Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Neizvjesnost za diplomante i maturante: Sad je vrijeme za kreativna rješenja i inovacije

Neizvjesnost za diplomante i maturante: Sad je vrijeme za kreativna rješenja i inovacije
1

'Svijet više nego ikad prije treba stručnjake koji će donijeti svjež pogled na neke stare probleme koje je pandemija dodatno naglasila, što je izvrsna prilika za mlade radnike'

VIDEO

Početak karijere i probijanje na tržište rada uvijek je neizvjesno, a često je, čak i u najboljim ekonomskim uvjetima, popraćeno i s osjećajem tjeskobe. Ništa drugačije sigurno se ne osjećaju ni ovogodišnji maturanti koji će svoje mjesto pokušati naći na tržištu rada usred trenutne recesije i neizvjesnosti.

Mnogi se slažu da je još uvijek nemoguće točno predvidjeti kako će i koliko pandemija korona virusa utjecati na zapošljavanje i stažiranje, a neizvjesnost ovaj put osjećaju svi.

POGLEDAJTE VIDEO SA VATRENIM DJEVOJKAMA U VATROGASNOJ POSTROJBI U NOVSKOJ:

Pokretanje videa...

02:44

Nedavno istraživanje studenata Sveučilišta Columbia pokazuje da 30 posto zaposlenih osoba starije životne dobi nije sigurno hoće li nastaviti raditi na trenutnim poslovima. A oni koji u kriznim vremenima na tržište rada dolaze odmah nakon srednje škole ili fakulteta, pokazuje isto istraživanje, imaju manje plaće od onih koji su s radom počeli samo godinu dana ranije - a ekonomisti napominju da im narednih deset do 15 godina plaće mogu stagnirati i zaostajati za plaćama ranije zaposlenih. 

No diplomanti koji tek ulaze na tržište rada nisu naravno jedini koji osjećaju učinke krize na ekonomiju. Sa stopom nezaposlenosti od 13,3% posto u SAD-u mnogi su se radnici s iskustvom u traganju za poslom pridružili tek diplomiranim studentima.

A savjeti kako se sa ovom situacijom nositi u principu su isti za sve - psiholozi poručuju da u traženju posla niste sami i kako su i mnogi drugi trenutno suočeni s istim izazovima. Najvažnije je, kažu, ne posustati i povezati se sa ljudima iz srodnih struka jer će vam to proširiti vidike u potrazi i ukloniti osjećaj usamljenosti.

Gospodarski novinar Mark C. Perna za Forbes piše kako 'recesije ne traju vječno i premda se neke industrije nesumnjivo duže vrijeme bore, istovremeno neke druge bilježe rast (primjerice razne e-trgovine).

Uvijek djeveruša, nikad mlada: Zato je postala rent-a-djeveruša
Uvijek djeveruša, nikad mlada: Zato je postala rent-a-djeveruša

Gospodarstvo bi se, poručuje Perna, moglo tako oporaviti brže nego je to očekivano, a s njim i mnoge karijere. Ako na cijelu situaciju gledate realno i s malom dozom optimizma, umanjiti ćete osjećaj anksioznosti dok tražite posao, rekao je.

Osim toga, Perna mladim ljudima koji tek počinju raditi poručuje i da svijet više nego ikad prije treba stručnjake iz raznih područja - koji će donijeti svježe pogled na neke stare probleme koje je pandemija sad dodatno naglasila.

Fired businessman

To je, kaže, savršena prilika za sve mlade radnike da se snađu na poslovima za koje su se pripremali, kao i da predstave inovacije i kreativna rješenja koja su nam sad potrebna.

Mnogi nakon posla posegnu za alkoholom - lakše prežive stres
Mnogi nakon posla posegnu za alkoholom - lakše prežive stres

- Zbog prepreka s kojima se danas na žalost suočavate možda ćete odrasti i razviti se na načine na koje prije ne biste. A svi mi (odrasli) vjerujemo da imate strast i talente potrebne za ove izazove s kojima se svijet danas suočava - poručio je Perna. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'