Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Nezahtjevne trajnice idealne su za ljude koji nemaju vremena

Nezahtjevne trajnice idealne su za ljude koji nemaju vremena

Iskoristite li jesen za sadnju cvjetnih trajnica, u vrtu vam nagodinu može nešto cvasti tijekom cijele vrtlarske sezone - od svibanjskih ivančica, preko ljetnih rudbekija, pa do astera koji podnose mraz

VIDEO

Jesen i proljeće su vrijeme kada sadimo trajnice i grmlje u vrtovima i cvijetnjacima. Kako smo na proljeće više fokusirani na nabavu sjemenja, tako se najesen više nabavljaju biljke za sadnju. Također, ako su vam neke biljke previše razrasle ili ne uspijevaju na nekome mjestu, jesen je idealno vrijeme da ih razdijelite i presadite.

POGLEDAJTE VIDEO: Slatinčanin napravio mami bunar od guma

Pokretanje videa...

Bunar 01:11

Mnogi vrtlari će oduševljeno reći da su trajnice biljke s kojima ima najmanje posla, u usporedbi s jednogodišnjim ili dvogodišnjim biljkama koje uzgajamo svako proljeće iznova iz sjemenja. Trajnice, za razliku od njih, samo moramo malo podrezati na jesen ili rasaditi kad se previše razrastu, a svake su godine sve ljepše i sve bujnije cvatu ili imaju ljepše lišće. Idealno za one koji nemaju puno vremena, a žele uživati u lijepom cvijeću tijekom godine te ne žele brinuti jesu li otišle u sjeme da ih si sačuvaju za iduće godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tijekom godina primijetila sam u mojem vrtu da postoje određene trajnice koje su doista jako jednostavne za uzgoj, jako dobro podnose svakakve vremenske uvjete i cvatu u svim mogućim uvjetima, čak se i same zasijavaju i umnožavaju, pa evo još više razloga za sadnju takvih biljaka. One ne cvatu sve istodobno, pa ako ih pametno iskombinirate, imat ćete vrt u kojem će nešto cvasti tijekom cijele sezone.

Za bolje raspoloženje posadite lavandu, ružmarin, orhideje...
Za bolje raspoloženje posadite lavandu, ružmarin, orhideje...

Gaillardia je cvijet iz obitelji Asteraceae, podrijetlom iz Sjeverne i Južne Amerike. Još se naziva i kokarda (prema njemačkom nazivu kokardenblume), dok je engleski naziv blanket flower – u prijevodu cvijet deka (prekrivač) – odnosi se na deke američkih Indijanaca koje su bile veselih uzoraka – od tuda još jedan naziv – indijanska deka (Indian blanket).

Cvate u raznim kombinacijama crvene i žute boje. Voli dobro drenirano tlo, odlično podnosi sušu i najbolje uspijeva na suncu. U slučaju da raste u previše vlažnom tlu, može joj istruliti korijenje i brzo propadne. S vrućinama i sušom nema problema - i dalje samo cvate, pa čak i poslije prvih slabijih mrazova. Nametnike i bolesti još nisam primijetila na njima. Gaillardia je trajnica kratkog vijeka, stoga ju je dobro i rasađivati te dodatno uzgojiti iz sjemena. Niska Gaillardia je grmolikog rasta, naraste u visinu od oko 20-30 centimetara i idealna je za kamenjare. Cvate cijelo ljeto, a trganjem ocvalih cvjetova produljuje se cvatnja. Brzo se razmnožava u korijenu, tj. konstantno raste u širinu.

Ivančice su otporne trajnice iz obitelji glavočika, Asteraceae, podrijetlom iz Europe i Azije. Mnoge će sigurno podsjetiti na djetinjstvo i branje poljskog cvijeća na livadama, na kojima često raste. Unatoč tome što je poljsko cvijeće, mnogi je rado uzgajaju u vrtovima, bilo za ukras, bilo za rezano cvijeće, jer ovo je još jedan od mnogima omiljenih cvjetova. Ivančice su jako nezahtjevne cvjetnice i uspijevaju na svim vrstama tla, čak i u teškim i vlažnim. Dobro podnose sušu, a najviše vole sunčani položaj. Ako im uvjeti odgovaraju, sklone su brzom širenju. Ako se uzgaja iz sjemenja, prve godine uzgoja neće cvasti – prvi put cvate tek druge godine nakon sijanja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli ANA KAJFEŠ (@kajfesana)

Ivančice cvatu tijekom svibnja, a katkad i najesen

Ivančica je jedan od prvih cvjetova koji prolistaju na proljeće, zapravo već zimi. Formira simpatične male grmiće u kojima se stalno umnožava, a u visinu samo u vrijeme cvatnje. Prva i najobilnija cvatnja je u svibnju. Već početkom svibnja na vrhovima stabljika pojavljuju se zeleni pupoljci, koji se ubrzo otvaraju u cvjetove. Ljeti ne cvate, ali često najesen iznenadi novom, ipak manje obilnom cvatnjom.

Što bi bilo ljeto bez malih sunašca

Rudbeckije cijelo ljeto cvatu u nijansama od potpuno žute do crvenosmeđe-žutih kombinacija. Vole sunčane gredice, dobro podnose sušu i uspješno se same zasijavaju. Rudbeckija hirta je u glavnini cvatnje od kraja svibnja pa sve do početka kolovoza. Tada u prvi plan iskače njezina rođakinja, rudbeckija fuegida, kraljica kolovoza.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Travel Meets The Nature (@travelmeetsthenature)

Posadite ovu petuniju i u vrtu ćete imati mnoštvo 'galaksija'
Posadite ovu petuniju i u vrtu ćete imati mnoštvo 'galaksija'

Visoki i niski Asteri donose nove boje u vrt

Aster postoji u mnogo visina – od niskih od 20 cm pa sve do visokih koji narastu i više od 1,5 metra. Sve je više kultivara i boja, ali najviše cvate u bijelim, ružičastim i plavičastim nijansama. Počinje cvasti u rujnu, a ako nema previše kiše, cvatnja može potrajati i do kraja listopada. Ne smetaju mu prvi mrazovi.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'