Lifestyle

Komentari 6

Nastavak borbe: WHO je sada izdao nove smjernice za maske

Nastavak borbe: WHO je sada izdao nove smjernice za maske

WHO je izdao nove smjernice za maske, a pozivaju se na studije koje pokazuju da maske smanjuju rizik od prijenosa za 14 posto, no i dalje je zaključak da više štite druge od nas nego nas same

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u petak je objavila promjene svojih smjernica o tome tko treba nositi masku za vrijeme pandemije Covid-19 i gdje ih treba nositi.

Nove smjernice preporučuju širokoj javnosti maske od tkanine izrađene od najmanje tri sloja tkanine 'u javnom prijevozu, u trgovinama ili u drugim zatvorenim ili prenapučenim sredinama'. Također kažu da bi ljudi stariji od 60 godina ili s postojećim zdravstvenim stanjem trebali nositi medicinske maske na područjima gdje je velik rizik prijenosa koronavirusa i fizičko distanciranje u zajednici nemoguće te da bi svi radnici u kliničkim okruženjima trebali nositi medicinske maske u područjima sa širokim prijenosom.

Ovo je veliko ažuriranje preporuka izdanih 6. travnja, u kojima je rečeno da članovi šire javnosti moraju nositi masku samo ako se brinu o osobi s Covidom-19 i ako kašlju i kišu te se smatra važnim savjetom u zemljama širom svijeta koje se bore protiv virusa, posebno onima u Južnoj Americi, Bliskom Istoku i Africi, gdje se čini da se brzina prijenosa Covid-19 ubrzava, kao i pri mogućnosti pojave drugog vala u kojima je epidemija naizgled prošla.

Mnogi zdravstveni stručnjaci pitali su se zašto je potrebno toliko dugo da WHO ažurira svoje smjernice za maske, s obzirom na nakupljanje dokaza da su korisne.  

Eric Topol, stručnjak za istraživačke metode i direktor Translacijskog instituta Scripps Research, naziva kašnjenje WHO-a 'budalastim', prenosi Vox. Lawrence Gostin, direktor O'Neill instituta za nacionalno i globalno zdravstveno pravo na Sveučilištu Georgetown, slaže se i kaže: 'Svi bi trebali nositi masku.'

Evo što istraživanje sugerira i zašto stručnjaci misle da je WHO sada revidirao svoje smjernice.

Zašto je WHO promijenio smjernice

WHO nije naveo neka posebna istraživanja zbog kojih su promijenili naputke, napominjući samo da su 'razvili ove smjernice pažljivim pregledom svih dostupnih dokaza i opsežnim savjetovanjima s međunarodnim stručnjacima i grupama civilnog društva.'

Ali postoji niz nedavnih studija koja stručnjaci ističu kao najbolji dokaz za korištenje maski u široj javnosti radi smanjenja prijenosa Covid-19. A sve veći broj liječnika, znanstvenika i stručnjaka za javno zdravstvo poziva na univerzalno nošenje maski u zatvorenim javnim prostorima i u prepunim vanjskim prostorima.

Studije su pregledale dokaze i u zdravstvenom i nezdravstvenom okruženju, a potom su prilagodili podatke tako da ih se može izravno usporediti. Istraživači su otkrili da je vaš rizik od infekcije tijekom nošenja maske bio 14 posto manji nego ako niste nosili masku, iako bi N95 maske 'mogle biti povezane s većim smanjenjem rizika' od kirurških ili platnenih maski. 

Drugo istraživanje pokazuje da ako 80 posto populacije nosi maske, broj infekcija Covid-19 smanjio bi se za jednu dvanaestinu, odnosno oko 8,3 posto, na temelju opažanja iz nekoliko azijskih zemalja u kojima je nošenje maski uobičajeno.

Raspravljalo se o učinkovitosti domaćih platnenih maski i kirurških maski (posebno u usporedbi s N95 maskama, koje iza sebe imaju više dokaza). No jedan nedavni članak, objavljen u časopisu Annals of Internal Medicine, otkrio je da čak i maske od tkanine blokiraju virusne čestice.

Opći konsenzus je da su maske bolje u sprečavanju širenja naših virusnih čestica na druge, nego što nas štite od tuđih čestica.

Najčitaniji članci