Obavijesti

Lifestyle

Komentari 72

Ne hvalite svoju djecu stalno i tjerajte ih da se više igraju vani

Ne hvalite svoju djecu stalno i tjerajte ih da se više igraju vani
1

Obiteljski psiholog i psihoterapeut sakupio je ponašanja koja najviše štete razvoju djece - tvrdi da mogu dugoročno naštetiti razvoju djeteta. Pokušajte ih izbjeći

VIDEO

Svi roditelji griješe, i to je neminovno. Američki obiteljski psiholog Mike Leary sakupio je 20 najčešćih pogrešaka za koje tvrdi da mogu dugoročno naštetiti razvoju djeteta. Pokušajte ih izbjeći.

  • 1. Previše izbora Djeca se pogube s previše izbora, postaju nervozna i ne mogu odlučiti što je ispravno.
  • 2. Hvalite ih za baš sve što naprave Posljedica je da postaju gotovo ovisni o pohvali. Neće napraviti ništa ako tu za njih nema koristi. 
  • 3. Dječja sreća uvijek i pod svaku cijenu Njihov je posao da nauče kako sami sebe učiniti sretnima. Ne možete ih natjerati da budu sretni.
  • 4. Non-stop ugađanje Gotovo u pravilu mislit će da su postignuća jedini put do sreće. To je temelj za nikad zadovoljne ljude koji žele previše te može odvesti u ovisnost i kompulzivno ponašanje. 
  • 5. Previše aktivnosti Ako imaju dovoljno aktivnosti, neće imati vremena za gluposti, misle mnogi roditelji. No dijete može ‘pregorjeti’, postati nezadovoljno, pa čak i agresivno. 
  • 6. ‘Ti si najpametniji!’ Rizik je da dijete postane arogantno misleći da su svi drugi glupi. Ili s druge strane, misli da mora glumiti i biti ono što nije. U oba slučaja neće biti omiljeni u društvu.
  • 7. Odgoj odmalena u strogoj vjeri Prvi put kad uoče licemjerje ili nesklad u priči i djelima roditelja ili bližnjih, kuća od karata se neminovno ruši. 
  • 8. Izbjegavanje razgovora o tabu temama Roditelji se često boje razgovarati o seksu ili smrti. No izbjegavanje teme ne pomaže. Saznat će negdje drugdje, a sadržaj naučenog vam se možda neće sviđati.
  • 9. Prekritičan stav prema pogreškama Pretpostavka je da su djeca pod konstantnim nadzorom uspješnija i bolja. No prevelika očekivanja guraju ih u perfekcionizam (izgled, društvo, škola, sport...). Kad pogriješe, smatraju se manje vrijednima, a u najtežim slučajevima do te mjere da će pribjeći samoozljeđivanju.
  • 10. Posramljivanje, ignoriranje i prijetnje Ne dopustite da ikad pomisle kako ih nećete voljeti zbog nečega što su napravili. Osjete li se napuštenima, jednom će prestati mariti.
  • 11. Prevelika očekivanja za dob Ne očekujte da rade stvari za koje su realno premali. Bebe ne mogu same odlučivati, a 4-godišnjaci nisu odgovorni za mlađu braću. Leary kaže kako mnogi njegovi pacijenti nikad nisu imali obitelj jer kažu da su kao djeca već odgojili jednu.
  • 12. Neograničeno vrijeme pred ekranima Dajte im šansu da budu djeca, da su maštoviti i da se igraju na zraku.
  • 13. Ne dopuštate da im bude dosadno Neki roditelji misle da im je posao spriječiti da djeci ikad bude dosadno.  Tako ne dobiju šansu da budu kreativni i smisle sami sebi zabavu.
  • 14. Štitite ih od posljedica i gubitka Neki roditelji rade sve umjesto djece - izvlače ih iz problema, kupuju im što žele, lažu za njih... I onda dijete nema poštovanja. Moraju naučiti stjecati svoja iskustva. 
  • 15. Ne dopuštate im ‘rizične’ igre Djeca su zdravija, spretnija i sretnija kad im dopustite da pogurnu malo svoje granice.
  • 16. Ne razgovarate s djecom pred spavanje Djeca bolje spavaju i osjećaju se voljenima kad pokažete zanimanje za njihov dan i što im se događalo.
  • 17. Ne čitate im priče dok su vrlo mali Ova aktivnost znači da dijete mora biti mirno i upotrijebiti maštu. Priprema ih za slušanje u školi i čini kreativnijima.
  • 18. Prerano odvikavanje od dude Pomozite djetetu da se osjeća dovoljno sigurno da samo odbaci dudu umjesto da je otimate. 
  • 19. Nereguliranje prehrane Ne pitajte ih stalno ‘jesi li sit?’. Na to će nagonski reagirati uzimanjem još hrane, čime im se širi želudac. Važno ih je naviknuti na raznolikost i zdrave namirnice. 
  • 20. Kažnjavate ih udarcima po guzi Batine nikad nisu jake kao ljubav. Nećete ih razmaziti pričom i objašnjavanjem. Udarci im pojačavaju odsjećaj ljutnje i uče ih kako da ih izbjegnu - laganjem. 
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto
DOBRO JE ZNATI

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto

Vozači možda nisu svjesni da privjesci za daljinske automobilske ključeve imaju niz skrivenih značajki. S kombinacijom dva gumba iskoristite značajku koja je idealna pomoć vozačima ljeti

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah
JESTE LI ZNALI?

Evo zašto se danas slavi Praznik rada i zašto se jede baš grah

U spomen na krvoproliće u Chicagu, na 1. kongresu Druge internacionale 1889. godine odlučeno je da će se 1. svibnja svake godine održavati radničke prosvjede dok god radnici ne izbore pravo na dostojan život i rad
Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati
MNOGI IH ZANEMARE

Demenciju možete primijetiti 9 godina prije dijagnoze, ovo su znakovi koje nemojte ignorirati

Promjene u strukturi mozga mogu se otkriti čak 10 do 25 godina prije pojave simptoma pacijenata s genetskom predispozicijom za pojavu demencije