Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Najskuplji gradovi na svijetu su sad Pariz, Zürich i Hong Kong

Najskuplji gradovi na svijetu su sad Pariz, Zürich i Hong Kong

Novo istraživanje EIU u kojem se prate troškovi života u 133 grada pokazalo je da su najviše porasli troškovi za elektroničke uređaje, a u najvećem padu je trošak odjeće

VIDEO

Mnogi sanjaju o tome da se iz manjeg mjesta presele u veliki grad, kako bi imali više prilike za zanimljiv poslovni, kulturni i društveni život, no ako ste izabrali Hong Kong, Pariz ili Zürich, niste se baš usrećili. Naime, prema najnovijem istraživanju Economist Intelligence Unit (EIU), to su tri grada s najvišim troškovima života u svijetu, pri čemu su ti troškovi podjednaki u ta tri grada. 

POGLEDAJTE VIDEO: Istraživanje o tome kako žive Hrvati

Pokretanje videa...

01:07

EIU uspoređuje 133 svjetska grada prema cijenama osnovne košarice 138 proizvoda. Među najskupljima je i Singapur, a slijede Tel Aviv i Osaka, koji dijele peto mjesto, pa se može reći da u tim gradovima vrijede podjednake cijene promatranih proizvoda. Po skupoći ih prati Ženeva, New York, Kopenhagen i Los Angeles. 

Europski gradovi probili su se na više mjesto u odnosu na prethodna istraživanja, što treba pripisati pandemiji Covid-19, koja je utjecala i na troškove života. S druge strane, Singapur je pao na toj ljestvici pri puta nakon 17 godina, što analitičari pripisuju odlasku većeg broja stranih radnika. 

Najveći porast bilježi Teheran, koji se popeo sa 106. na 79. mjesto, zbog američkih sankcija koje su utjecale na opskrbu. Najveći pad cijena pokazuju Reykjavik, Rio de Janeiro i Sao Paulo, što EIU pripisuje 'slaboj valuti i rastućoj razini siromaštva'. 

Među gradovima s nižim troškovima života su sirijski Damask, Taškent (Uzbekistan), Lusaka (Zambija), Caracas (Venezuela) i Almaty (Kazahstan). Na dnu ljestvice je sljedećih deset gradova: Karachi (Pakistan), Buenos Aires (Argentina), Alžir (Alžir) i Bangalore i Chennai, u Indiji.

Globalno istraživanje pokazalo je da su posebno porasli troškovi elektroničkih uređaja u ukupnim troškovima, dok je značajno pao trošak odjeće, vjerojatno zbog toga što veliki broj ljudi sada radi kod kuće. Osnovni prehrambeni proizvodi uglavnom drže isti udio u ukupnim troškovima, a porasli su proizvodi za osobnu njegu, duhan i alkohol. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

J. Lo je u haljini jedva hodala, a ručno su je izrađivali 800 sati: Slavnu guzu ipak nisu pokrili...
DRESS CODE 'VRT VREMENA'

J. Lo je u haljini jedva hodala, a ručno su je izrađivali 800 sati: Slavnu guzu ipak nisu pokrili...

Haljinu bez naramenica je upotpunila Tiffany & Co. nakitom, uključujući prsten Jean Schlumberger by Tiffany Bird on a Rock koji na sebi ima žuti dijamant i bijeli dijamant, oba od preko 4 karata; i ružičaste safire

Dnevni horoskop za srijedu 8. svibnja: Blizance muče ljubavni problemi, Ribama stiže novac
ZVIJEZDE OTKRIVAJU

Dnevni horoskop za srijedu 8. svibnja: Blizance muče ljubavni problemi, Ribama stiže novac

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 8. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Koji vam je kostim bio najbolji u prvom polufinalu Eurosonga?
RECITE NAM U ANKETI

Koji vam je kostim bio najbolji u prvom polufinalu Eurosonga?

Scena podnosi sve i svašta, neke su kreacije smislene i promišljene, dok su neke tu samo da bi nas iznenadile i zadržale pažnju. U svakom slučaj, kostim pjesmi i nastupu daje vizualni i dinamični okvir