Obavijesti

Lifestyle

Komentari 61

Najčešći ginekološki problemi koje nikako ne treba zanemariti

Najčešći ginekološki problemi koje nikako ne treba zanemariti
1

Krvarenje nakon seksa može biti posljedica vaginalne suhoće, infekcije i spolne bolesti, dok pojačani vaginalni iscjedak može ukazivati na upalu ili klamidiju

VIDEO

Menoragija ili menstruacija koja traje dulje od sedam dana, a karakterizira ju obilno i produljeno krvarenje nepovoljno utječe na zdravlje. Takvom se menstruacijom gubi više od 80 mililitara krvi, a tijekom uobičajene menstruacije koja traje do pet dana od 25 do 80 mililitara.

Obilno se krvarenje povezuje s hormonalnim promjenama, anemijom i umorom. Probleme mogu poboljšati kontracepcijske pilule, ali se prethodno preporučuje posavjetovati s liječnikom.

Bolne menstruacije

Dismenoreju ili bolnu menstruaciju karakteriziraju grčeviti bolovi. Ti bolovi se javljaju neposredno prije i tijekom mjesečnice, a toliko su jaki da se mogu pojaviti i u leđima i u bedrima, piše Handbag .

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ovaj poremećaj prate mučnina, povraćanje, proljev ili zatvor, glavobolje, umor, nesvjestica, vrtoglavica i prevelika osjetljivost na zvukove i mirise. Ublažiti ih može korištenje kontracepcijskih pilula, ali samo u dogovoru s liječnikom.

Dismenoreja može biti jedan od simptoma endometrioze. Ona označuje prisutnost unutarnjeg sloja maternica izvan same maternice.

Bol tijekom seksa

Dispareunija je bol koja se javlja tijekom seksa. Može biti povremena ili trajna, ali i simptom endometrioze. Bol može biti posljedica bakterijske infekcije, hormonalnih promjena, suhoće genitalija, a jednako tako uzrok može biti psihološke prirode.

Bol se naročito može pojaviti tijekom i nakon menopauze koju prati vaginalna suhoća. U tom se slučaju preporučuju koristiti lubrikant, a ako bolovi ne prolazi valja posjetiti ginekologa.

Krvarenje nakon seksa

Krvarenje nakon seksualnog odnosa može biti posljedica vaginalne suhoće, ali i ozbiljnijih tegoba kao što su infekcije, spolne bolesti poput klamidije, ali i raka vrata maternice. Mogući uzroci su i fibroidi i polipi, abnormalne priraslice u maternici. Krvarenje je moguće u menopauzi najčešće zbog vaginalne suhoće. Ako se javlja u vrijeme plodnih dana, krvarenje može biti bezopasan znak ovulacije koje se javlja nakon pucanja folikula.

Ovaj problem može uzrokovati niz novih tegoba ako se ne liječi na vrijeme. Kao posljedice se mogu javljati kronična bol u zdjelici, problemi s plodnosti, izvanmaternična trudnoća i metastaziranje stanica raka, piše Local Health .

Pogledajte moguće uzroke krvarenja nakon seksa u videu:

VIDEO

Krvarenje između menstruacija

Osim nakon seksa, krvarenje se može pojaviti i između menstruacija. Ono se može javiti zbog korištenja kontracepcijskih pilula, ali brzo prolazi.

Ako krvarenje traje duže vrijeme ono može biti posljedica mioma na maternici i polipa. Te su izrasline benigne, ali polipi ponekad mogu biti kancerogeni. Najčešće se javljaju u menopauzi, ali mogući su i kod mlađih žena.

Pojačani vaginalni iscjedak

Vaginalni iscjedak varira tijekom menstrualnog ciklusa. Tijelo tijekom ovulacije proizvodi najviše sluzi, a iscjedak je vodenast. Ako se pojave promjene u boji, mirisu i teksturi, najbolje je posjetiti liječnika. Promjene su moguće zbog upale, gljivične infekcije i spolno prenosive bolesti poput klamidije.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 61
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara