Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
1 komentara

Nedostatak testosterona može se riješiti gelom i injekcijama

Niska razina testosterona remeti seksualni život, uzrokuje kronični umor i depresiju, a vrlo lako se može provjeriti krvnom pretragom. Liječi se njegovim nadomjestcima

Fotolia
Foto: Fotolia

Muškarci koji imaju nizak libido, probleme s izvedbom, postizanjem orgazma i smanjenju osjetljivost u predjelu genitalija, najvjerojatnije pate od niske razine testosterona, otkriva studija Sveučilišta Harvard. Svi koji imaju navedene simptome svakako bi se trebali testirati. Najbolje je izmjeriti ukupnu razinu testosterona u tijelu ili provjeriti koliko testosterona svaki dan ulazi u krvotok, tvrdi za Fox News urolog dr. Abraham Morgentaler, inače autor knjige "Testosteron za život".

U slučaju da ukupna razina testosterona bude normalna, sve nepravilnosti otkrit će preciznija metoda, ulazak testosterona u krvotok. Muškarci koji imaju nisku razinu testosterona mogu se liječiti nadomjestcima u obliku gela, injekcija i potkožni nadomjestak. Prednost takvog nadomjestka jest što traje tri do četiri mjeseca, dok gel treba nanositi svaki dan, a injekcije traju do dva tjedna, ističe dr. Morgentaler. 

Posljedice uzimanja nadomjestaka su povećanje crvenih krvnih stanica, akne, bolna prsa i oticanje zglobova. Probleme s testosteronom imaju i žene u menopauzi, ali korištenje nadomjestaka još nije odobreno. 

Osim problema u seksualnom životu, niska razina testosterona uzrokuje nedostatak energije, osjećaj smanjene vitalnosti, kroničnog umora, malaksalost mišića, depresiju, razdražljivost i povećanje masnih naslaga na trbuhu. Osim toga, povezuje ga se s kraćim životnim vijekom, povećanim rizikom od pretilosti, razvojem dijabetesa i osteoporozom. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message