Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
6 komentara

Najmanje dijete koje sam liječio od dijabetesa imalo 2 mjeseca

Djeca vrlo rijetko obolijevaju od dijabetesa prije 6. mjeseca života, ali i to se ponekad dogodi. Saznali smo i je li moguće da dijete oboli od dijabetesa dok je još u majčinoj utrobi...

Foto: Dreamstime
6 komentara

Oko 90 posto ljudi boluje od dijabetesa tipa 2, koji se pojavljuje u odrasloj dobi i vezan je za nezdravu prehranu i pretilost. U oko 10 posto slučajeva radi se o dijabetesu tipa 1 od kojeg boluju uglavnom djeca, i taj tip nema veze sa zdravim ili nezdravim načinom života. 

OD PRVOG DANA Od rođenja beba se smije na poznati glas i ispušta zvukove

- Radi se o autoimunom oboljenju u kojem protutijela koja se stvaraju u organizmu bolesnika uništavaju stanice gušterače odgovorne za lučenje inzulina, koji je neophodan za održavanje normalnih koncentracija glukoze u krvi. Ovaj oblik dijabetesa izuzetno se rijetko javlja prije šestog mjeseca života, a jedni način liječenja je primjena inzulina - objasnio nam je prof. dr. sc. Miroslav Dumić, pedijatar, dječji endokrinolog i dijabetolog iz Poliklinike A. B. R. u Zagrebu.

Daniel Kasap/PIXSELL | Autor: Daniel Kasap/PIXSELL Foto: Daniel Kasap/PIXSELL Prof. dr. sc. Miroslav Dumić

Napominje kako postoje i neki vrlo rijetki oblici dijabetesa, kada je zbog mutacije određenih gena onemogućeno stvaranje inzulina u gušterači.

- Bolest se u tom slučaju očituje već u prvim tjednima života povišenim koncentracijama šećera u krvi. Važno je pravovremeno postaviti točnu dijagnozu, jer se ovaj oblik dijabetesa može uspješno liječiti tabletama. Najmanje dijete s dijabetesom koje sam liječio bilo je staro dva mjeseca, i uspješno se liječi tabletama. Ima rijedak oblik bolesti uzrokovan mutacijom gena odgovornog za stvaranje inzulina u stanicama gušterače - kaže prof. dr. sc. Dumić koji je i predsjednik društva "Veliki za male sa šećernom bolesti“ te Društva za pedijatrijsku endokrinologiju i dijabetes Hrvatskog liječničkog zbora.

PAMETNA PREHRANA Dječja prehrana zimi: Ključne su juhe od sezonskog povrća

Na pitanje je li moguće da dijete oboli od dijabetesa još u majčinoj utrobi, prof. dr. sc. Dumić odgovara:

Tip 1 kao i tip 2 dijabetesa u djece ne može se otkriti prije poroda, jer se bolest niti ne očituje prije rođenja, pa nema niti potrebe za prenatalnim liječenjem.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message