Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Nije sve samo genetika: Evo što određuje koliko će penis narasti

Nije sve samo genetika: Evo što određuje koliko će penis narasti
12

Veličina vaše 'muškosti' jeste stvar genetike, ali i drugi faktori se javljaju kao odlučujući u tom procesu rasta, poput prehrane, hormona i načina života

VIDEO

Promjene u načinu vašeg života, kao što je gubitak težine oko baze penisa, mogu učiniti da vam se on čini dužim, kao što i podrezivanje stidnih dlačica također pomaže poboljšati izgled vašeg penisa. Iako ove sitne prilagodbe ne mijenjaju stvarnu njegovu duljinu, mogu vam pomoći da se osjećate sigurnije i bolje u svojoj koži.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Penis 01:35

Kada je riječ o genima koji utječu na njegovu veličinu, TO ovisi o kombinaciji gena, točnije spolnih kromosoma, dobivenih od vaših roditelja. Spolni kromosomi odlučuju o nečijem biološkom spolu i sekundarnim spolnim karakteristikama koje se pojavljuju tijekom puberteta kao što su dlake na licu kod muškaraca, kao i okrugli bokovi kod žena.

Muškarci imaju jedan X i jedan Y kromosom, dok žene imaju dva X kromosoma. Y kromosom je naslijeđen od oca i sadrži 'muški determinirajući' gen, SRY gen. SRY gen dovodi do stvaranja testisa i vanjskih i unutarnjih muških genitalija u embriju.

Međutim, iako prisutnost Y kromosoma dovodi do razvoja penisa, to ne određuje nužno karakteristike penisa, kao što su njegova duljina i opseg. To se možda više oslanja na X kromosom, koji dolazi samo od majke i sadrži oko 900 gena u usporedbi s procijenjenih 90 gena Y kromosoma.

Nitko ne zna kolika je zapravo prosječna duljina penisa... Ove 'činjenice' o seksu nisu točne
Nitko ne zna kolika je zapravo prosječna duljina penisa... Ove 'činjenice' o seksu nisu točne

Taj bi utjecaj X kromosoma tada objasnio zašto se veličine penisa neke braće razlikuju, budući da se mogu razlikovati u tome koji su X kromosom dobili od majke čak i ako imaju istog oca. Pojedinačni geni jedinstveni za svaku osobu, ne geni roditelja, također mogu utjecati na izgled penisa. Genetske mutacije također doprinose duljini i izgledu penisa. 

Brojni drugi čimbenici mogu utjecati na veličinu spolovila, uključujući hormone, prehranu i izloženost toksinima u maternici. Hormoni, poput testosterona, osobito tijekom puberteta, utječu na rast penisa i njegovu konačnu duljinu u odrasloj dobi. Nizak testosteron povezan je s manjom veličinom penisa, kao i nižim libidom i erektilnom disfunkcijom.

Poze i trikovi ako vaš partner ima 'manjeg' i ako mu je velik
Poze i trikovi ako vaš partner ima 'manjeg' i ako mu je velik

Testosteron se može podići prirodnim putem pomoću pravilne prehrane i vježbanja. Prehrana, osobito u maternici i u ranim godinama života, utječe i na vaše hormone i na vaš cjelokupni razvoj. Pothranjenost zapravo može dovesti do manje veličine penisa.  

Penis i razni mitovi o njegovoj veličini

  • Mit o većim stopalima koja odaju veći penis. Ne postoji korelacija između veličine muške cipele i veličine penisa. Ni drugi dijelovi tijela ili značajke ne daju naznake o tome koliko je muški penis velik ili mali. To uključuje ruke, dlake na licu i tijelu itd.
  • Mit o masturbaciji. Samozadovoljavanje ne inhibira niti potiče rast penisa. Nije bitna ni učestalost masturbacije.
  • Seksualno zadovoljstvo i poželjnost. Istraživanja su pokazala da veličina penisa nije relevantan faktor ni za jednog partnera, niti vas čini nužno više ili manje poželjnim.
  • Studije su pokazale da mogu postojati razlike u veličini penisa na temelju etničke pripadnosti. Međutim, pronađene razlike nisu bile velike između različitih etničkih skupina.
  • Međutim, najrašireniji i najštetniji mit jeste onaj o muškosti i veličini penisa. Imati veći penis ne znači da je netko muževniji, kao što manji penis nekoga ne bi učinio manje muževnijim.
Evo koliko većini muškaraca naraste penis kada je u erekciji
Evo koliko većini muškaraca naraste penis kada je u erekciji

Zakon prosjeka

Prosječna duljina 'mlohavog', 'spuštenog', 'neerektiranog' penisa iznosi otprilike 9 cm. Kada je u erekciji, prosječna duljina mjerena od baze penisa do vrha je oko 13 cm. Unatoč tome, većina muškaraca zapravo precjenjuje prosječnu duljinu penisa. Ovo precjenjivanje može dovesti do osjećaja neadekvatnosti, nesigurnosti i tjeskobe. Istraživanja su pokazala da se gotovo polovica muškaraca osjeća nesigurno u pogledu veličine spolovila ili želi da mu je duži. Ako vam veličina penisa izaziva značajnu tjeskobu, shvatite da veća duljina ili veći opseg nisu nužno bolji ili muževniji. Prepoznavanje beskorisnih, iskrivljenih pogleda o veličini penisa može vam pomoći da prevladate ta uvjerenja. 

Dok je veličina penisa uglavnom određena vašim genima, drugi čimbenici koji mogu utjecati na njegovu veličinu uključuju hormone, prehranu i vaš okoliš. Unatoč raširenom marketingu i svjetlucavim obećavajućim reklamama, ne postoje lijekovi ili vježbe za koje je dokazano da produljuju nečiji penis. Gubitak viška kilograma i podrezivanje stidnih dlačica mogu pomoći poboljšanju izgleda vašeg penisa. Zapamtite da vas vaš penis, bez obzira na njegovu veličinu, ne definira kao muškarca ni kao seksualnog partnera.

Međutim, iako je doza anksioznosti oko veličine vašeg penisa sasvim normalna, ako vas odvraća od seksualnih odnosa ili utječe na vaše samopoštovanje, razgovarajte s medicinskim stručnjakom o svojim zabrinutostima. Seksualni terapeut ili urolog može vam pomoći da riješite svoje osjećaje, prenosi Verywell Health.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru