Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
3 komentara

Najmlađi milijarder: Napustio sam faks da ostvarim svoj san

Prema istraživanju estonske start-up mreže Lift99, Markus Villig (25) je najmlađi osnivač tvrtke i milijarder u Europi. A svoj san ostvario je uz pomoć posuđenog obiteljskog novca

Web Summit 2018 - day 4
Foto: Pedro Fiuza
3 komentara

Markus Villig (25) znao je da želi osnovati svoju tehnološku tvrtku kada je imao samo 12 godina. S 19 godina Villig je napustio fakultet nakon samo jednog semestra, studirajući informatiku na Sveučilištu u Tartuu, Estoniji, jer je njegova aplikacija za vožnju, Taxify (danas poznata kao Bolt), postala popularna.

POGLEDAJTE VIDEO:

Prema istraživanju estonske start-up mreže Lift99, ovaj 25-godišnjak je najmlađi osnivač tvrtke i milijarder u Europi. Europska aplikacija Uber-rival dostupna je u 100 gradova u 30 zemalja, a koristi je 25 milijuna kupaca i 500.000 vozača.

Villig je započeo svoj posao s obiteljskim novcem kojeg je posudio, u iznosu od 37.000 kuna, da bi mogao izraditi prototip aplikacije, onog ljeta nakon što je završio srednju školu. Nadahnuo ga je Skype, koji je osnovan 2004. godine u njegovoj rodnoj zemlji Estoniji, jer mu je na taj način pokazala da se posao može pokrenuti iz bilo kojeg mjesta.

- Shvatio sam da je tehnologija jedna od onih industrija u kojoj možete imati ogroman utjecaj, ali i činjenicu da možete postići velike stvari s vrlo malim timom - rekao je Villig.

Bolti tõukerattad on homsest Tallinnas! 🛴🛴 Tiimiga viimase aasta jooksul eri sõidukeid testides on selgeks saanud, et...

Objavljuje Markus VilligUtorak, 18. lipnja 2019.

I dok je interes za aplikaciju počeo rasti, Villig tvrdi da je i dalje discipliniran s poslovnim troškovima, te da izbjegava 'zapošljavati ljude ili raditi skupe marketinške kampanje'. Ustvari, Villig je izašao na ulice u glavnom gradu Estonije da bi zaposlio taksiste, u prvim danima poslovanja.

- Konačno, sve se svodi na izuzetnu fokusiranost na kupca i štedljivost - rekao je i dodao da je ovo industrija u kojoj se kupci zaista brinu da za svoj novac dobiju kvalitetnu uslugu.

Vozači Bolta u prosjeku mogu zaraditi preko 10 posto više u usporedbi s ostalim platformama za vožnju, jer im treba 15 posto provizije po vožnji, u usporedbi s 25 posto troškova Ubera.

Ostanite fokusirani

Pronalaženje fokusa, Villigov je najveći savjet za sve one koji pokreću svoj startup.

- Kao poduzetnik ponekad dobijete na tisuće ideja koje izgledaju sjajno i želite ih sve ostvariti, ali u konačnici to možete sa samo nekoliko njih - tvrdi poduzetnik i objašnjava da se zbog toga Bolt isključivo fokusirao na vožnju prvih pet godina rada. Dio ovog fokusa značio je razumijevanje prometnih potreba na lokalnoj razini, nešto za što Villig vjeruje da je Bolt razlikovao bolje od konkurencije.

Taxify Amsterdam

Objavljuje Markus VilligSubota, 24. siječnja 2015.

Bolt se od tada proširio na električne skutere i dostavu hrane. No, Villig kaže da je posao vožnje samo početak i da će ova tvrtka i dalje nastaviti rasti. Širenje na druge vrste prijevoza bio je razlog zbog kojeg je kompanija početkom ove godine promijenila naziv iz Taxifyja u Bolt, kako bi odrazila svoje ogranke na druga područja mobilnosti.

- Moj savjet mladim poduzetnicima bio bi da odaberu ime koje odražava viziju vašeg poslovanja i ne bojati se promijeniti to ime ako vam se vizija poveća - savjetovao je.

Poslovanje u Londonu

Bolt je u lipnju pokrenuo svoju uslugu vožnje u Londonu nakon što mu je trebalo više od godinu dana da dobije licencu. Tvrtka je prvotno počela nuditi vožnje u gradu 2017. godine, ali ju je regulator Transport for London (TfL) zatvorio i objasnio kako nisu dobili dozvolu za rad.

IDEALNE OSOBINE Google je 10 godina analizirao i otkrio kakvog šefa baš svi vole

Villig kaže da je želio osigurati da Bolt preuzme temeljit pristup kod procesa licenciranja, usko surađujući s TfL-om kako bi osigurao da sve bude ispravno, ne samo s poslovnog stajališta, već i zbog 'sigurnosti i kvalitete'. Do toga dolazi jer je Uberu zbog javne sigurnosti 2017. godine oduzeta londonska licenca. Tada mu je odobreno 15-mjesečno produljenje, uz još dva mjeseca koja su nedavno dodana u njegovo razdoblje rada, piše Cnbc.

Danas je Bolt dostupan u preko 150 gradova, od kojih i u Hrvatskoj - u Dubrovniku, Splitu, Zadru, Zagrebu, Šibeniku, Puli i Rijeci. 

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message