Obavijesti

Lifestyle

Komentari 102
Foto: Dreamstime/HZJZ
TRUDNICE SU SVE STARIJE

Najviše Hrvatica lani je rodilo u 30-im godinama, a 43 rodilje nisu bile ni jednom na pregledu

U HZJZ-u kažu kako od 2016. godine žene najčešće rađaju u dobi od 30 do 34 godine, dok su prethodnih desetak godina porodi bili najučestaliji u dobi 25 do 29 godina

Najviše rađaju žene u dobi od 30 do 34 godine

U našoj zemlji se zadnjih nekoliko godina bilježi sve manji broj poroda u mlađim dobnim skupinama žena te porast broja poroda nakon tridesete godine života. U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) kažu kako se to može povezati s društvenim promjenama: produljenjem školovanja, kasnijim zapošljavanjem, nemogućnostima rješavanja stambenog pitanja, ali i promjenom stava prema formiranju obitelji.

POGLEDAJTE VIDEO: Sve manje mladih majki u Hrvatskoj

Pokretanje videa...

Trudnice 01:16

- Sve manji broj žena odlučuje roditi u dobi koja je, prema biološkim i medicinskim kriterijima, optimalna za rađanje. Struktura poroda po dobi majke i trend rađanja su promijenjeni od 2016. g., s blagim porastom broja poroda kod majki u tridesetim i četrdesetim godinama te padom broja poroda u mlađim dobnim skupinama - pojasnili su.

'Najveći udio poroda po dobi majke, 34 posto, zabilježen je u dobnoj skupini rodilja 30 do 34 godine. Slijede porodi majki u dobi 25 do 29 godina u udjelu od 27 posto, 19 posto poroda je zabilježeno kod majki u dobi 35 do 39 godina, a porodi u ostalim dobnim skupinama su u znatno manjim udjelima', stoji u biltenu 'Porodi u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj 2019. godine'  koji su objavili na svojoj internetskoj stranici.

Žene najčešće rađaju u dobi od 30 do 34 godine još od 2016. godine, dok su desetak godina prije toga porodi bili najučestaliji u dobi 25 do 29 godina. 'Dobna skupina 25 do 29 godina je od 2016. godine druga po učestalosti poroda, a skupina 35 do 39 godina je treća po redoslijedu'. Bilježe i pad broja trudnica mlađih od 20 godina.

- Promjene vezane uz smanjenje broja djece majki u dobi ispod 20 godina bilježe i druge zemlje u našem okruženju, prema podacima dostavljenim za Eurostat. Istovremeno, udio živorođenih od majki u dobi ≥ 35 godina je u daljnjem porastu - napominju u HZJZ-u.

Susreću se s trudnicama koje prije poroda nisu bile na niti jednom pregledu

Trudnice
Foto: Unsplash

U Hrvatskoj se lani rodilo ukupno 36.635 djece, ali, nažalost, nisu sva preživjela.

- U 2019. g. u rodilištima Hrvatske je ukupno zabilježeno 35.985 poroda s ukupno 36.635 rođenih. Od 36.635 ukupno rođenih je 36.471 živorođeno dijete i 164 mrtvorođenih, a od živorođenih je u prvih sedam dana života umrlo 85 novorođenčadi. Rodilišni podaci se odnose na sve rođene u zdravstvenim ustanovama, neovisno o državi stalnog prebivališta majke, a od 35.985 rodilja je bilo 179 strankinja odnosno 187 rođenih (183 živorođenih i 4 mrtvorođenih) sa stalnim prebivalištem u drugim državama - kažu u HZJZ-u.

Pojasnili su i moguće uzroke perinatalne smrtnosti (mrtvorođenje i smrt u prvih sedam dana života novorođenčeta). Napominju kako na to može utjecati niz isprepletenih okolnosti, od onih socijalne i gospodarske prirode do bioloških. Kažu kako se znaju susretati sa trudnicama koje prije poroda nisu bile ni na jednom pregledu. Ipak, većina trudnica je svjesna važnosti redovite kontrole kod liječnika.

- Smatra se da dobra antenatalna zaštita, koja podrazumijeva odgovarajući broj pregleda u trudnoći i kvalitetu pregleda, znatno može utjecati na tijek i ishod trudnoće. Prema dostupnim rodilišnim podacima o pregledima u trudnoći (35.903 ili 99,8 posto), zabilježene su svega 43 rodilje (0,1 posto) s potpuno nekontroliranom trudnoćom, a 1,1 posto rodilja je bilo pregledano 1 do 2 puta tijekom trudnoće (377 rodilja) - objasnili su u HZJZ-u.

- Najviše je rodilja, ukupno 70,3 posto, s optimalnom brojem pregleda u trudnoći i kontroliranom trudnoćom (9 pregleda u normalnoj trudnoći i više od 9 u trudnoćama s komplikacijama, a prema preporuci struke i Planu i programu mjera zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja. Udio nepoznatog broja antenatalnih kontrola je 0,2 posto, što ukazuje na poboljšanje u dostavi ovih važnih pokazatelja za ocjenu kvalitete zdravstvene zaštite u trudnoći - dodali su.  

Raste broj poroda carskim rezom, i to ne samo u Hrvatskoj

Fotolia
Foto: Fotolia

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo su se osvrnuli i na porast broja poroda carskim rezom, a taj trend nije u porastu samo u Hrvatskoj, već i u većini drugih zemalja. Lani je carskim rezom rodilo 25,3 posto žena, dok je taj postotak 2018. bio nešto manji - 24,4 posto.

- Jedan od potencijalnih uzroka porasta je i povećani oprez struke zbog sve učestalijih tužbi rodilja u slučajevima komplikacija u trudnoći i/ili porodu s nepovoljnim perinatalnim ishodom. Primjena carskog reza isključivo prema stručnim smjernicama i „vraćanje“ prirodnom spontanom porodu, ako drugačiji postupak nije neophodan, trebao bi biti jedan od pokazatelja kvalitete perinatalne zaštite u zdravstvenim ustanovama - objašnjavaju u HZJZ-u. 

Očekivano je u 2019. godini zabilježeno najviše spontanih vaginalnih poroda (73,2 posto), a 1,4 posto njih dovršeno je vakuum ekstrakcijom. Bilo je 45 slučajeva (0,1 posto) asistiranih poroda zatkom te 8 dovršenih ručnom ekstrakcijom (< 0,1 posto).

Osvrnuli su se i na to jesu li rodilje imale ranijih pobačaja

- Među 33.364 rodilje za koje je ovaj podatak poznat, kod 80,3 posto nisu zabilježeni raniji pobačaji i/ili prekidi trudnoće, kod 14,9 posto zabilježen je jedan pobačaj i/ili prekid trudnoće, kod 3,5 posto zabilježena su dva pobačaja i/ili prekida trudnoće, a u 1,3 posto rodilja zabilježen je veći broj. U odnosu na prethodne godine nema znatnih promjena u odnosu na raspodjelu broja ranijih pobačaja i /ili prekida trudnoća u rodilja - kažu.

 

Komentari 102
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa