Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Najveće greške u uređenju koje će dom učiniti vizualno manjim

Najveće greške u uređenju koje će dom učiniti vizualno manjim

Reflektirajuća svojstva ogledala mogu stvoriti dojam da je prostor veći, ali samo ako se postave na prava mjesta u domu. Također, nije svejedno gdje i kako držite slike, igračke, tepihe, zavjese...

VIDEO

Vođeni ljepotom nekih predmeta u domu, ljudi zaboravljaju obratiti pažnju kako to vizualno utječe na prostor.  Detalji poput zavjesa, tapeta, tepiha i drugih dekorativnih stvari prostoriju mogu vizualno smanjiti, a to ne želite. U klasičnim domovima uvijek bi trebao biti cilj prostor učiniti vizualno većim nego što je, a ne obrnuto.

Pripazite na ovih 13 stvari kod dizajna interijera:

1. Preveliki uzorci na tapetama

Veliki uzorci na zidovima privlače poglede i prostor čine manjim, slično kao što se krupnijim ljudima ne preporučuje nositi velike uzorke na tkanini jer ih to vizualno čine još krupnijima.

Birajte svjetlije tapete sa sitnim uzorcima, prostorija će izgledate otvorenije i prozračnije.

2. Otvorene police s knjigama

To prostoru daje dojam pretrpanosti, a time se stvara dojam manjeg prostora nego što doista je. 

- Birajte komade namještaja koji imaju vrata kako biste sakrili nered i pretrpanost. Uvijek vrata možete otvoriti i uzeti knjigu koju želite. Prostor će puno bolje izgledati ako se knjige nalaze iza vrata koje bojom odgovaraju ostatku sobe - pojasnila je dizajnerica interijera Kim Gordon.

20 ideja kako ukrasiti prozore - zgodno složenim zavjesama
20 ideja kako ukrasiti prozore - zgodno složenim zavjesama

3. Kauč u obliku slova L

Iako su takve sofe vrlo praktične, one više odgovaraju većim prostorima. U malim sobama ograničavaju protok u prostoru pa prostor djeluje manje i nedovoljno je funkcionalan.

4. Držanje dekorativnih predmeta u visini očiju

To isto stvara iluziju manjeg prostora bez obzira koliko je strop visok. 

- Police, ukrase i slične stvari objesite više nego što je normalno. To privlači pogled prema stropu i na taj način vizualno povećava prostor. Također, bicikle i druge predmete podignite s poda kako bi se stvorila iluzija da ima više prostora - kaže dizajner interijera i namještaja John Linden.

Otkrili koji će biti najpopularniji načini uređenja interijera 2021.
Otkrili koji će biti najpopularniji načini uređenja interijera 2021.

5. Pogrešno postavljena zrcala

Reflektirajuća svojstva ogledala mogu stvoriti dojam da je prostor veći, ali samo ako se postave na prava mjesta u domu. Emma Pritchard, urednica časopisa Country Living UK, preporučuje stavljanje zrcala ispred prozora.

To će unijeti više svjetla u prostor i učiniti ga vizualno prostranijim.

6. Namještaj na ulazu u sobu

To može biti stolac koji se nalazi pokraj vrata ili neki drugi komad namještaja. To daje osjećaj pretrpanosti prostora u koji se ulazi. Stručnjaci savjetuju, recimo, masivni namještaj grupirati uz jedan zid - to pomaže da soba ima više slobodnog prostora i djeluje veće.

7. Stolice i kauči kojima se ne vide noge

I to je jedan detalj na koji mnogi ne obraćaju pažnju. Takvi komadi namještaja djeluju glomaznije jer im se ne vide noge na kojima stoje i čine prostor skučenijim. 

8. Namještaj s visokim naslonom

Stolica, krevet ili kauč s visokim naslonima, također, djeluju glomaznije i vizualno smanjuju prostor. Ako je soba već u startu manja, nemojte je još dodatno 'zagušiti, takvim namještajem. Na primjer, ako imate malu spavaću sobu, birajte krevet s vrlo niskim zaglavljem.

9. Debele, teške zavjese

Guste zavjese od satena ili baršuna čine da strop nižim nego što doista je. One zapravo daju dojam kao da u prostoru postoji još jedan zid. Osim toga, ograničavaju svjetlost koja dolazi kroz prozore. Bolji izbor su lagane prozračne zavjere.

10. Tamni ili raznobojni pokrivači na kauču

Poznato je da tamne boje vizualno umanjuju prostor, a to vrijedi i za prekrivače kojima su prekrivene sofe u domu. Sličan učinak imaju oni sa raznobojnim uzorkom. Želite li vizualno povećati dnevni boravak, birajte prekrivače svijetlih boja.

11. Mali tepih blizu sofe ili kreveta

Mali tepih čini prostor fragmentiranijim, a time i vizualno manjim. Stoga pazite koju veličinu tepiha birate, ovisno o veličini prostora za koji je namijenjen. Pokušajte si prije kupovine vizualizirati kako će izgledati kada ga stavite. Ponekad je bolje ne staviti tepih, nego staviti onaj malih dimenzija.

Na tepihu bi trebali stajati cijeli komadi namještaja ili barem njegove prednje noge. Također, birajte tepihe svjetlijih boja.

Lijepo i praktično: 20 ideja kako urediti vrlo mali životni prostor
Lijepo i praktično: 20 ideja kako urediti vrlo mali životni prostor

12. Velike igračke ili puno njih

Velike plišane igrače jesu slatke za vidjeti, ali one će vizualno dodatno umanjiti već malen prostor. Osim što doista zauzimaju određen prostor, one privlače previše pažnje na sebe i tako se čini da je prostorija pretrpana.

Živite li u malom stanu s djecom, a želite ostaviti dojam prostranijeg doma, učite ih da spremaju igračke u košare ili zgodne kutije umjesto da ih ima po cijeloj kući.

13. Stropni ventilator

- Stropni ventilatori strašno iskrivljuju prostor i kreiraju sjene bez obzira gdje se nalazili - kaže dizajnerica Mary Graham.

Ukoliko baš želite imati ventilator na stropu, birajte one bijele boje, savjetovala je, prenosi BrightSide.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise