Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
10 komentara

Naučite spasiti život nekome tko je doživio srčani zastoj

Zaklada Hrvatska kuća srca u sklopu akcije 'Oživi me' organizira besplatne radionice o oživljavanju 3.11., 17.11., 24.11. i 15.12. od 10.00 do 12.00 sati u prostorijama Zaklade (Ilica 5/II, prolaz Oktogon)

Foto: PR
10 komentara

Čak 80% iznenadnih srčanih zastoja se događa izvan bolnice, a s obzirom da znamo kako je u tim trenucima svaka sekunda važna, potrebno je da što više naših sugrađana prođe kroz edukaciju oživljavanja.

Srčani zastoj je stanje u kojem srce prestaje pumpati krv. Tijelo ostaje bez opskrbe kisikom i hranjivim tvarima i za nekoliko minuta osoba umre. Jedini postupak kojim to možemo spriječiti jest brzo pozivanje hitne medicinske pomoći i započinjanje oživljavanja.

Foto: PR

Na radionicama građani će savladati postupak oživljavanja te će za stečeno znanje dobiti i diplomu 'Oživi me' kojom imaju dokaz da su naučili kako spasiti život.

- Gradski ured za zdravstvo Grada Zagreba u suradnji sa Zakladom provodi akciju 'Oživi me' još od 2014. godine. Zahvaljujući brojnim edukacijama oko 3500 osoba ima znanja o osnovnim postupcima oživljavanja, no smatramo kako to i dalje nije dovoljno. Naša zajednička misija je edukaciju o oživljavanju uvrstiti u obvezni obrazovni program kako bi što više građana nestručnjaka savladalo vještinu oživljavanja i bilo u mogućnosti spasiti nečiji život kada se za time ukaže potreba - istaknula je Ivana Portolan Pajić, dr.med., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba i članica upravnog odbora Zaklade 'Hrvatska kuća srca'.

Foto: PR

U Hrvatskoj svakoga sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, što čini 24 osobe u jednom danu ili oko 9.000 osoba godišnje. Iznenadna srčana smrt jedan je od najčešćih uzroka smrti uopće, kako u svijetu tako i u Hrvatskoj.

Rana reanimacija i neodložna defibrilacija (unutar 1-2 minute) pokazala se kao učinkovita mjera s visokim postotkom preživljavanja ugroženih osoba, a spašavanje života u ovom slučaju obavljaju laici prije dolaska tima hitne medicinske pomoći.

Svi zainteresirani građani mogu se prijaviti na linku – www.ozivi.me/prijava.

Kako pomoći osobi sa srčanim zastojem?

  • Život osobe u srčanom zastoju bi se mogao spasiti kada bi se što prije započelo s oživljavanjem. Standardne postupke oživljavanja čine: pritisci na sredinu prsnog koša žrtve (kako bi krv cirkulirala tijelom) i umjetno disanje (kako bi se kisik dostavio u pluća).
  • Prvo je potrebno provjeriti je li osoba pri svijesti. Ako nije, potrebno je osobu okrenuti na leđa i lagano zabaciti glavu osobe prema natrag dlanom jedne ruke, a prstima druge ruke uhvatite i odignite, držeći je samo za koštani dio. Na ovaj ste način odignuli jezik od ždrijela i otvorili dišni put.
  • Nastavite držati glavu osobe u tom položaju te provjerite disanje. Tijekom 10 sekundi gledajte podiže li se prsni koš osobe, slušajte šum disanja i pokušajte osjetiti dah na svom obrazu.
  • Život osobe koja nije pri svijesti i ne diše od ovog je trenutka zaista u vašim rukama. Ne oklijevajte, nego započnite s pritiscima na prsni koš kako biste pokrenuli krv kroz tijelo osobe koja je doživjela srčani zastoj, piše na stranicama Oživi me.
  • Osobu premjestite na tvrdu podlogu na leđa (nikako na krevet). Položite dlan jedne ruke na sredinu prsnog koša. Postavite drugu ruku na već postavljenu ruku i isprepletite prste (samo korijen vašeg dlana bi trebao doticati prsni koš osobe).
  • Nagnite se iznad osobe, ispružite laktove i započnite utiskivati sredinu prsnog koša brzo (100-120 puta u minuti) i snažno (5-6 cm u dubinu).
  • Primjenjujte kompresije sve dok ne dođe hitna medicinska pomoć, dok osoba ne počne pokazivati znakove života (kašljati, micati se, otvarati oči, normalno disati i sl.) ili dok se ne umorite.
  • Poželjno je zamijeniti se svake 2 minute s osobom koja zna pravilno izvoditi oživljavanje.
Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message