka, provodite vrijeme s prijateljima i ljudima iz različitih generacija, volontirajte.

Realne ciljeve ostvarit će životna strast

Ne uspoređujte se s drugima jer to vodi samokritici, što rezultira padom samopouzdanja. Postavite si realne ciljeve i usredotočite se na njihovo ostvarenje. Ako se na tom putu suočite s problemima, sačuvajte motivaciju, životnu strast i samopouzdanje te budite svjesni svog talenta.

Tehnike opuštanja pomažu u borbi protiv krize

Ako ste se našli u začaranom krugu krize srednjih godina, pomozite si i kad god možete, primjenjujte tehnike opuštanja. Radite vježbe pravilnog disanja, dnevne tjelovježbe ili vježbajte jogu. To pridonosi boljoj cirkulaciji i pomaže vam da stabilizirate i smirite um. Priuštite si psihoterapiju.

U začaranom krugu 

Mladi su pod stresom jer troše više no što zarađuju, zadužuju se da bi riješili stambeno pitanje i financirali školovanje koje im omogućava napredak u karijeri.

Krivi uzori slavnih 

Kao krivce zbog  čijega glamurozna načina života mladi pate Britanci su naveli poznate poput Britney Spears, Lindsay Lohan i Ashley Cole.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...