Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Neki od najskupljih parfema sadrže kitov izmet, a Drew Barrymore obožava taj miris

Uloga ove substance je dvostruka: poboljšati i nadopuniti miris parfema te 'učvrsti' miris parfema na ljudskoj koži tako da traje dulje. Miris varira, ali uglavnom je slatkast, mošusan ili zemljan

VIDEO

- Ima moćan, nevjerojatan miris od kojih ženama klecaju koljena - rekla je glumica Drew Barrymore kad je prvi put pomirisala ambergris ili sivi amber, aromatična supstanca nalik vosku koja nastaje u probavnom traktu glavate uljarke.

Priznala je jednom prilikom novinarima Peoplea da ju je miris te tvari totalno osvojio svojim mošusnim, slatkastim notama te da miriše božanstveno.

Imala je priliku pomirisati sivi amber tijekom izrade vlastitih parfema dok je otkrivala razne mirise i njihove kombinacije. Inače, ova tvar se i danas može naći u nekim od najskupljih parfema, no sve se manje koristi zbog zaštite ove vrste kitova koji su ugroženi. Stručnjaci za izradu parfema napravili molekularnu kopiju ambergrisa koji je postao sastavni dio mnogih mirisa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Hvala Bogu na tome - prokomentirala je glumica i dodala da, iako obožava miris sivog ambera, ipak joj je draža činjenica da se pusti kitove nek žive u miru. 

Romantični i neodoljivi: Top 10 ženstvenih ružičastih mirisa
Romantični i neodoljivi: Top 10 ženstvenih ružičastih mirisa

Iako je to u nekim zemljama ilegalno, mnogi proizvođači parfema još uvijek koriste sivi amber, poput Chanela i Lanvina, prenosi National Geographic. Njegova uloga je dvostruka - poboljšati i nadopuniti miris parfema te 'učvrsti' miris parfema na ljudskoj koži tako da traje dulje.

Njegov miris varira, ali uglavnom je slatkast, mošusan ili zemljan.

Underwater creatures, Atlantic and Pacific - Sep 2016

Od kud točno izlazi iz kita - nije jasno

Neki znanstvenici smatraju da izlazi iz usta kao ispljuvak. Kada glavate uljarke imaju nadražen želudac ili grlo, prekriju ga masnom tvari pa izbace van. Drugi su uvjereni kako taj sastojak izlazi iz stražnjeg dijela kita zajedno s fekalijama - to je teorija kojoj su skloniji. 

- Izlazila ona na ovaj ili onaj način, velika gromada ove substance završi u oceanu, a zatim pluta desetljećima ili tko zna koliko dugo. Za to vrijeme se pretvara iz ljepljive tvari u tvrdi, sivi komad. To je ono što proizvođači parfema priželjkuju - pojasnio je znanstvenik dr. sc. Christopher Kemp, a prenosi Insider.

Kao prvo, ova tvar sadrži jedinstvenu kemikaliju koja se naziva ambrein. Ona fiksira, što znači da ostali mirisi u parfemu traju dulje. Ali, sivi amber je cijenjen i još zbog nečega, a to je miris. To je buket od 20 do 30 kemijskih spojeva koji svaki imaju svoj profil mirisa. Jedan će mirisati nekako na gljive, drugi malo na duhan, jedan na izmet, drugi na travu i slično - dodao je.

Sivi amber se naziva i 'morskim blagom' 

Za njega ljudi znaju više od 1000 godina, iako u počecima nisu imali pojma otkuda dolazi. Obično se pronalazi na obali kao stvrdnuta tvar i smatra se rijetkom.

Mediji su prije nekoliko godina prenijeli vijest o dječaku koji šetajući obalom Dorseta u Velikoj Britaniji našao 'čudnu tvar' koja je težila nešto manje od pola kilograma.

U početku njegovi roditelji nisu znali o čemu se radi, ali su guglajući shvatili da u rukama imaju malo blago. Komad koji je njihov sin pronašao vrijedio je gotovo 400.000 kuna. Nije poznato što su s njim napravili.

Znanstvenici ne znaju točno zašto, ali samo oko jedan posto glavate uljarke proizvodi sivi amber. Mnogi istraživači, koji godinama proučavaju ovu vrstu kitova, nikad nemaju priliku vidjeti kako kit izbacuje tu sluzavu tvar u ocean. Slažu se da je dobro što je korištenje sivog ambera zabranjeno u nekim državama, poput SAD-a.

Malo kreativnosti i truda: Sami napravite svoj difuzor od trske
Malo kreativnosti i truda: Sami napravite svoj difuzor od trske

- Nikad nije dobra ideja kupovati ili prodavati proizvode od ugrožene vrste životinje. Prije početka lova na kitove bilo je preko milijun glavatih uljarki, a sada smo bliži petini tog broja - kaže znanstvenik dr. Shane Gero koji se proučavanjem glavatih uljarki bavi već godinama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru