Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Nemojte zanemarivati tavan: Preuredite ga u sobu po izboru

Nemojte zanemarivati tavan: Preuredite ga u sobu po izboru

Dizajnerica Ryia Jose kaže kako je moguće pretvoriti prašnjavo, golo potkrovlje u divan prostor u kojem itekako možete živjeti i uživati. Prenamijenite ga u sobu, ured, mjesto za zabavu ili cijeli stan

VIDEO

U mnogim domovima potkrovlje se ne smatra dijelom kuće u kojem možete živjeti ili biti, pa se stoga njihov potencijal često svodi na utvrđivanje koliko kutija može stati u njega.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Jelena Veljača 01:08

Mnoge tavan asocira na prašnjavo, vlažno odlagalište (ne)potrebnih stvari kao što su stare igračke, namještaj ili odjeća. No istina je sasvim drugačija jer je potkrovlje idealno mjesto za uživanje, samo ga treba prikladno urediti i osposobiti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dizajnerica Ryia Jose kaže kako je moguće pretvoriti prašnjavo, golo potkrovlje u divan prostor u kojem itekako možete živjeti i uživati.

Ovo je njenih pet savjeta s kojima možete početi:

1. Prvo provjerite konstrukcije

Prvi korak u ovom procesu možda nije najglamurozniji, ali je definitivno najpotrebniji. 

- Prije nego učinite bilo što, morate provjeriti jesu li tavan i struja ispravni. Bilo bi dobro pozvati stručnjaka kako bi provjerio konstrukciju: kakav je pod, strop, krov, prozori, zidovi. Sve to odredit će je li vaše potkrovlje prikladno da postane uporabljivo i prenamijenjeno za živjeti - kaže stručnjakinja.

2. Poštujte linije tavana

Tavan je zaista nešto posebno. Poštujte njegove kosine i iskoristite maksimalno sav prostor. Treba imati na umu da potkrovlje treba biti minimalno namješteno, pri čemu kosina krova određuje visinu ormara i ostalih elemenata. Uz stručne savjete i kreativne ideje konačnog dizajna prostora, sve što ste smatrali nedostatkom i manom, naprotiv, može postati njegova prednost.

Imate li starinske drvene grede, obojite ih u kontrastnu boju – vizualno ćete povećati prostor.

Kosine se mogu, u skladu s propisima i oblikovanjem cijele zgrade, otvoriti i u prozore.

3. Odaberite najbolje boje

Možda će vam se činiti da nemate izbora nego se držati neutralne palete boja. Ne bojte se boja. Neka vaše potkrovlje bude zanimljivo i odvažno, a opet privlačno i ugodno.  

- Maslinasto zelena je jako bogata boja i potiče super raspoloženje. Možete se igrati i s različitim teksturama - predlaže Jose.

No ipak treba pripaziti. Većinom su tavanski prostori tamni pa bi bilo dobro ipak se fokusirati na svjetlije boje kako biste prosvijetlili prostor. S druge strane, svijetlim bojama možete dodati detalje u jarkim bojama i s različitim teksturama - primjerice neku funky fotelju u žutoj ili šarenoj boji ili fotelju baršunasto zelene navlake i slično.

4. Iskoristite prostor po vlastitim željama

Ovisno o veličini potkrovlja, u njemu možete napraviti uredski prostor, sobu, mjesto za zabavu i igru, mjesto za odmor ili cijeli stan - ako je potkrovlje dosta veliko.

Dok odlučujete o tome kako će se koristiti vaše potkrovlje, pokušajte preispitati njegovu namjenu kako biste zadovoljili cijelu obitelj.

5. Zanimljivi namještaj

Kako se vaš dizajn privodi kraju i potkrovlje postaje soba, a ne tavan, ono zaslužuje sve iste završne obrade kao i ostatak vašeg doma. 

- Zanimljiva rasvjeta, tepih s uzorkom i umjetnička djela odmah će učiniti svaku sobu moćnom - govori Jose.

Pravilnim odabirom boje zida i tapete dobit će se uistinu očaravajući dojam harmonije i ugodne atmosfere.

Nosive grede mogu biti odličan dekorativan detalj pa ih nemojte skrivati. Ako imate tavanski prostor s kosim krovom odaberite praktičan namještaj kao što su kreveti s ladicama ili taburei koji mogu biti i spremište za stvari.

Za nešto mirniji, prozračniji i topliji ugođaj grede se boje u bijelo, kao i stolarija, po mogućnosti da se vidi struktura drveta ispod boje.

Komadni namještaj treba prilagoditi tlocrtu i potrebama, piše Real Simple.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme za izbore: Evo kako danas rade trgovine

Neke trgovine danas neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati
PRISTOJNO PONAŠANJE

Nepristojne hotelske navike s kojima trebate odmah prestati

Baš kao kod kuće, i hoteli imaju brojna pravila ponašanja, to je suživot te je bitno pokazati poštovanje prema osoblju, nisu oni ničije sluge. Stručnjak u hotelijerstvu podsjeća na pristojnost
Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan
SIGURNO GA IMATE KOD KUĆE

Uz ovaj začin ćete brže skinuti kile - ako ga uzimate svaki dan

Istraživanje je otkrilo zanimljive činjenice o začinu koji je čest u kuhinji te ima specifičan okus. Može se konzumirati u slanim, ali i slatkim jelima, a odličan je zato ubrzava metabolizam