Obavijesti

Lifestyle

Komentari 27

Njima trebaju zagrljaji i puse, a za to se uvijek ima vremena

Njima trebaju zagrljaji i puse, a za to se uvijek ima vremena
1

Djecu roditeljska ljubav i pažnja "hrani" pa im je priušitite što više organiziranjem posebnog dana za vas, nježnim porukama, obiteljskim razgovorima i zagrljajima

VIDEO

Kvalitetno vrijeme koje roditelji provode s djecom ključno je za njihov emocionalni razvoj, no danas oko 60 posto djece provodi premalo vremena s roditeljima zbog užurbanog stila života i preopterećenosti poslom, pokazala je studija britanskog Instituta za obiteljska i roditeljska pitanja, piše Mirror. 

Stručnjaci se slažu da je osim kvantitete, bitnija kvaliteta odnosa između roditelja i djeteta, a ono što je ključno je osigurati da se dijete odjeća voljeno. Dječji psiholozi donose savjete koji i najzaposleniji roditelji mogu koristiti da bi se još više povezali s djecom.

Zagrljaja nikad dosta

Grlite svoje dijete i to činite što češće makar i u prolazu. Neka vam jutarnji, kao i večernji zagrljaji i poljupci postanu rutina bez kojih nećete započeti niti završiti dan. Psiholozi tvrde da izražavanje roditeljske ljubavi djetetu trenutno popravlja raspoloženje te je nužno za učenje izražavanja pozitivnih osjećaja. Osim toga, djeca se na neki način "hrane" roditeljskom ljubavlju i pažnjom, pa što je više dobiju to će njihovo samopouzdanje biti jače.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Obiteljska okupljanja

Svakog tjedna organizirajte cijelu obitelj da na pola sata sjednete za stol i razgovarate o situacijama u kojima se nalazite. Potičite djecu da i ona govore što ih muči, a njihove pritužbe shvaćajte ozbiljno. Takvim zdravim dijalogom uspostavit ćete međusobno povjerenje koje će vam biti sve važnije kako dijete bude odrastalo.

Radite zajedno

Djeca se vole osjećati uključeno, pa će im se svidjeti ako ih zamolite da vam pomognu pospremiti ili postaviti stol, organizirati papire ili pospremiti ormar. Nakon svake takve aktivnosti naglasite da su vam pomogli te da cijenite njihovu pomoć, a tako ćete i kroz pospremanje steći dojam da se družite.

Dogovorite dan baš za vas

Za većinu roditelja vikend je vrijeme za posvećivanje djetetu, pa to obilježite tako da imenujte subotu ili nedjelju vašim posebnim danom. Unaprijed dogovorite što ćete taj dan raditi, bilo da ćete ići u kino, posjetiti zoološki, igrati društvene igre ili dan provesti uz filmove i omiljenu hranu.

Ostavljajte poruke

Ustajete li prerano da bi se s djetetom pozdravili prije nego otiđete na posao, navečer pripremite poruku na koju ćete mu napisati nešto motivirajuće, primjerice "sretno na testu, voli te tata". To će ih podsjetiti da mislite na njih i pamtite koje su im stvari bitni, pa će se osjećati dobro čim se probude.

Povratak u prošlost

Povremeno ugasite mobitel, TV, isključite telefon, zapalite svijeću, igrajte se ili jednostavno razgovarajte sa svojim djetetom. Možete pričati priče, igrati se logorovanja ili se prisjećati njihovog ranog djetinjstva te djetetu prepričavati koliko ste mu se veselili u trudnoći te kakvo je bilo kao beba.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru