Lifestyle

Komentari 0

Čim vidite hranu ispred sebe, cure vam sline? Ništa neobično!

Ne možemo si pomoći: Evo zašto nam sline cure kad vidimo finu i mirisnu hranu ispred sebe

Čim izvadite kolač iz pećnice, osjećate navalu sline u ustima, kao da nikad niste jeli? Mozak žlijezdama slinovnicama šalje poruku da je vrijeme za jelo, pa one pojačano rade

Upravo ste izvadili svježe pečeni kolač iz pećnice i postavili ga na pult da se hladi? Kako se počne širiti opojni miris čokolade ili cimeta oko vas, osjećate da vam se usta pune slinom, kao da nikad niste jeli.

POGLEDAJTE VIDEO: Brojni kuhari uključili se u akcije pomoći za Petrinju 

Kemičar Hadi Fares kaže da u tome nema ništa neobično. Kako pojašnjava u video prilogu koji prenosimo, slina ima brojne funkcije, no u ovom slučaju relevantno je to da nam ona pomaže pri jelu. Naime, slina podmazuje hranu koju jedemo, pomažući nam da je lakše sažvačemo i bolje osjetimo okuse. 

Također, slina sadrži  enzime koji započinju proces probave prije nego što uopće progutate hranu.

Postoje dvije vrste sline - sluzava i serozna. Sluzava je ona gusta i ljepljiva, dok  serozna slina sadržava gotovo isključivo vodu, i to je ona vrsta sline koja vam se pojavi u ustima neposredno nakon što pogledate ili nanjušite neku hranu.

Pojačano stvaranje sline zapravo je znak da je vaše tijelo uzbuđeno  zbog hrane koja je ispred vas i vaš mozak šalje poruku: Idemo jesti! Brzo, idemo jesti taj kolač!  - slijedom čega žlijezde slinovnice proizvode više sline, piše portal Mental Floss.

Naravno, to ne znači da morate navaliti na kolač dok je još vruć!

Najčitaniji članci