Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Najveća greška koju mnogi rade kad unose biljke unutra za zimu

Najveća greška koju mnogi rade kad unose biljke unutra za zimu

Sobne biljke treba vratiti unutra kada noćne temperature u vašem području padnu ispod 12 stupnjeva Celzijusa. Prije nego ih unesete obavezno provjerite i isperite štetočine kako ih ne biste unijeli u zatvoreno

VIDEO

Kako se godišnja doba mijenjaju, tako se mijenjaju i potrebe naših biljaka. Ključni korak kada dođe hladnije vrijeme je vraćanje određenih biljaka unutra. Ali to nije sve. Evo što kažu stručnjaci o tome.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:24

Najveća greška koju treba izbjegavati ove zime

- Sobne biljke treba vratiti unutra kada noćne temperature u vašem području padnu ispod 12 stupnjeva Celzijusa. Većina biljaka preferira temperature iznad 15 stupnjeva, stoga pratite prognozu kako biste znali gdje ćete držati svoje biljke tijekom jeseni - kaže stručnjakinja za vrtlarstvo Lindsay Pangborn

Kada dođe vrijeme da unesete svoje biljke, vrtlarica Maria Failla kaže da je najveća pogreška ne provjeriti ih za štetočine. Biljke prije nego unesete unutra obavezno provjerite i isperite štetočine kako ih ne biste unijeli u zatvoreno mjesto. 

- Obavezno pogledajte i gornju i donju stranu lišća - napominje Pangborn, dodajući da pažljivo pregledate stabljike i tlo te uklonite mrtvo i trulo lišće gdje se životinje vole sakriti. Ako primijetite nekoliko insekata, kaže, nježno ih uklonite. Kada su vaše biljke čiste, još uvijek nije loša ideja da ih za svaki slučaj odvojite od drugih biljaka. 

Kada su vaše biljke ponovno unutra i čiste, bez štetočina, evo nekoliko dodatnih savjeta za njegu biljaka koje morate imati na umu ove zime:

1. Nemojte puno zalijevati

Biljke u saksijama ne trebaju toliko vode tijekom hladnijih mjeseci jer se stopa rasta većine biljaka u tom razdoblju znatno usporava. 

Skandinavski stil uređenja: Za moderan i vrlo ugodan dom
Skandinavski stil uređenja: Za moderan i vrlo ugodan dom

- Možete redovito pratiti razinu vlage u vašoj biljci provjeravanjem tla prstom - napominje Pangborn.

2. Uključite svoj ovlaživač zraka

Mnoge biljke vole vlažne uvjete, a stalno grijanje u domu nije baš pogodno za to. 

Ilustracije ovlaživača

- Bilo bi dobro kada biste postavili ovlaživač zraka. On može stvoriti više vlage za vašu biljku - dodaje.

3. Održavajte temperaturu

Čak i ako ne mijenjate temperaturu na termostatu cijelo vrijeme, temperatura oko prozora i izvora topline (poput radijatora) može varirati tijekom dana. To baš i nije sjajno za vaše biljke, pa Pangborn preporučuje premještanje biljaka iz takvih područja, kako bi se osiguralo da se prosječne dnevne temperature kreću od 18 do 23 stupnja, a noću ne niže od 10.

4. Ne pretjerujte s gnojivom

Mnoge biljke ne rastu puno u hladnom okruženju, što znači da im neće trebati gnojivo. Ako vaše biljke ne rastu aktivno, kaže Pangborn, biljna hrana im zapravo može naštetiti, jer neće u potpunosti iskoristiti hranjive tvari i to im može poremetiti prirodni ciklus rasta.

5. Redovito brisanje prašine

Kada biljke uđu u fazu mirovanja tijekom hladnih sezona, to ih čini osjetljivijima na štetnike, paukove, grinje i druge kukce koji se vole skrivati ​​u prljavštini i prašini. Imajući to na umu, Pangborn kaže da je važno redovito brisanje listova biljaka i uklanjanje mrtvih ili požutjelih listova s oštrim, čistim škarama.

Blagodati držanja biljaka u kući
Blagodati držanja biljaka u kući

Sve u svemu, biljke treba nešto manje održavati u hladnijim mjesecima. Neće im trebati toliko vode ili gnojiva, ali ih treba redovito čistiti od prašine i provjeravati štetočine. Iako možda ne izgledaju kao da rastu puno, pravilna njega tijekom zime može osigurati zdravu sezonu rasta vašim biljkama na ljeto, piše Mind Body Green.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku