Obavijesti

Lifestyle

Komentari 17

Ne propustite Noć muzeja! Čeka vas besplatan ulaz, a ovdje pogledajte popis svih lokacija

Ne propustite Noć muzeja! Čeka vas besplatan ulaz, a ovdje pogledajte popis svih lokacija

U petak je 18. Noć muzeja, manifestacija koja je započela 2005. s nekolicinom zagrebačkih muzeja koja je tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja, kažu organizatori

VIDEO

Petak 27. siječanj rezerviran je za Noć muzeja, stoga ne propustite priliku obići lokacije koje ste oduvijek željeli. Imajte na umu da bi mogla biti gužva obzirom da je ulaz besplatan. 

- Održat će se osamnaesta po redu Noć muzeja, manifestacija koja je započela 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja koja je tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja - kažu organizatori na službenoj stranici na kojoj možete pronaći sve detalje.

Virtualni muzej cipela: Koncepti, dizajn i neobične stilske forme
Virtualni muzej cipela: Koncepti, dizajn i neobične stilske forme

Od 2005. do 2023. godine muzeje je tu noć obišlo čak 3.726.228 posjetitelja. Lani je u ovoj manifestaciji sudjelovalo 165 gradova sa ukupno 194 muzeja, galerija i ostalih ustanova. Za usporedbu, 2005. sudjelovao je samo Zagreb sa 6 lokacija koje su posjetitelji mogli posjetiti.

Popis svih lokacija koje možete posjetiti ove godine nalazi se OVDJE, a izbor je moguće suziti u nekoliko kategorija - po lokaciji od A do Ž, po županiji, kategoriji i vrsti programa. 

OVDJE ćete pronaći interaktivnu kartu (pri dnu stranice)

Ove godine tema je: MUZEJI SU VAŽNI

'U vremenu kada se događaju nesagledive promjene u svim sferama života i rada - od dramatičnih klimatskih promjena, pandemije Covida 19, koji su utjecali i utječu na ukupne socijalne, ekonomske i svake druge segmente života, tako i do katastrofalnog potresa koji je pogodio Zagreb, Sisak, Petrinju, dodatno je pojačao osjećaj nesigurnosti. Također, moguće katastrofalne posljedice rata na Europskom kontinentu, neminovno mijenjaju postavljene prioritete društava u cjelini i svakog pojedinca'.

'Zadnjih godina porasla je svijest o važnosti održivog razvoja, kroz očuvanje prirode, društva i ljudske civilizacije, koja je ovim pojavama nepovratno ugrožena. U svim ovim procesima, muzeji imaju svoju važnu ulogu, imaju MOĆ, kako je svjetska muzejska zajednica izrazila u ICOM-u, pa i nova definicija muzeja objavljena uz Međunarodni dan muzej 18. svibnja ove godine, potvrđuje ovo određenje - odgovornost muzejske zajednice za prirodne, kulturne i ekonomske procese u društvu, za očuvanje materijalne i nematerijalne baštine za budućnost, za izgradnju zajednice i pojedinca'.

Naglašavaju da su muzeji:

  • 'centri edukacije svih društvenih slojeva u području kulturnog naslijeđa
  • centri razmjene utjecaja i ideja o umjetnosti i komunikacije s posjetiteljima
  • centri kulturne integracije i interkulturne kompetencije
  • nosioci kulturne obnove - urbanističke, socijalne i ekonomske regeneracije
  • centri za razvoj društvene zajednice - okupljalište svih društvenih slojeva
  • centri istraživanja, inovacija, primjene najsuvremenijih tehnologija što ih čini pristupačnijima, simpatičnijima, lakše razumijevanje muzejskih koncepata - (mogućnosti za inovacije i istraživanja)
  • centri motivacije i ishodišta za razvoj kulturnih i kreativnih industrija - (individualne kreativnosti i inspiracije)
  • centri ekonomskog utjecaja i generatori ekonomskog oporavka i održivog razvoja
  • važni nosioci promicanja znanstvenih činjenica o zaštiti okoliša i klimatskim promjenama
  • generatori razvoja kulturnog turizma, održivosti zajednice i otvaranja novih radnih mjesta
  • ključni partneri u putovanjima i turizmu, nezaobilazne destinacije'

- Stoga i ove godine sudjelovanjem u 18. NOĆI MUZEJA na temu MUZEJI SU VAŽNI potvrdimo moć muzeja, kao i svih prethodnih godina, svojim programima, događanjima, suradnjama, dostupnošću i radošću sudjelovanja i dijeljenja spoznaja, edukacije i informacije tisućama posjetitelja, koji će 27. siječnja 2023. pohoditi hrvatske muzeje, arhive, knjižnice, zbirke i brojne obrazovne institucije - ističu organizatori.

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'