Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Nezaobilazna destinacija za sve ljubitelje kulture – Grčka

Nezaobilazna destinacija za sve ljubitelje kulture – Grčka
1

KOLIJEVKA ZAPADNE KULTURE Grčka obiluje povijesnim lokalitetima koje je gotovo nemoguće sve nabrojati, a mi vam donosimo one koje je nemoguće zaobići

VIDEO

Za sve ljubitelje kulture Grčka je mjesto koje svakako moraju posjetiti. Grčka obiluje povijesno važnim lokalitetima i gotovo ih je nemoguće sve nabrojati, a mi vam donosimo one koje je nemoguće zaobići.

Prva postaja je Atena, kolijevka zapadne kulture bogata je povijesno važnim lokacijama. Tamo se možete prošetati Agorom koja je bila okupljalište antičkih Grka i centar društvenog života, gdje su se koračali i najveći filozofi Platon i Aristotel.

Nezaobilazno mjesto za sve posjetitelje Atene je i jedan od najvažnijih spomenika svjetske baštine, simbol antičke Grčke - Partenon, antički hram posvećen božici Ateni. Izgrađen je na najvišem dijelu antičkog grada, atenskoj akropoli u 5. st. pr. K., a vidljiv je iz svih dijelova grada.

Otprilike dva sata vožnje od glavnog grada Grčke nalazi se glasovito Apolonovo svetište i centar vjerskog života starih Grka - Delfi. Tamo se nalazi Apolonov hram u kojem je proročica Pitija znatiželjnicima davala dvosmislene odgovore te Dionizijevo kazalište koje je moglo primiti 5000 gledatelja, a danas je jedno od najposjećenijih turističkih atrakcija u Grčkoj te se nalazi UNESCO-om popisu svjetske baštine.

Reuters

Pravi spoj povijesti i modernog života gdje se metropole isprepliću sa selima je najveći grčki otok Kreta na kojem se nalaze i ostaci prvog europskog grada Knososa. Brojna arheološka nalazišta svjedoče i o brojnim civilizacijama koje su nastanjivale ovaj otok kroz stoljeća poput Minojske civilizacije - jedne od najstarijih civilizacija u Europi. 

Nezaobilazna destinacija je i OIimpija. Na mjestu gdje su održavane antičke Olimpijske igre i danas stoje ostaci stadiona i sportskih objekata u kojima su svoje vještine pokazivali prvi sportaši.

No, osim antičke kulture u Grčkoj možete razgledati i ostatke srednjovjekovne kulture. 

DPA/Pixsell

Jedno od najspektakularnijih mjesta u cijeloj Grčkoj je i Meteora koju čine šest samostana isklesanih u 14. stoljeću u živi kamen na samom vrhu strmih stijena na visini od 336 metara. Redovnici, koji su se povukli u samoću visoravni Meteore, do samostana su mogli stići samo dugačkim ljestvama ili ogromnim mrežama kojima su do vrha podizali robu i ljude.

U blizini antičke Sparte nalaze se i ostaci Mystras glavnog grada Peloponeza iz 14. i 15. stoljeća.  Ostaci srednjovjekovne utvrde nalaze se na brežuljku i toliko su veličanstvene da ih je UNESCO uvrstio na svoju listu svjetske baštine.

Saznajte više o direktnim letovima za Atenu iz Zagreba, Dubrovnika i Splita.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Živio je s penisom na ruci šest godina, a onda mu je konačno presađen na pravo mjesto
'AS' U RUKAVU

Živio je s penisom na ruci šest godina, a onda mu je konačno presađen na pravo mjesto

Ud je izgubio 2014. nakon infekcije, a onda su mu ga liječnici prišili na ruku. Tamo je 'rastao' čekajući operaciju. Većinu vremena ga je skrivao u dugim majicama, a nekad bi mu i 'ispao'

Ova četiri horoskopska znaka su najodaniji i najiskreniji prijatelji
ČUVAJTE IH

Ova četiri horoskopska znaka su najodaniji i najiskreniji prijatelji

Pravi prijatelji nezamjenjivi su ljudi u našim životima, a kako se kaže, ako imate i samo jednog, pravi ste sretnici. Evo koji horoskopski znakovi su najodaniji prijatelji
Dnevni horoskop za ponedjeljak 6. svibnja: Lavovi će čeznuti za odmorom, a Ribe dobiti povišicu
ŠTO VAM ZVIJEZDE SPREMAJU?

Dnevni horoskop za ponedjeljak 6. svibnja: Lavovi će čeznuti za odmorom, a Ribe dobiti povišicu

Pročitajte dnevni horoskop za ponedjeljak 6. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje