Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Nisu više bitni samo NY, Milano, London i Pariz: Sve su jači i drugi gradovi diljem svijeta

Nisu više bitni samo NY, Milano, London i Pariz: Sve su jači i drugi gradovi diljem svijeta

Uz 'veliku četvorku' odnedavno su sve jači i gradovi s vlastitim tjednima mode koje svijet prati - to su Kopenhagen, Barcelona, ​​Berlin, Šangaj i Seul

VIDEO

Kada razmišljamo o tjednu mode, prva imena koja čak i modnom laiku padnu na pamet su isključivo New York, London, Milano i Pariz. Svake sezone većina urednika, stilista, kupaca i svih drugih vrsta modnih profesionalaca pakira svoje kovčege kako bi posjetili te gradove te otkrili i proširili svijetom koji će se trendovi nositi sljedeće sezone. I tako svake sezone ponovno.

Dior Haute Couture Spring/Summer 2020 collection

No, u posljednjih 10 godina tjedni mode izvan tog tradicionalnog kalendara počinju dobivati na važnosti i to izvan matične države. Tjedan mode u Kopenhagenu postao je cool mjesto, Barcelona je sve popularnija, Berlin je zanimljiv na eklektičan način, a značajni su postali i Šangaj, pa čak i Seul.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Tjedan mode Hermes 05:35

Naime, rastuća popularnost nekonvencionalnih modnih gradova može izgledati kao privremeni trend, ali zapravo mijenja svjetsku hijerarhijsku strukturu - mnogima su čak zanimljiviji ovi 'novi' tjedni mode, više su lokalno orijentirani, ponekad drugačiji, s imenima koja nam nisu poznata. Kao da istražujemo neko novo modno područje.

Bitno o umjetnom krznu: Vlakno inspirirano životinjskim, no daje niz opcija modnim dizajnerima
Bitno o umjetnom krznu: Vlakno inspirirano životinjskim, no daje niz opcija modnim dizajnerima

Dosta toga uzrokovano je jačanjem lokalnih scena, gdje domaći autori ne mogu otići na neki veliki tjedan mode, a možda im i nije u interesu - dobar dizajner zna važnost domaće publike i kontakta s istom. Tu su i lokalna obilježja, lifestyle, domaći autor zna kome se obraća. Tako su polako, ali sigurno, neki ostali gradovi došli ne samo do popularnosti u vlastitoj državi, već i van granica.

Chanel collection show at Paris Fashion Week

Vežemo uz njih i posebne stilove - Copenhagen je možda postao najpopularniji od njih sa svojim 'skandi' stilom, gdje cure kombiniraju outfite na neke nove, fora načine. Neočekivani minimalizam koji se kombinira s raznim motivima i njihov visoko funkcionalan dizajn postali su hit diljem svijeta.

Paralelno s time, tjedan mode u Šangaju već je duže vrijeme na radaru svjetske modne publike, a uoči njegove 20. obljetnice na njemu je gostovala i Stella McCartney. Događaj je okupio kupce iz cijelog svijeta da dožive radove više od 100 dizajnera, uključujući brendove u usponu poput Shushu/Thong.

Crne hlače su vječito moderne: Nosimo ih na tenisice, ali i atraktivne čizme s potpeticom
Crne hlače su vječito moderne: Nosimo ih na tenisice, ali i atraktivne čizme s potpeticom

- Veselimo se početku novih 20 godina Šangajskog tjedna mode i još smo više motivirani razmišljati o tome što će biti više važno u budućnosti modne industrije, te koje će biti jedinstvene karakteristike mladih kineskih dizajnera - naglasio je Xiaolei Lv, glavni tajnik odbora za Šangajski tjedan mode, piše nss.

Svi ti gradovi, odnosno organizacijski odbori, svjesni su ne samo toga da dolaze na mapu kao važni modni gradovi, već i njihovi dizajneri imaju veće šanse biti prisutni u dućanima diljem svijeta, pošto tjedne mode posjećuju manageri brojnih butika i robnih kuća. Tjedni mode, dakle, daju šansu autorima da su prisutni posvuda, ne samo kod kuće. Otvaraju im neka nova vrata, to je kao odskočna daska.

Milan Fashion Week Autumn/Winter 2020

Berlinski tjedan mode organizira Njemačko modno vijeće, ali je ove zime poklopio datume održavanja s pariškim i milanskim tjednom mode. To je pomalo nepraktično, pogotovo za mlade dizajnere koji tada propuštaju ključne termine kupaca i managera robnih kuća. Ovo ukazuje na jedan od problema, jer bez obzira na to koliko su sjajni ovi manji tjedni mode, kupci i tisak će uvijek radije otići na jedan od velikih četiri. 

Kaput komotne forme ukrašen snažnim životinjskim motivom
Kaput komotne forme ukrašen snažnim životinjskim motivom

Za sada je jasno tko ima prednost. Što zapravo pravi problem organizatorima drugih tjedana mode - moraju pratiti sezone, a pritom se prilagoditi vodećim tjednima mode. I to ne samo radi ljudi ih struke, već manekenki, vizažista, frizera te niza timova koji su na svakoj reviji nezamjenjivi.

Čini se da su tjedni mode izvan rasporeda u porastu, ali natjecanje s velikom četvorkom za sada nije lak zadatak. No, jednako kao za svjetsku scenu, važno je i za lokalne autore da budu viđeni na vlastitom terenu, stoga će tjedni mode kao koncept zasigurno preživjeti sve krize i ostale probleme. No, koliko će ovi ostali narasti, to će pokazati vrijeme.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja: Vagu čekaju povjerljivi razgovori, a Lava trzavice u vezi
KAKAV VAS DAN OČEKUJE?

Dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja: Vagu čekaju povjerljivi razgovori, a Lava trzavice u vezi

Pročitajte dnevni horoskop za nedjelju 28. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje