Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Nove cijene dokumenata od 2. kolovoza: Za djecu do pet godina skuplje za čak 66 posto

Nove cijene dokumenata od 2. kolovoza: Za djecu do pet godina skuplje za čak 66 posto

Skuplje cijene osobnih iskaznica trebale bi stupiti na snagu 2. kolovoza, iako je taj prijedlog još uvijek u postupku. Provjerite koliko će sad koštati te tko ima pravo na jeftiniju osobnu

Umjesto 79,50 kuna, izrada osobne iskaznice će od kolovoza stajati 100 kuna. Zasad je to prijedlog i još je u postupku javnog savjetovanja. U novom Pravilniku o cijeni osobnih iskaznica piše da će stupiti na snagu 2. kolovoza 2021.

Kao jedino izuzeće od te cijene od 100 kuna navode osobne iskaznice za starije koje će stajati 70 umjesto dosadašnjih 49,50 kuna. Promjena je i u dobi starijih koji mogu tražiti jeftiniju osobnu bez elektroničkog certifikata.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa ...

Na stranici MUP-a piše da su jeftinije osobne iskaznice bez certifikata za one s navršenih 65, a prema novom Pravilniku, te jeftinije, bez certifikata, mogu dobiti oni s navršenih 70 godina.

Najveća promjena cijene je za isobne iskaznice za djecu. Sad osobna iskaznica bez elektroničkih certifikata za dijete do pet godina stoji 60 kuna, a u novom Pravilniku nema niže cijene za dječje osobne.

Izdavanje osobnih iskaznica u redovnom postupku traje do 30 dana, u ubrzanom će biti gotova za najviše 10 dana, a u žurnom u roku od tri dana. Cijene za brže postupke neće se mijenjati. I u novom Pravilniku, kao i sad na stranici MUP-a, piše da izdavanje osobne u ubrzanom postupku stoji 195 kuna, a u žurnom 500 kuna.

Na e-Savjetovanju ima i komentara građana koji su ogorčeni poskupljenjem osobne iskaznice jer smatraju da je to dokument koji svi moraju imati pa bi trebao biti jeftiniji.