Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
članak

‘Ne prilagođavajte djecu svijetu nego svijet prilagodite njima’

MALO DRUKČIJI Frano (11) darovito je dijete, ali teško održava koncentraciju. Najveći problem je, kaže mama, što ih društvo smatra zločestima i prkosnima

Komentari 9 Prikaži odgovore
Popularni
 • Popularni
 • Od najstarijeg
 • Od najnovijeg
 • Avatar eho
  eho

  U origknalu Attention Deficit Hyperactivity Disorder- poremećaj čiji razvoj odnosno stagnacija ovisi o tomu, kako je dijete, sa tim osobinama opaženo i koliko je učinjeno tretmanom tima stručnjaka koji će adekvatno pristupiti toj djeci. Ta dječica su povećano motorički aktivna ...prikaži još! , sa različito razvijenom pažnjom koja se ne fiksira lako, kao i nepredvidljivim, impulzivnim i naglim reakcijama.U etiologiji je tom hiperaktivitetu je po svoj prilici uročnikom kombinacija genetskog,biokemijskog i neurološkog podrijetla..A i okoline u kojoj ta djeca odrastaju.Primjećuju se i diferencije u odnosu na ostalu djecu u područjima mozga koja reguliraju pažnju i kontrolu motorike. Uspostava Dg je ključna u tretmanu.Radi je stručni tim a posmatra se selektivna pažnja, smetenost, razina hiperaktiviteta i impulsiviteta.Nažalost, za mnoge su to zločesta djeca, jer se sindromu često, ne pristupa na pravilan način.

  2 Nedjelja, 15.04.2018. u 19:03
  • Avatar Medici

   Medici: Bravo! Sve je lijepo i točno rečeno. Samo postoji jedan problem a to je što se danas, i ono što nije, tumači kao ADHD.

   Odgovori Ponedjeljak, 16.04.2018. u 14:53
  • Avatar eho

   eho: Tako je, nažalost.Dijelimo isto mišljenje.Ušeta se tu komocija,m automatizam i kanaliziranje ad hoc u tom smjeru..ili obratno.Bila sam svjedok tomu.

   Odgovori Ponedjeljak, 16.04.2018. u 15:14
 • Avatar Tigar 74
  Tigar 74

  Po meni, to su zapravo mali neshvaćeni, neukalupljeni genijalci.. Kad čitamo biografije velikih svjetskih umjetnika,znanstvenika..pa većina njih bi, po današnjim kriterijima psihologije, dobili razne dijagnoze. Danas je trend inače, kad se nema volje za riješiti nešto, u politici osnovati povjerenstvo, ...prikaži još! a u zdravstvu označiti šifru pod kojom se krije određena dijagnoza...Ovu djecu treba pustiti da sazrijevaju, omogućiti im uvjete bez diskriminirana, pomoći roditeljima, kojima sigurno nije lako sa takvim hiperaktivcima. Davanje dijagnoza, a još gore, i medikamenata, za ovu djecu je pogubno.

  Ponedjeljak, 16.04.2018. u 17:07
 • Default avatar - arni
  arni

  Izmišljena bolest!

  3 Subota, 14.04.2018. u 16:01
  • Avatar tallija

   tallija: nije izmisljena... samo mi je zao sto mnogi neodgoj i razmazenost svrstavaju pod tim...tako da djeca koja zbilja imaju problema izvise

   Odgovori Nedjelja, 15.04.2018. u 09:17
  • Default avatar - Deleted user

   Deleted user: Moje dijete nema adhd ali ima ostala tri poremećaja (disleksiju, disgrafiju i diskalkuliju). Od samo početka sam nailazila na podsmjeh okoline, pa čak i uže obitelji. Kao, on je lijen, neće mu se, treba ga staviti u specijalnu školu..... Ali ...prikaži još! moja upornost i svesrdna pomoć razrednice i školske psihologinje, pomogli su da je moj sin vrlo dobar učenik i sada već u drugom razredu srednje škole ozbiljno razmišlja o daljnjem školovanju. A da sam popustila utjecaju okoline i obitelji, tko znam, mogao je zbilja završiti u specijalnoj školi.

   Odgovori Ponedjeljak, 16.04.2018. u 11:26
  • Avatar eho

   eho: dkmjnn @: Bravo, i uopće majkama, koje se nisu zbunile i izgubile snagu jer nije jednostavno, obzirom na naučena pravila, kako sa djecom, koja se drugačije ponašaju.Dijete još od prvih godina života uzima majku, koja ga hrani i njeguje kroz ...prikaži još! ljubav, toplinu kao sve, u što gleda.Bez toga je djetetu teško.Mnogi roditelji se pitaju, gdje su pogriješili u odgoju i to je doista težak period, u kom je presudno, prepoznati o čemu se radi. Treba imati realistična očekivanja, biti pozitivan , dosljedan, mirno reagirati, organizirati sve, pomoći djetetu kod školskih obaveza i vjerovati u njega..Svaka čast.

   Odgovori Ponedjeljak, 16.04.2018. u 12:20
 • Ne slažeš se? Komentiraj!

  Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.
Message