Lifestyle

Komentari 2

Najveća greška koju mnogi rade kad unose biljke unutra za zimu

Najveća greška koju mnogi rade kad unose biljke unutra za zimu

Sobne biljke treba vratiti unutra kada noćne temperature u vašem području padnu ispod 12 stupnjeva Celzijusa. Prije nego ih unesete obavezno provjerite i isperite štetočine kako ih ne biste unijeli u zatvoreno

Kako se godišnja doba mijenjaju, tako se mijenjaju i potrebe naših biljaka. Ključni korak kada dođe hladnije vrijeme je vraćanje određenih biljaka unutra. Ali to nije sve. Evo što kažu stručnjaci o tome.

POGLEDAJTE VIDEO:

Najveća greška koju treba izbjegavati ove zime

- Sobne biljke treba vratiti unutra kada noćne temperature u vašem području padnu ispod 12 stupnjeva Celzijusa. Većina biljaka preferira temperature iznad 15 stupnjeva, stoga pratite prognozu kako biste znali gdje ćete držati svoje biljke tijekom jeseni - kaže stručnjakinja za vrtlarstvo Lindsay Pangborn

Kada dođe vrijeme da unesete svoje biljke, vrtlarica Maria Failla kaže da je najveća pogreška ne provjeriti ih za štetočine. Biljke prije nego unesete unutra obavezno provjerite i isperite štetočine kako ih ne biste unijeli u zatvoreno mjesto. 

- Obavezno pogledajte i gornju i donju stranu lišća - napominje Pangborn, dodajući da pažljivo pregledate stabljike i tlo te uklonite mrtvo i trulo lišće gdje se životinje vole sakriti. Ako primijetite nekoliko insekata, kaže, nježno ih uklonite. Kada su vaše biljke čiste, još uvijek nije loša ideja da ih za svaki slučaj odvojite od drugih biljaka. 

Kada su vaše biljke ponovno unutra i čiste, bez štetočina, evo nekoliko dodatnih savjeta za njegu biljaka koje morate imati na umu ove zime:

1. Nemojte puno zalijevati

Biljke u saksijama ne trebaju toliko vode tijekom hladnijih mjeseci jer se stopa rasta većine biljaka u tom razdoblju znatno usporava. 

- Možete redovito pratiti razinu vlage u vašoj biljci provjeravanjem tla prstom - napominje Pangborn.

2. Uključite svoj ovlaživač zraka

Mnoge biljke vole vlažne uvjete, a stalno grijanje u domu nije baš pogodno za to. 

Ilustracije ovlaživača

- Bilo bi dobro kada biste postavili ovlaživač zraka. On može stvoriti više vlage za vašu biljku - dodaje.

3. Održavajte temperaturu

Čak i ako ne mijenjate temperaturu na termostatu cijelo vrijeme, temperatura oko prozora i izvora topline (poput radijatora) može varirati tijekom dana. To baš i nije sjajno za vaše biljke, pa Pangborn preporučuje premještanje biljaka iz takvih područja, kako bi se osiguralo da se prosječne dnevne temperature kreću od 18 do 23 stupnja, a noću ne niže od 10.

4. Ne pretjerujte s gnojivom

Mnoge biljke ne rastu puno u hladnom okruženju, što znači da im neće trebati gnojivo. Ako vaše biljke ne rastu aktivno, kaže Pangborn, biljna hrana im zapravo može naštetiti, jer neće u potpunosti iskoristiti hranjive tvari i to im može poremetiti prirodni ciklus rasta.

5. Redovito brisanje prašine

Kada biljke uđu u fazu mirovanja tijekom hladnih sezona, to ih čini osjetljivijima na štetnike, paukove, grinje i druge kukce koji se vole skrivati ​​u prljavštini i prašini. Imajući to na umu, Pangborn kaže da je važno redovito brisanje listova biljaka i uklanjanje mrtvih ili požutjelih listova s oštrim, čistim škarama.

Sve u svemu, biljke treba nešto manje održavati u hladnijim mjesecima. Neće im trebati toliko vode ili gnojiva, ali ih treba redovito čistiti od prašine i provjeravati štetočine. Iako možda ne izgledaju kao da rastu puno, pravilna njega tijekom zime može osigurati zdravu sezonu rasta vašim biljkama na ljeto, piše Mind Body Green.

Najčitaniji članci