Obavijesti

Lifestyle

Komentari 27

Napravite sredstvo za čišćenje tepiha sami - prirodno i brzo

Napravite sredstvo za čišćenje tepiha sami - prirodno i brzo

Ne nasjedajte na reklame o proizvodima za čišćenje uz koje skoro pa ne morate ništa raditi 'jer oni su čudotvorni'. Iz toga se često krije puno štetnih kemikalija koje nikome ne trebaju u životu

Zamijenite što je moguće više štetnih kemikalija za čišćenje doma onim prirodnim. Osim što je to bolja odluka i za vaše zdravlje i zdravlje vaše obitelji, na taj način štitite i okoliš, a i u kućnom budžetu će vam ostati više novca.

Ovaj put vam otkrivamo kako napraviti prirodno sredstvo za pranje tepiha, vrlo je jednostavno, a sve što vam treba je ono što već najvjerojatnije imate u kući.

Recept

Sastojci:

  • pola litre vode
  • žličica tekućeg sapuna
  • tri žlice bijelog octa
  • šest žlica soka od limuna
  • žlica sode bikarbone
  • par kapi eteričnog ulja naranče ili limuna (može i bez toga)
Dreamstime

Priprema: 

Sve sastojke ubacite u bocu sa raspršivačem, dobro promućkajte da se sve poveže, a soda bikarbona rastopi. Nanesite na tepih, utrljajte četkom i ostavite da tekućina malo ispari, odnosno tepih se osuši, pa dobro usisajte. Osim što će mrlje nestati, tepih će divno mirisati još danima nakon čišćenja.

Savjeti kako ispravno obojati kosu kod kuće da je ne uništite
Savjeti kako ispravno obojati kosu kod kuće da je ne uništite

Soda bikarbona neutralizira smrad tepiha

Postoji još jedan vrlo jednostavan način. Posipajte sodu bikarbonu po tepihu, utrljajte pa ostavite neko vrijeme. Na kraju usisajte. Ova metoda odlična je za neutralizaciju neugodnih mirisa.

Ukoliko se želite malo više potruditi, u vrećicu stavite šalicu sode bikarbone i ukapajte 10 do 20 kapi eteričnog ulja. Ostavite jedan dan tako da se miris prožme sodom. Potom posipajte tepih tom smjesom pa sve pošpricajte vodom i dobro istrljajte grubljom četkom. Neka stoji sat do dva pa usisajte.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

01:05