Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
30 komentara

'Ne priželjkujte da vam dijete tamni na suncu, to nije zdravo'

Potamnjela koža znak je da se ona pokušava braniti od štetnog zračenja sunca i to nije nešto čemu želite izlagati svoju djecu, podsjetili su britanski stručnjaci tamošnje roditelje

Foto: Dreamstime
30 komentara

Nakon toplinskog vala u Engleskoj tamošnja Nacionalna zdravstvena služba i Meteorološka služba podsjetili su roditelje da je tamnjenje kože znak njenog oštećenja, a ne sjajnog zdravlja 

Trećina roditelja tamo vjeruje da je tamnjenje kože dobro za djecu, pokazalo je britansko istraživanje nad 1000 roditelja s djecom do 11 godina. 

Svaki deseti roditelj rekao je svom djetetu da skine majicu na suncu kako ne bi imalo bijele crte. Kremu za sunčanje treba nanositi djetetu samo ako dijete počne crvenjeti ili goriti, smatra 21 posto roditelja. 

Potamnjela koža neće spriječiti sunčeve zrake da rade štetu. To je zapravo znak da je koža oštećena i da se pokušava zaštititi, upozoravaju stručnjaci. 

Nakon što se naša koža izloži suncu, stanice zvane melanociti proizvode tamni pigment, melanin, koji pokušava apsorbirati UV zračenja, pa tako koža postaje tamnija. 

Foto: Dreamstime

Neprestano izlaganje suncu može voditi raku kože u kasnijem životu. Budući da UV zračenja ne možemom osjetiti, vrlo je lako izgorjeti, pogotovo ako imate vrlo svijetlu kožu s puno madeža. 

Djeca i bebe imaju puno osjetljiviju kožu od odraslih. Bebe do šest mjeseci ne treba uopće izlagati direktnom suncu. Djecu treba mazati kremama sa zaštitnim faktorima, odjenuti ih u prikladnu odjeću, laganu, pamučnu i prozračnu te im glavu pokriti šeširićem. 

- Ne postoji sigurno sunčanje, ni na suncu ni u solariju. Potamnjela koža je znak da se tijelo brani od previše sunca, a izgorjela jasan pokazatelj da vam je koža oštećena - objasnila je Nicola Smith iz britanskog Centra za istraživanje karcinoma za BBC

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message